Skupština grada prekršila zakon i odobrila apanažu nadzornim odborima

Odlukom Skupštine grada članovi nadzornih odbora primaće mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Sva javna preduzeća za to su odredila milionske sume, a svaki član nadzornog odbora dobijaće 25.000 dinara, iako Zakon o javnim preduzećima nalaže da visina nadoknade zavisi od realizacije programa.
Odlukom Skupštine grada članovi nadzornih odbora primaće mesečnu apanažu od 25.000 dinara. Sva javna preduzeća za to su odredila milionske sume, a svaki član nadzornog odbora dobijaće 25.000 dinara, iako Zakon o javnim preduzećima nalaže da visina nadoknade zavisi od realizacije programa.

 

Zlata Peričin, šefica odborničke grupe LSV u Skupštini grada, kaže da je zakon jasan kada je reč o naknadama za rad članova i predsednika nadzornih odbora. To znači da se mesečna nadoknada utvrđuje procentualno, zavisno od realizacije programa. "Odluka o cifri od 25.000 dinara za rad u nadzornim odborima kosi se sa Zakonom o javnim preduzećima. Ranijim odredbama predstavnik zaposlenih dobijao je manje, jer je već plaćen iz budžeta preduzeća", kaže Peričin.

Goran Radojev, član skupštinskog Saveta za budžet i finansije, potvrđuje da se članstvo u nadzornim odborima javnih preduzeća ne može jednako vrednosvati. "Nisu sva preduzeća jednako uspešna, odnosno neuspešna. Samim tim je nelogično određivati jednaku nadoknadu", kaže Radojev.

Osim skupštinske odluke o nadoknadama, unapred su predviđena milionska sredstva za rad nadzornih odbora. Na poslednjoj sednici Skupštine grada, Zavodu za izgradnju grada za tri člana nadzornog odbora odobreno je 5,5 miliona dinara, "Vodovodu" 6,7 miliona, "Čistoći" 4,8 miliona, a "Urbanizmu" 1,4 miliona dinara.

U nekim preduzećima ta stavka nije menjana, iako je Zakonom o javnim preduzećima ukinut upravni, a ostao samo nadzorni odbor, a broj članova koji se plaćaju sa deset smanjen je na tri. Takva situacija je u "Lisju", "Informatici", gde je planom iz maja predviđeno 2,3 odnosno 5,2 miliona dinara.

  • Bolero

    15.07.2013 06:43
    obraz kao djon!
    nesto mi se cini da ove komentare pisu clanovi bivsih strana koje su cinile vlast i cije su stranke postavljale 10 clanova upravnog odbora,sada je taj broj smanjen na 3 i imaju obraza da kritikuju!
  • Mislimo o tome!

    15.07.2013 05:52
    Apanaža od poreza!!!
    Naravno! Sada,kada su nam većini duplirali poreze na kuće ili stanove,sada ima i za apanažu!
    Mi garađani siromašimo sve više a grebatori žive sve bolje!
  • !

    13.07.2013 16:24
    Svi su hteli da rad dzabe al eto...
    Nismo mi birali ove, oni su se sami izbrali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.