Stranci sa osmehom u Novom Sadu

Pored činjenice da u glavnom gradu Vojvodine živi više od deset različitih nacionalnih manjina, sve je više onih koji dolaze u ovaj grad iz različitih delova sveta.

Pored činjenice da u glavnom gradu Vojvodine živi više od deset različitih nacionalnih manjina, sve je više onih koji dolaze u ovaj grad iz različitih delova sveta.

An-Kler Noel

Milica Rašković, koordinatorka u "Američkom kutku" kaže za 021 da ih sem Amerikanaca posećuju i stranci iz drugih zemalja, a postoje i oni koji ostaju u Novom Sadu. - Osnovni razlozi zašto stranci ostaju ovde su posao ili ljubavna veza - navodi ona.

U omladinski centar "CK13" svake godine dolaze mladi iz Nemačke koji ovde volontiraju po godinu dana. Bojan Krivokapić iz ovog centra kaže da su časovi konverzacije koje Nemci tu vode dobar način da Novosađani nauče njihov jezik i upoznaju bolje nemačku kulturu. - Preko fondacije "Šuler helfen leben" dolaze mladi od 18 do 33 godine sa namerom da nauče jezik i upoznaju Novi Sad, kaže Krivokapić.

Većina Novosađana ima pozitivno mišljenje o tome što stranci posećuju njihov grad. Pitali smo ih da li oni lično poznaju nekog stranca koji živi ovde.

- Da, poznajem njih nekoliko i drago mi je što su izabrali baš Novi Sad za život, a i njihovi utisci o Novom Sadu su jako lepi
- Ne poznajem trenutno nijednog stranca, ali mi je uvek drago kada ih vidim da posećuju našu zemlju
- Poznajem nekoliko stranaca, jednog baš dobro. On se ovde aklimatizovao. Priča čak i srpski, jako voli Novi Sad i verovatno će ostati ovde duže vremena

An-Kler Noel je Francuskinja koja je došla da radi na Francuskom institutu u Pašićevoj ulici. Pored časova jezika koje drži, uključena je u mnoge kulturne događaje, kojima je, kako kaže, Novi Sad ispunjen.

- Volim da živim u Novom Sadu, to je prelep grad. Čima sam sletela na Surčin rekli su mi da ću obožavati Novi Sad, da je veoma fin. Uverila sam se da je tako - kaže ona.

Novi Sad kao grad pozitivne energije ugostio je ljude iz raznih zemalja. Neki od njih se opredeljuju da ostanu ovde na duži period ili čak ceo život. Kako god odlučili, jedno je sigurno- svi bi se opet vratili. (Nataša Dragičević)

  • -

    05.08.2013 19:55
    -
    pa ni pijani rusi se ne ponasaju bolje u tudjoj zemlji
  • Vlada

    05.08.2013 15:50
    Sve u svemu, navodiš pojave iz svog prošlog iskustva i preslikavaš ih na Novi Sad, bez trunke osnova za tvrdnju da ovde imamo takav slučaj? Iako je pojava o kojoj pričaš u teoriji moguća, nigde u ovom tekstu (koji navodi konkretne primere dobronamernih i vrednih došljaka), niti u drugim ozbiljnim medijima, gradskom životu, pa čak ni u tvom (vrlo subjektivnom) komentaru ne vidim ni trunke dokaza da u Novom Sadu postoji iole značajan broj likova o kojima pričaš. Vidim samo skepsu, pričanje napamet i neutemeljen snobizam. Naglašavam 'neutemeljen', jer iako sam prilično tolerantan prema istom, smatram da nekom ko je tek delimično upoznat sa pravilima pismenosti i ove, i svake druge zemlje koju spominje (videti tvoje komentare), prisutna doza snobizma i kritičke nastrojenosti stoji kao piletu s*se. Da nisi TI možda jedna od tih koja se vratila ovamo samo zbog jeftine hrane, stanovanja i ostalog, pa si kivna na konkurenciju, ili na one koji dolaze iz plemenitijih pobuda?
  • Yoko Ovo Ono

    05.08.2013 15:36
    ko to tamo gunđa
    Tačno je da u Novom Sadu žive pripadnici deset nacionalnih manjina. U svečanim ili drugim korisnim prilikama time se licemerno busnemo u prsa junačka, a u približno 364 i po dana u godini ovim varošom neprikosnoveno vlada samo jedna nacija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.