Mladi u Novom Sadu zapanjeni najavom prohibicije

Ukoliko Grad donese odluku o skraćenju radnog vremena kafića i klubova, te zabrani prodaju alkohola posle 22 časa u prodavnicama, to bi nesumnjivo nanelo štetu ugostiteljima i trgovcima, a moglo bi izazvati i kontraefekat kod mladih, kažu sagovornici Radija 021.
Ukoliko Grad donese odluku o skraćenju radnog vremena kafića i klubova, te zabrani prodaju alkohola posle 22 časa u prodavnicama, to bi nesumnjivo nanelo štetu ugostiteljima i trgovcima, a moglo bi izazvati i kontraefekat kod mladih, kažu sagovornici Radija 021.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski kaže da su uputili poziv svima da se do 6. avgusta jave sa svojim konkretnim predlozima, a posle javne rasprave će još jednom konsultovati sve relavantne institucije i udruženja iz Novog Sada i nakon toga doneti konačnu odluku.

"Hteli smo, konkretno ovim članom odluke, da na neki način objedinimo problem koji definitivno postoji u gradu, a to je pitanje javnog reda i mira. Iako smo svesni da ova odluka neće rešiti taj problem, inicijative koje smo dobili od kolega iz policijske uprave i iz komunalne policije prosto ukazuju na problem u vezi sa prodajom alkohola, pogotovo vikendima", rekao je Sečujski za Radio 021.

Pre dve godine je slična odluka u Novom Sadu bila kratkog veka pre nego je proglašen neustavnom. Udruženje ugostitelja prikuplja potpise protiv ponovnog usvajanja, a građani Novog Sada uglavnom ne vide smisao ovog predloga.

- Možda je dobro za ove mlađe, ali mislim da ničemu naročito neće doprineti.
- Mislim da ovom zabranom, kao i zabranama generalno, se postiže kontraefekat. Mladi ukoliko požele da pronađu alkohol, naći će ga na drugi način.
- Treba zabraniti sve, i drogu i alkohol.
- Mislim da će tako izazvati samo jedan bunt i negodovanje kod mladih, koji će početi da budu potpuno ravnodušni prema vlastima i potpuno će se iskriviti slika svega.

Prema rečima sociologa Alekseja Kišjuhasa, ovo je prohibicija na pola puta, koja u društvu neće izazvati ništa dramatično, jer će mladi i dalje nastavljati da nabavljaju alkohol. "Kada govorimo o kontraefektu, nije mi jasno ni koji efekat se želi postići. Govori se o nekom smanjivanju nasilja među omladinom, ali mislim da je potpuno jasno, a i kriminologija i etiologija kriminala lako pokazuju da alkohol nema tu vrstu veze. Postoje evropske nacije koje konzumiraju puno više alkohola od domaće, pa nasilje među mladima nije toliko prisutno. Neke druge strukturalne stvari su te koje iniciraju kriminalitet", rekao je Kišjuhas za Radio 021.

Vlasnik trafike u ulici Laze Telečkog Nebojša Spasić za 021 navodi da je ovu vrstu zabrane iskusio pre dve godine. Ukoliko ova odluka opet stupi na snagu, moraće ponovo da joj se prilagodi. "Ja ću naravno kao vlasnik trafike poštovati odluku, kako god da se donese. Meni će to smetati, ali ne u toj meri kao kafedžijama", kaže Spasić.

Iako je prethodna odluka gradske uprave o ograničavanju prodaje alkohola u radnjama bila proglašena neustavnom, zbog izmene Zakona o trgovini sada je omogućeno da se slična odluka donese u skladu sa Ustavom. (Sanja Imrić)

Komentari 124

  • Bogdan

    08.08.2013 11:48
    @ Телеп : ideja je odlična
    .. ideja je stvarno odlična, i može pomoći i u profilisanju turističke ponude. Novi Sad zaista ima velike turističke mogućnosti, a kafići i restorani mogu pomoći u ponudi. Eto domaćeg zadatka za gradsku vlast. Neka na taj način reše jedan hronični problem.

    Drago mi je što je Novi Sad živ, dinamičan grad, sa velikom ponudom raznih sadržaja koji se odvijaju i noću. Ali, loša Iskustva Novog Sada sa problemima u radu kafića, noćnih barova i velikih diskoteka koje su gorele, i za sobom ostavljale žrtve opominju da za Novi Sad OVO JESTE VAŽNO PITANJE. Koliko nesreća i smrti treba još da se desi da bi se malo dozvali pameti ?
  • Телеп

    08.08.2013 10:48
    @Bogdan - ja sam ZA
    Слажем се да треба ограничити радно време кафића који се налазе у стамбеном кварту. Исто важии за продавнице које 0-24 продају алкохол, јер се ту скупљају и пију и не дају мира станарима. Проблем је у суштини бука, а она може, али не мора бити стриктно везана ѕа продајуалкохола. Одлука и законби требало да апострофира проблем буке.
    Али са друге стране се мора одредити неки кварт у Старом Граду, који би био декларисан као угоститељски и где не би било рестрикција, јер, бесмислено је и ван памети, укинути ноћни живот у целом граду. Ако неко живи баш у строгом центру, увек има опцију да прода стан и пресели се на Лиман или Насеље, где ће добити већи комфор. Ако је баш изабрао да живи у самом центру, ок, То је његова ствар, али био онда морао да се помири са тим да живи у угоститељском кварту и не може очекивати тишину као да је на неком салашу.
  • Bogdan

    08.08.2013 08:02
    ja sam ZA
    Znam da će me mnogi dežurni "čuvari sloboda" popljuvati, ali ja sam u načelu ZA ograničavanje rada kafića u okolini stambenih objekata. Naravno da nisam protiv ugostiteljske ponude u gradu, ali ovo što se trenutno dešava je čist javašluk i neukus. Živim u neposrednoj blizini jednog od poznatih novosadskih kafića u kojem se, pogotovo tokom vikenda, okuplja veliki broj mladih. Muzika koji iz kafića puštaju preko razglasa je nesnosno glasna, a žamor i buka na ulici povremeno podsećaju na zvuke džngle ili prašume. Imam dvoje male dece, poslovan sam čovek kojem nije strano ni da sedne u kafić i zabavi se sa društvom, ali što je previše - previše je. Isti oni mladi koji kukaju da im država ne pruža priliku za zaposlenje sada kukaju što im se ne omogućavaju noćne bahanalije. Teško će neko naći posao ako po čitave noći tulumari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.