Milionski gubici nakon nasilnog preuzimanja Luke Novi Sad

Radnici Luke Novi Sad od jutros su u generalnom štrajku, nakon što su novi rukovodioci nasilno preuzeli rukovođenje preduzećem, a prvi klijenti kojima je onemogućen transport robe su se oglasili.

Radnici Luke Novi Sad od jutros su u generalnom štrajku, nakon što su novi rukovodioci nasilno preuzeli rukovođenje preduzećem, a prvi klijenti nezadovoljni činjenicom da pristanište ne radi su se oglasili.

Udruženje Žita Srbije zatražilo je danas od države, kao vlasnika Luke Novi Sad, da interveniše kako bi štrajk u toj firmi bio prekinut, jer nanosi veliku štetu izvoznicma žita.

Predsednik Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković kaže da zbog kašnjenja utovara robe, izvoznici imaju dodatne troškove koje plaćaju brodarima i prevoznicima od "nekoliko desetina hiljada evra dnevno", a kolone kamiona su dugačke kilometrima.

Novi direktor Luke Aleksandar Milovančev u pisanom saopštenju nije naveo zbog čega je jedno od najprofitabilnijih preduzeća u Novom Sadu preuzeo uz upotrebu desetina pripadnika privatnog obezbeđenja, ali je naveo da je štrajk koji su organizovali radnici koji su se solidarisali sa dugogodišnjim direktorom Milenkom Milivojevićem protivzakonit.

"Rad nije obustavljen zbog zaštite profesionalnih i ekonomskih interesa po osnovu rada zaposlenih, kako to predviđa Zakon o štrajku, već su zaposleni prestali da rade po naređenju bivšeg direktora, koji se suprotstavlja odlukama organa upravljanja koji je, na osnovu svojinskih prava, izabrao vlasnik preduzeća – Republika Srbija", kaže Milovančev.

Milivojević: "Štrajk je uredno prijavljen"

Ovaj lekar dodaje da upad nije bio nezakonit, jer, prema njegovim rečima, Novi Sad i Vojvodina nisu vlasnici Luke. Prema njegovim rečima, najave da nakon preuzimanja luke sledi njena prodaja nisu tačne.

Dugogodišnji direktor Luke Milenko Milivojević kaže da je štrajk uredno prijavljen za danas, a da je novo rukovodstvo moralo da zna da će nasilni upad imati posledice u vidu finansijskih gubitaka zbog štrajka.

On dodaje da su radnici Luke telefonom obavestili sve klijente, i obavestili ih o štrajku juče popodne. Prema njegovim rečima, to nije moglo biti urađeno ranije, jer "niko nije očekivao upad".

Aleksandar Milovančev, foto: N.Mihajlović

Podsetimo, visoki funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, koga je republička Vlada ovlastila da upravlja Lukom Novi Sad, ušao je juče popodne sa tridesetak pripadnika privatnog obezbeđenja u kancelariju dugogodišnjeg direktora Milenka Milivojevića, odakle su ga izbacili i promenili brave, saznaje Radio 021.

I jutros se ispred upravne zgrade jednog od najuspešnijih novosadskih preduzeća nalazi dvadesetak pripadnika privatnog obezbeđenja, iako se radnici u štrajku nalaze kod pristaništa.

Sada već bivši direktor Luke za 021 kaže da je ulazak novog rukovodstva dokazao da Srbija nije pravna država, jer smatra da je jučerašnja Skupština akcionara sazvana nelegalno.

"Na kraju se ispostavilo da tu nema ni prava ni pravde - sve su uzurpirali i sve drže u svojim rukama", kaže on.

Država dnevno gubi milione evra

Milivojević dodaje da štrajk lučkih radnika nije bezazlena stvar, i opominje republičku vlast da će država svakim danom gubiti po tri miliona evra jer Luka Novi Sad ne radi, a moraće da računaju i na revolt velikih kompanija čije će poslovanje biti ugroženo generalnim štrajkom. Prema njegovim rečima, štrajk je jedini odgovor koji je radnicima na raspolaganju.

"U Luci Novi Sad se dnevno pretovari desetak hiljada tona, i kada saberete vrednost robe i cenu transporta, dođete do cifre od oko 3 miliona evra dnevnog prometa. Naime, vrednost jednog objekta je prosečno oko 300.000 evra, a mi ih pretovarimo desetak. Ta roba ostaje zarobljena ovde", kaže Milivojević.

Milenko Milivojević

Milivojević kaže za 021 da je, i pored činjenice da je novo rukovostvo došlo sa puno obezbeđenja, samostalno napustio kancelariju, zajedno sa svim radnicima, koji će od sutra stupiti u generalni štrajk.

"Došli su i rekli mi da im predam vlast nad firmom. Ja sam im objasnio da Luka nije moja, i da nemaju šta da preuzmu, jer firma ne pripada ni meni, a ni njima. Tada sam primetio da iza Milovančeva stoji bar tridesetak 'gorila', nakon čega sam se spakovao i dostojanstveno izašao iz kancelarije, a za mnom i svi zaposleni", kaže Milivojević.

Nakon jučerašnjeg izlaska radnika, koji su se listom solidarisali sa dugogodišnjim direktorom, promenjene su sve brave u preduzeću.

Prema Milivojevićevim rečima, radnici Luke ne žele novo rukovodstvo, i neće se vraćati na posao dok god oni vode preduzeće.

"Javili smo našim poslovnim partnerima da stupamo u generalni štrajk, tako da niko od zaposlenih neće raditi - ni obala, ni skladište, ni zaposleni u upravnoj zgradi. Sve staje", kaže on.



