Izmenjen izgled Petrovaradinske tvrđave
Petrovaradinska tvrđava je gledajući sa novosadske strane dobila novi izgled. Oficirski paviljon, ispred kog se nalazi velika terasa sa restoranima dobio je nov krov, pokriven crvenim biber crepom koji odudara od krovova okolnih zdanja.
Javno preduzeće "Poslovni prostor" koje gazduje ovom zgradom rekonstruisaalo ju je pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. "Na žalost, na tržištu trenutno ne postoji patinirani biber crep u odgovarajućoj količini, ali sve je urađeno u skladu sa uslovima koje smo propisali", kaže za Radio 021 direktor Zavoda Milan Ćeran. "Rekonstrukcija Oficirskog paviljona veoma je značajna za zaštitu ovog zdanja, nezavisno od toga kome se sviđa ili ne sviđa", kaže Ćeran.
Pomoćnik direktora Poslovnog prostora Srđan Crkvenjakov kaže da bi pokrivanje krova starim crepom bilo kratkotrajno rešenje. On priznaje da je vizuelni efekat tvrđave drugačiji, ali ne smatra da je narušena estetika zdanja.
Na zgradi susednog hotela "Leopold" krov je rekonstruisan pre tri godine i za to je korišten patinirani crep te mu je izgled ostao nepromenjen. Arhitekta projekta obnove hotela bio je Radoje Cvetkov koji za Radio 021 kaže da nije bilo teško naći stari biber crep.
"Kada smo odlučili da bi crveni crep vrlo neobično izgledao i da bi trebalo da probamo da pronađemo stari crep, u roku od nedelju dana sva potrebna količina je bila na gradilištu", kaže on. Cvetkov smatra i da se moralo više istrajati u ideji stavljanja patiniranog crepa kako bi izgled kompleksa Petrovaradinske tvrđave ostao autentičan.
Komentari 14
SALE
moze jos i gore...
vladislav
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar