Građanska Vojvodina: Hitno otkriti napadače

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" zahteva od novosadske policije da hitno rasvetli napad na novosadski klub "Kalčr eksčejndž" (Culture Exchange) i pronađe izvršioce i eventualne nalogodavce.

Koalicija nevladinih organizacija "Građanska Vojvodina" zahteva od novosadske policije da hitno rasvetli napad na novosadski klub "Kalčr eksčejndž" (Culture Exchange) i pronađe izvršioce i eventualne nalogodavce.

"Od pravosudnih organa zahtevamo da se napadači rigorozno kazne, jer je u pitanju krivično delo sa ozbiljnim društvenim posledicama", piše u saopštenju ove koalicije.

Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da ispitaju da li je ovaj napad povezan, i na koji način, sa serijom huškačkih tekstova objavljenih na blogovima, portalima i u tabloidima, a u kojem se ovaj klub dovodi u vezu sa "opasnom sektom". "U ovim kvazinovinarskim prilozima postoje elementi krivičnog dela, u njima dominira govor mržnje koji je zabranjen i Ustavom i zakonima ove zemlje, a koji je imao, po svemu sudeći, direktne posledice na bezbednost građana", navodi se u saopštenju.

"Građanska Vojvodina" podseća da su, osim govora mržnje, tekstovi širili "moralnu paniku" i nadovezivali se na dugogodišnju medijsku kampanju koja se vodi protiv malih verskih zajednica. "Valjda ne treba posebno naglašavati da u Srbiji, bar formalno, postoji sloboda veroispovesti, pod uslovom da se ne krše zakoni ove zemlje. Za razliku od huškača i napadača, ne postoji niti jedna indicija da vlasnici i posetioci kluba na bilo kakav način krše zakone ove zemlje, čak i da su pripadnici neke verske zajednice, što su u nekoliko navrata demantovali", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su, gledano u širem kontekstu, napadi na Kalčr eksčejndž "promocija primitivizma, ksenofobije i nasilja nad svime što je drugo i drugačije". "Građanska Vojvodina se u potpunosti solidariše sa mladim ljudima koji vode ovaj kultni novosadski klub, a o ovim incidentima će obavestiti Evropsku komisiju, OEBS i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava", piše u saopštenju.

  • Piplfoks

    18.07.2013 23:32
    @novosadjanka
    Žao mi je što ću te razočarati, ali funkcije mozga potrebne za preživanje trave, mukanje i pisanje gluposti poput ove tvoje ne spadaju pod 'mišljenje'.
  • Novosađanin

    18.07.2013 22:16
    Molim Vas, probudite se!
    "...a o ovim incidentima će obavestiti Evropsku komisiju, OEBS i međunarodne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava"

    Vi sada želite da ja podržavam nekoga ko je u stanju da zbog jednog stakla ovu državu dovodi u bilo kakav problem?! Pogledajte malo oko sebe, ustanite pre 12 časova i videćete da se (na žalost) razbijanje izloga može videti često u Novom Sadu i da to nije nikakva čudna pojava, samo što vlasnici lokala to zamene do 12 č. pa vi to ne vidite. Ja sam uvek bio i biću protiv bilo kakvog nasilja ali ovo što rade samoproklamovane "organizacije" bih u jednom delu podržao samo da su počinioci lokal i zapalili, to bi već ličilo na prouku, a ovo svakakav debil može da uradi! Organizacije samo pokazuju zašto su stvorene a to je da od ničega prave nešto i time blate ugled jedne zemlje!
  • Marijan

    18.07.2013 21:26
    Šarada
    Evo ga i odgovor Teleromptera: hahah sve je ovo meni cirkus!

    http://www.teleprompter.rs/nvo-podr381ale-sektu-kriminalizuju-gra272ane-i-teleprompter.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.