Kako 'uređenje tavana' postane dva sprata - priča o palati u Šafarikovoj

Radovi na nadogradnji palate u Šafarikovoj 7, jednog od prvih datiranih zdanja iz doba secesije u Novom Sadu, nastavljeni su iako je investitor "Koning d.o.o" probio prvobitno dozvoljenu spratnost, a još uvek nema ni sve neophodne papire za rekonstrukciju, pokazalo je istraživanje Radija 021.
Radovi na nadogradnji palate u Šafarikovoj 7, jednog od prvih datiranih zdanja iz doba secesije u Novom Sadu, nastavljeni su iako je investitor "Koning d.o.o" probio prvobitno dozvoljenu spratnost, a još uvek nema ni sve neophodne papire za rekonstrukciju, pokazalo je istraživanje Radija 021.

Naime, stanari ove zgrade su još pre petnaestak godina izrazili želju da tavanski prostor ove palate preurede u stambeni. Međutim, Zavod za zaštitu spomenika kulture je godinama odbijao njihove zahteve, s obrazloženjem da se radi o vrednom istorijskom nasleđu, čija bi nespretna rekonstrukcija značila uništavanje gradskog arhitektonskog blaga.

Međutim, pod nerazjašnjenim okolnostima, Gradska uprava za urbanizam je 9. februara 2011. godine izdala lokacijsku, a 12. marta iste godine i građevinsku dozvolu za nadogradnju jednog sprata.

Za izdavanje dozvole bio je neophodan i paraf Zavoda za zaštitu spomenika kulture, budući da se objekat vodi kao urbanističko dobro sa prethodnom zaštitom što znači da je bivši direktor ove institucije, sada pokojni Milan Ćeran, potpisao rešenje koje je rukovodstvo Zavoda godinama odbijalo da odobri.

Umesto sređivanja tavana, dobili dva sprata

Međutim, nakon početnih radova, postalo je jasno da investitor "Koning d.o.o" ne planira samo sređivanje tavanskog prostora. Na palati je, pored dodatnog sprata, nikao još jedan, koji nije pominjan u građevinskoj dozvoli koju su dobili.

"Mi smo mislili da će preuređenjem tavana u stanove svi biti na dobiti, jer je investitor obećao izgradnju luksuznih stanova, koji će znatno podići cenu nekretnine, koja se nalazi na atraktivnoj lokaciji. Međutim, umesto toga, dobili smo dva sprata malih stanova", kažu stanari.

Tada se u priču umešao Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, koji je kao drugostepeni inspekcijski organ, 18. oktobra 2011. godine naložio Gradskoj upravi za urbanizam ukidanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju objekta u Šafarikovoj 7, a naredne nedelje doneo i rešenje o ukidanju građevinske dozvole, nalazeći da nije izdata u skladu sa lokacijskom.

Međutim, Upravni sud u Novom Sadu je, 6. jula prošle godine, po tužbi "Koninga", doneo rešenje o poništavanju rešenja Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam o ukidanju dozvole. Presudu je 21. septembra prošle godine potvrdio Vrhovni kasacioni sud.

Postupak za dobijanje dozvole još uvek nije gotov

Kako za 021 kaže Brane Raković, vršilac dužnosti načelnika Gradske uprave za urbanizam, "Koning d.o.o" je krajem prošle godine pokrenuo upravni postupak za ponovno dobijanje dozvole, koji još uvek nije završen.

"Od ishoda predmetnog upravnog spora zavisiće i dalje postupanje ove Uprave kako u okviru postupka izdavanja lokacijske dozvole, tako i eventualno u okviru postupka preispitivanja građevinske dozvole", kaže Raković za Novosadski informativni portal.

Istovremeno, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam inicirao je ukidanje postupka za dobijanje građevinske dozvole za objekat u Šafarikovoj 7. Kako za 021 kaže zamenica pokrajinskog sekretara Sanja Čiplić, inicijativa urbanističkog inspektora nalazi se u Ministarstvu građevinarstva u Beogradu.

Međutim, i pored činjenice da je upravni postupak još uvek u toku, radovi u Šafarikovoj su nastavljeni, a prošle nedelje je odneta velika količina originalnog materijala od kog je palata sačinjena. Naime, Gradska uprava za urbanizam je "Koningu" po hitnom postupku odobrila "izvođenje radova sanacije i ojačanja noseće konstrukcije".

V.d. načenika ove uprave Brane Raković za 021 kaže da je rešenje prošlo put kroz birokratiju u rekordnom roku jer je tako nalagala studija nosivosti, koju je uradilo preduzeće "Gardi d.o.o", a koje je ispred Fakulteta tehničkih nauka potpisao vlasnik ove firme i rukovodilac departmana za arhitekturu, Darko Reba.

"Razlog postupanja po hitnom postupku nalazi se u činjenici da je investitor "Koning d.o.o" uz zahtev za odobravanje radova za sanaciju i rekonstrukciju predmetnog objekta postupajućem organu priložio rešenje kojim se investitoru nalaže da obustavi dalje izvođenje radova na nadogradnji objekta dok se ne otklone oštećenja na zidovima i temeljima objekta i dok se ne preduzmu radovi na sanaciji i ojačanju noseće konstrukcije", kaže Raković za Novosadski informativni portal.

Nadogradnja preopteretila zdanje, moguće je da se uruši na glave stanara

Novosadski arhitekta Aleksandar Deđanski za 021 kaže da je rekonstrukcija palate u Šafarikovoj 7 stilski prihvatljiva, ali da je posao "izuzetno rizičan zbog studije nosivosti koja je pokazala da nadogradnja dva sprata predstavlja opasnost po celokupnu konstrukciju", budući da su dodatna dva sprata više od dva puta povećale opterećenje koje nosi trošna palata.

To je, naime, vrednost koja je prevelika za ovo zdanje, zbog čega je, bez ojačavanja temelja, vrlo moguće da se desi katastrofa - da se novoizgrađeni spratovi sruče na glave stanara koji žive u starom delu.

Jedan od direktora "Koninga" Siniša Bratić nije želeo za 021 da "komentariše gluposti neupućenim novinarima". Samo je kratko prokomentarisao da su odluke drugostepenog inspektorskog organa pale na svakoj sudskoj instanci. Bratić je dodao da mu "ne pada na pamet da komentariše studiju nosivosti".

Palatu u Šafarikovoj 7 je davne 1906. godine projektovao čuveni budimpeštanski arhitekta Aladar Arkaj, a izgrađena je u stilu secesije iste godine kad i Baumhornova stambena palata od crvene opeke, ružičastog kamena i maltera na Trgu Marije Trandafil 14.

Jedna je od prvih datiranih palata specifičnog stila secesije, u kom su građeni objekti po kojima je Novi Sad dobio svoj "šmek", poput zgrade na uglu Zmaj Jovine i Katoličke porte, nekadašnje Štedionice na Trgu slobode, obližnje zgrade na kojoj se nalazi "gvozdeni čovek", Vinkleove palate u Kralja Aleksandra, palate na Trgu mladenaca, Jodne banje i mnogih drugih poznatih gradskih simbola. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • EMI

    21.07.2013 15:14
    SNS
    Strucnjaci napisu zabranu radova, ali SNS direktor ne potpise. Tako to ide.
  • 20.07.2013 19:53
    Strasno sta je urbanisticka "ekipa" radila i dozvoljavla , namlatile su se pare a za posledice niko ne brine
  • Spirit of Serbia

    20.07.2013 16:59
    Sve sam "ŠLJAM"
    Fali "SVEST NAS SAMIH". Dok mi seruckamo po socijalnim mrežama, nesvet vedri i oblači!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.