Izabrani direktori i Nadzorni odbor

Odluka da Milovančev preuzme rukovođenje Lukom Novi Sad usvojena je juče, a pre nego što se mastilo osušilo, izabrani su i članovi novoformiranog Odbora direktora, u kom će, pored Milovančeva, koji je imenovan za generalnog direktora, sedeti i Aleksandar Požgaj, Žarko Strugar, Dejan Tomašević, Siniša Novaković i Predrag Đurić.

Izabrani su i članovi Nadzorog odbora:  metalurški tehničar Dušan Todorović, medicinski tehničar Ratko Striković, ekonomista Milivoje  Veljković, građevinski inženjer u penziji Anka Prijović, diplomirani pravnik Olivera Simović, diplomirani ekonomista  Milutin Jovanović i diplomirani sociolog Jovana Manojlović.

Očekuje se da već danas Nadzorni odbor održi prvi sastanak i zvanično razreši dužnosti dosadašnjeg direktora Luke Novi Sad Milenka Milivojevića.

Požgaj je predao gradskoj Kadrovskoj komisiji da ga razreši svih funkcija "jer prelazi na novu dužnost".

Aleksandar Milovančev je lekar po profesiji, a šef je odborničke grupe SNS u novosadskom parlamentu. Izvršni direktor preduzeća bi trebalo da postane Aleksandar Požgaj, koji je sada na poziciji šefa kabineta predsednika Skupštine grada Siniše Sevića.

Dinkić mirođija u svakoj lučkoj čorbi

Preuzimanje Luke Novi Sad indikrektno je omogućilo Ministarstvo saobraćaja, koje nije kao vlasnike novosadske luke upisalo Grad Novi Sad, Republiku Srbiju i Pokrajinsku vladu. Kako Milivojević kaže, rukovodstvo fantomske "Nove luke", ćerke firme koja je osnovana kako bi funkcioneri DS dobili na raposlaganje imovinu ovog preduzeća, je to želelo da uradi, jer je tada Demokratska stranka bila na vlasti na svim nivoima.

"Osovina Dinkić - Pajtić - Pavličić je tada želela da preuzme i privatizuje Luku Novi Sad, ali smo to tada sprečili tako što smo izbacili nametnuto rukovodstvo. Od tad, Ministarstvo saobraćaja nije ništa uradilo kako bi upisali jednako vlasništvo grada, pokrajine i republike, što je omogućilo ovakav upad", kaže Milivojević.

Vlada Vojvodine, koja je vlasnica trećine Luke Novi Sad, danas je saopštila da je u slučaju preuzimanja luke prekršen Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta preduzeća, koji predviđa da Nadzorni odbor ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada.

Dodaje se da je Vlada Srbije zaključkom od 20. maja 2013. predložila imenovanje sedam članova Nadzornog odbora, dok je AP Vojvodini uskraćeno pravo da imenuje svoje predstavnike u Upravnom, odnosno Nadzornom odboru Luke Novi Sad, zbog čega smatraju da je postavljanje novog rukovodstva nezakonito.

Podsetimo, inicijative za prodaju Luke Novi Sad pokretane su ranije, prevashodno dok je ministar u bivšoj Vladi bio Mlađan Dinkić, koji je želeo da novosadsku luku kupi francuska kompanija CFNR.

Prodaja novosadske luke zaustavljena je upravo intervencijom pokrajinskih organa, zahvaljujući čemu je Luka Novi Sad ostala u povoljnijem statusu u odnosu na ostale međunarodne luke u Srbiji, a prodaja se nije pominjala sve do smene vlasti na republičkom nivou.

Luka je nastavila da radi sa profitom, a ova godina je bila najbolja u istoriji preduzeća.

Ministarstvo saobraćaja Srbije saopštilo je krajem juna da je francuska firma CFNR zainteresovana za učešće u gradnji luka u Novom Sadu i Apatinu, a dugo su se "lomila koplja" između ovog ministarstva i Ministarstva saobraćaja oko nadležnosti nad Lukom Novi Sad.

Za novosadsku luku bila je zainteresovana i azerbejdžanska državna kompanija, čiji su predstavnici pre dve godine održali sastanak u tajnosti sa tadašnjim ministrom infrastrukture Milutinom Mrkonjićem.

Mlađan Dinkić interesovanje za prodaju Luke Novi Sad stranim investitorima pokazao je nedugo posle ponovnog sedanja u ministarsku fotelju, kada je bilo reči o tome da će novosadska luka biti deo "dila" sa Al-Dahrom iz Ujednjinih Arapskih Emirata.

Od 10 međunarodnih luka u Srbiji, osam je privatizovano, a preostale državne luke nalaze se u Apatinu i Novom Sadu. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

Komentari 135

  • ksabaras

    09.09.2013 12:05
    ksabaras
    Zlo i naopako.... Tužan si Novi Sade.
    Nisam mogao na Blicu da ostavim komentar, pa reko hajde ovde!

    16 ljudi su majstori već zaposlili, naravno iz sns-a a u istom tekstu priča kako je afera aflatoksin uzrokovala da posao opadne ne znam koliko puta (ne mogu te bljuvotine ni da se setim tačno) .... Skaradno.

    Bežmo iz ove prćije od države!
  • Rad Za Jeb

    07.08.2013 14:14
    Op trt gevezn zajn
    Lepo su demokrate zakuvale pobunu prostog dobro plaćenog radničkog kadra u Luci, kad ovi uvideše da nisu u pravu i već sutradan prekinuše štrajk. Bravo za Milovančeva. Svaka mu je na mestu....a ne vidim onog Vasina iz APV, ni bivšeg direktora da su se duže od 15 minuta bunili. I ne mogu kad nisu u pravu. Živela naša otadžbina Srbija.
  • Mrgud

    22.07.2013 19:48
    @Anonimus - Mrgud
    Dileme nema.
    Svaka sila za vreme...
    Dokazano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.