Nedostatak stentova zbog kašnjenja tendera

Zbog nestašice stentova Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici smanjiće broj pacijenata iz drugih vojvođanskih gradova, pa će u narednom periodu primati samo hitne slučajeve.
Zbog nestašice stentova Institut za kardiovaskularne bolesti u Kamenici privremeno će smanjiti broj pacijenata iz drugih vojvođanskih gradova, pa će u narednom periodu primati samo hitne slučajeve.

Kako za 021 kaže Goran Trajkovski iz Instituta, ova ustanova ima sklopljen ugovor sa svim bolnicama u pokrajini koje imaju dobru vezu autoputem i koje mogu u roku od sat vremena da prevezu pacijente do Kamenice, jer se u tom periodu najbolje interveniše i najbolje leči infarkt.

"Sporazum nismo prekinuli, već smo se interno dogovorili da nam šalju isključivo hitne slučajeve", priča Trajkovski. Razlog za nestašicu stentova, koji se smatraju najefikasnijim načinom lečenja akutnog infarkta, jeste kašnjenje nacionalnog tendera, zbog čega će prednost imati životno ugroženi bolesnici.

Lista čekanja na ugradnju trenutno nije velika, ali je neophodno da nova količina pristigne što pre, dok situacija nije postala alarmantna.

Da situacija sa nedostatkom stentova nije pogodila samo Institut u Sremskoj Kamenici posvedočio je direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Miljko Ristić, koji je rekao da u Klinici za kardiologiju KCS ove intervencije nisu prestali da rade, ali da su one svedene na minimum i da imaju ugradnog materijala samo za hitne slučajeve.

On je objasnio da se nabavka ovog materijala sprovodi preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za sve zdravstvene ustanove, a da je KCS, kada su sagledali situaciju, nabavio 180 stentova preko malih tendera, kako ne bi došli u situaciju da potpuno ostanu bez ugradnog materijala.

"Morali smo da odlažemo intervencije pacijentima koji su u redovnom prijemu, koji su ranije zakazani. Vratili smo 150 pacijenata i pomerili datume za predviđene intervencije. Preostale zalihe stentova koristimo samo za hitne slučajeve", istakao je on.

Ristić je dodao da će preko RFZO biti nabavljeno 12.000 stentova za zdravstvene ustanove u Srbiji i da će KCS dobiti 2.800. To je, kako kaže, dovoljna količina za šest meseci, za nesmetano funkcionisanje do kraja godine, jer se u KCS godišnje obavi oko 5.000 ovih intervencija.

Ristić je pojasnio da je potrebno, da bi ustanova mogla da radi normalno ove intervencije, da na lageru stalno ima oko 200 stentova.

U RFZO naglašavaju da je nabavka stentova u toku, a da se potpisivanje ugovora očekuje početkom sledeće nedelje. "Nabavka se obavlja u skladu sa potrebama zdravstvenih ustanova, ali i u skladu sa finansijskim sredstvima RFZO", rekla je Tanjugu portparolka RFZO Sanja Mirosavljević.

Da li će osim ove biti još nabavki stentova do kraja godine, prema njenim rečima, zavisiće od potreba zdravstvenih ustanova.

  • peki

    24.07.2013 12:36
    Strpite se do rekonstrukcije...
    Pa će biti meda i mleka, stentova i bubrega, posla i investicija. Samo da prvo podele fotelje, upravne o(d)bore, ugrade se u gasne dilove.... i reše ostale nacionalne interese!!
    A onda ćemo dobiti kancelariju pri ministarstvu za baba sere, uprava za sviranje k#cu! I ima da nam krene.....
  • 24.07.2013 11:27
    @Ua
    Sto komplet vlast u pokraini kritikujete
    nije Pokrainska vlas ta koja moze da odlucuje,
    to je iskljuciva nadleznost Beograda, tj beogradska ministarstva

    jedino mozete gospodin Pajtica pitati zasto je to tako,
    gospodin je ekspozitura beogradske stranacke vlasti
  • ALexa

    24.07.2013 10:54
    da se nadovezem na XY
    Stentovi kasne mesecima, izmedju ostalog, zato sto je tender oboren od strane neke nezadovoljne firme.
    Nazalost, zakon je takav da vi kao ucesnik tendera mozete da se zalite na ishod tendera (citaj, ako niste izabrani) i to stopira celu javnu nabavku, ne moze nista da se uradi dok neka komisija to ne ispita. A kako je to slucaj u Srbiji, komisije imaju kade dobrano. Steta samo sto ljudi koji cekaju na stentove nemaju sto kade.
    Al ako, svi ti zivoti koji vise o koncu njima na dusu idu. Ziveli rfzo i ministarstvo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.