Rusko-slovački konzorcijum ulaže u TE-TO "Novi Sad"?

Na tender za izbor strateškog partnera za zajedničko preduzeće Novog Sada i Elektroprivrede Srbije "Energija Novi Sad" javio se jedino konzorcijum ponuđača koji čine "Optima" iz Rusije, GGE iz Slovačke i METKA iz Grčke.
Na tender za izbor strateškog partnera za zajedničko preduzeće Novog Sada i Elektroprivrede Srbije "Energija Novi Sad" javio se jedino konzorcijum ponuđača koji čine "Optima" iz Rusije, GGE iz Slovačke i METKA iz Grčke.

Nastavak pregovora očekuje se krajem jula, a očekuje se ulaganje strateškog partnera od oko 200 miliona evra za izgradnju novog gasno-parnog postrojenja u sklopu Termoelektrane-toplane "Novi Sad".

Kako navode u EPS-u, ponuda je formalno ispunila uslove tendera, pregovori su počeli, a zatim je, nakon promene vlasti na republičkom i lokalnom nivou, taj proces privremeno obustavljen zbog promena u rukovodstvu ENS-a i pregovaračkog tima. Da podsetimo, svojevremeno je rok za izgradnju optimistično bio postavljen za 2012. godinu.

Ipak, ove godine pregovori bi trebalo da budu završeni uvođenjem Konzorcijuma u većinsko vlasništvo ENS-a. Potom sledi izrada studije opravdanosti s idejnim projektom i uticajem na okolinu.

Konačna odluka i potpis ugovora uslediće nakon jednoglasnog prihvatanja te studije, a nakon toga bi sva tri partnera unela svoje uloge u ENS. Tada bi mogla da otpočne izgradnja gasno-parnog postrojenja u popularnoj "Teti".

Ulog Konzorcijuma bila bi izgradnja novog postrojenja, EPS unosi postojeće postrojenje, a Novi Sad, osim što namerava da dugoročno preuzima toplotnu energiju, uneće, između ostalog, i pravo korišćenja građevinskog zemljišta za izgradnju novog postrojenja.

Rok za izgradnju procenjen je na dve godine od datuma dobijanja dozvole za gradnju, a u EPS-u procenjuju da bi novi pogon mogao da proradi već tokom grejne sezone 2016/2017.

Nastavak pregovora podrazumeva modifikovanu platformu Novog Sada i EPS-a, ali u kojoj meri je ona izmenjena za sada se ne zna. Ono što je ranije najavljivano, pak, predviđa izgradnju gasno-parnog bloka snage 450 megavata električne i 300 megavata toplotne energije.

Novi Sad ovde, osim novih radnih mesta, interesuje prevashodno ušteda koja bi bila ostvarena jeftinijom toplotnom energijom, a procenjuje se da ona može da bude od 20 do čak 40 odsto, što bi uveliko smanjilo račune Novosađana koji se greju centralnim sistemom grejanja.

  • Toma

    23.07.2013 08:52
    anonimus ko maxim po diviziji
    kakav US steel, o čemu ti truniš?
    Jesi pročitao naslov vesti?!

    O tvom mentalnom sklopu govori sledeća rečenica:
    "Опет браниш аутономаше и сепаратисте иако су МАЛА мањина."
    Znači ko je u manjini taj be treba biti branjen?

    Tako je anonimuse, alal vera. TAKO JE! Fašizam do kraja!
    Crn ti lebac mesiš...
    @tema
    Raspikuće!
  • -

    22.07.2013 19:22
    -
    barem da zavrsimo kao ukrajina.

    zavrsicete svi kao NIS
    rascerupani i raditi preko agencije direktorove zene.

    kukacete za pijanim englezima kada spoznate koliko tek .uze pijani rusi
  • 22.07.2013 13:52
    @Toma
    Опет лупеташ на вестима о којима појма немаш!
    Опет браниш аутономаше и сепаратисте иако су МАЛА мањина.
    Рекао сам ти да уместо понављања исте мантре обратиш пажњу на оно што се дешава око тебе, али узалуд!
    Са оваквим уговором СВИ смо угрожени!!!
    Колики је удео USsteel капитала у словачкој фирми???
    Појма немаш!
    Да ли знаш да су жути продали смедеревску фабрику за мизерну цифру, па је накнадно откупили (под Динкићевом палицом) за 1$ + ПРИХВАТАЊЕ СВИХ ДУГОВА ИЗМЕЂУ USsteel Србија и USsteel Словачка, који су за твоју информацију износили ТРОСТРУКУ продајну цену железаре!? Како је капитал из Смедерева "твој", војвођански???
    Опет појма немаш, битно је да подржаваш своје аутономаше и правиш вештачки раздор у народу, који, ПОНАВЉАМ, ИТЕКАКО ОДГОВАРА ТРЕНУТНОЈ ВЛАСТИ!
    Зар баш мораш да лупаш на сваку тему???
    Исти нам је интерес, да склонимо ове, као што смо и прошле, и да КОНАЧНО КРЕНЕМО НАПРЕД! Зашто си онда ТИ кочница томе напретку??? Мислиш да си у праву??? Размисли још мало!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.