Počeo otkup pšenice za Robne rezerve

Otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve počeo je jutros.
Otkup merkantilne pšenice ovogodišnjeg roda za potrebe Republičke direkcije za robne rezerve počeo je jutros posredstvom Produktne berze u Novom Sadu, izjavio je direktor berze Žarko Galetin naglasivši da je interesovanje poljoprivrednika ogromno, pre svega zbog dobre cene.

"Očekujemo da već ovog prvog dana u Produktnu berzu stigne više od 1.000 naloga za prodaju hlebnog žita državnim rezervama, jer je cena dobra a predviđene količine za otkup su nažalost male, imajući u vidu ukupnu ovogodišnju proizvodnju", rekao je Galetin.

Koliko je interesovanje ratara za tu transakciju govori i to što su mnogi lično došli u novosadsku Produktnu berzu iako se, prema utvrđenim pravilima, ponude daju isključivo putem telefaksa, kazao je Galetin. On je dodao da je otvoreno sedam faks linija na koje registrovana gazdinstva i zemljoradničke zadruge mogu da ponude tu svoju robu.

"Postavili smo maksimalno transparentan sistem kupoprodaje pšenice za Republičku direkciju robnih rezervi, tako da će svi imati priliku da dostave ponude ali će ipak mali broj poljoprivrednika moći da ostvari prodaju", istakao je Galetin i dodao da prijem naloga traje do 15 sati, da će biti nastavljen u ponedeljak i trajati do otkupa svih predviđenih 59.500 tona.

Minimalna količina pšenice za prodaju po nosiocu gazdinstva, odnosno zemljoradničkoj zadruzi, je pet tona a maksimalna 50 tona. Republička direkcija za robne rezerve će plaćanje pšenice obaviti u roku od 15 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije.

Radi ravnomerne teritorijalne zastupljenosti pri otkupu pšenice, svaki okrug će dobiti odgovarajuću količinsku kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima.

  • žetva 2013

    19.07.2013 12:09
    prevara
    od 9 sati nemogu poslati faks.prevara
  • 19.07.2013 09:56
    hm
    Zbog cega iskljucivo faksom? Ove brojeve je nemoguce dobiti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.