Zbog male zarade prave veliku štetu

Šteta koju sakupljači PET ambalaže naprave na specijalizovanim spremnicima koje je postavila "Čistoća" nadoknadiće poreski obveznici, jer je oštećeno 715 od ukupno 770 kontejnera, koliko ih trenutno ima na ulicama grada.
Šteta koju sakupljači PET ambalaže naprave na specijalizovanim spremnicima koje je postavila "Čistoća" nadoknadiće poreski obveznici, jer je oštećeno 715 od ukupno 770 kontejnera, koliko ih trenutno ima na ulicama grada.

Uništeni kontejneri za PET ambalažu već su postali svakodnevna pojava i ozbiljan problem sa kojim se "Čistoća" susreće. Sakupljači PET ambalaže koji nesmetano uzimaju plastiku iz kontejnera, uglavnom prodaju sakupljenu plastiku raznim privatnim firmama. Oni za kilogram plastićnih flaša obično dobiju po 20 dinara, a dnevno sakupljači mogu da sakupe i do pet džakova plastike.

Pored ovih sakupljača, plastiku sve više u Novom Sadu na reciklažu odnose i porodice koje plastične flaše i druge neupotrebljive ostatke od plastike odlažu u kućama i prodaju kako bi zaradili koji dinar.

U reciklažnim preduzećima koja otkupljuju PET ambalažu i kojih ima oko pet u Novom Sadu navode da u poslednje vreme trpe gubitak. Kako navode, razlog za to je što im ne pristižu količine plastike na reciklažu kao prethodnih godina, već je taj procenat znatno umanjen krađom. Do pre godinu dana higijeničari, odnosno radnici u fabrikama za reciklažu, dnevno su lagerovali dve tone plastičnog smeća, dok je danas zbog krađe težina tog otpada deset puta manja.

"Što se tiče Novog Sada i količina koje otkupljujemo u samom gradu, kod nas postoji značajan pad. U ovom trenutku količine koje nama stižu u proseku iznose od 25 do 30 tona mesečno, što je u odnosu na neki naš kapacitet relativno mali udeo otpadne ambalaže sa tržišta Novog Sada", rekla je za Radio 021 markenting menadžerka firme "Greentech" Kristina Cvejanov.

Sakupljači sekundarnih sirovina često prilikom odnošenja ambalaže i specijalozovanih kesa ostavljaju za sobom razvaljene i oštećene spremnike, što za zaposlene u "Čistoći" pravi dodatne troškove.

"Ne prođe ni dan, a da zaposleni na odvozu smeća ne naiđu na uništene spremnike. U proteklih godinu dana suočeni smo sa svakodnevnim uništavanjem spremnika. Trenutno na novosadskim ulicama ima 770 PET spremnika od kojih je 715 oštećeno", tvrdi portparolka "Čistoće" Sofija Mitrović i dodaje da popravka jednog spremnika košta "Čistoću" od 10.000 dinara pa na više.

Kako je najavila, "Čistoća" će do kraja meseca postaviti 20 novih kontejnera za PET ambalažu, koji će biti mnogo teži za obijanje. Ukoliko taj projekat zaživi, svi kontejneri će biti zamenjeni, rekla je Sofija Mitrović.

Novosađani sa kojima smo razgovarali izrazili su nezadovoljstvo i velikoj meri su ogorčeni zbog uništavanja spremnika za PET ambalažu. (Nikola Iličić)
  • Jelena Stefanovic

    20.05.2019 11:45
    Pet ambalaza
    Ja već mesecima odvajam plastiku i tetrapakove i ubacujem u kontejner za to da bi juče čula od koleginice da je videla kamion gradske čistoće kad dođe da pokupi đubre da sve kontejnere( i sa pet, metal, međovite) ispazni u isto vreme u isti kamion tako da džabe mi odvajamo ako oni to spoje. Ne znam da li je to moguće?Prosto je neverovatno da mogu biti toliko bezobrazni.Da li je još neko nekada video kad prazne te kontejnere šta urade?
  • Abedin

    28.02.2018 11:22
    Gasi
    daj boze da vam bog donesi takvu situaciju kao sto je romska. da dobijete socijalnu novcanu pomoc. od 50.000. ili 80.000.kao sto kazete da dobijaju romi..posto vidim da volite. onda izvolite.
  • Gospodja Snezana

    22.06.2015 18:34
    Primedba
    nije tacno da to romi rade to rade huligani koji pokidaju ljuljaske itd.. na decijim igralistima cak i dinosaurusa kod master centra dali mozda su to romi pokidali!? sta god da se dogodi narod misli da su romi to uradili tako da nemorate svljivati krivicu na rome

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.