Ruski voz od danas kreće iz Novog Sada

Novi dizel motorni voz ruske proizvodnje, serije 711, danas je svečano pušten u saobraćaj na pruzi Novi Sad-Subotica.
Novi dizel motorni voz ruske proizvodnje, serije 711, danas je svečano pušten u saobraćaj na pruzi Novi Sad-Subotica.

"Ovo je 12 voz koji je u vreoma kratkom periodu pušten u saobraćaj u Srbiji, a sredstva za nabavku obezbeđena su iz kredita Evropske razvojne banke. U sledećoj fazi, iz drugog kredita, stići će 26 vozova, prvi u septembru iduće godine pa onda na svakih petnaest dana. Za dve, tri godine imaćemo 60 novih vozova, a paralelno sa tom akcijom vršimo modernizaciju pruge koridora 10. Naš cilj je da relaciju Beograd - Novi Sad prođemo za 45 minuta, sada se putuje 100 minuta", istakao je direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Stojković rekao je da je ovakva garnitura veoma značajna za Novi Sad.

"To će poboljšati kvalitet javnog prevoza u gravitacionim područjima, i vremenom možemo očekivati povećanje broja putnika u železničkom saobraćaju što bi doprinelo smanjivanju saobraćajnih gužvi. Drugi značajni projekat Grada Novog Sada i Železnica Srbije je izgradnja drumsko-železničkog mosta. Grad je kao partner izmirio sve svoje obaveze i Novosađani očekuju da most bude završen u predviđenim rokovima. Pokrenućemo i temu rešavanja pitanja Ranžirne stanice što je značajno i za Grad i za Železnice Srbije", istakao je Stojković.

Novonabavljene garniture su prošle sve faze ispitivanja i dobile upotrebnu dozvolu od strane nadležnog organa Republike Srbije – Direkcije za železnice. Takođe, paralelno su obavljane aktivnosti na obuci železničih stručnjaka i osoblja na poslovima održavanja i upravljanja novim vozilima.

"Pruga Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta bila je prioritet i u prethodnoj vladi i danas je. Glavni ciljevi u oblasti saobraćaja nisu rekonstruisani, a to su dva autoputa, koja se već grade, za šta je novac obezbeđen, železnički koridor 10 i Žeželjev most. U vazdušnom saobraćaju prioritet je novi strateški partner za JAT, a u rečnom čišćenje Save, Dunava i Tise", naglasio je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Eksploatacija novih dizel motornih garnitura se odvija na prugama: Vršac na relaciji Vršac - Beograd Dunav - Vršac; Kraljevo na relaciji:  Kraljevo - Lapovo - Kraljevo; Kraljevo - Zvečan - Kraljevo; Kraljevo - Požega - Kraljevo; Niš na relaciji: Niš - Dimitrovgrad - Niš; Niš - Prokuplje - (Merdare) - Niš; Niš - Zaječar - Prahoovo pristanište - Niš; Ruma na relaciji:  Ruma - Šabac - Ruma; Subotica na relaciji: Subotica - Sombor - Subotica; Subotica - Horgoš - (Kanjiža ) - Subotica; Sombor - Novi Sad - Sombor - Subotica - Sombor.

  • 25.07.2013 09:39
    Anonimus - @- - -
    ratna odsteta ili je sve otislo kgbu na kipar?

    bilo je tada brzih pruga, srbija kao svajcarska i dijasporin zajam za preporod.

    dok smo se qcili svi su pobegli od tranzicionih ruskih mafijasa koje mi jos nismo dobro upoznali
  • 25.07.2013 08:24
    @- - -
    Nije u svetu običaj da se vraća ratna odšteta..
  • za anonimusa

    25.07.2013 07:49
    neznalicu
    Dizel motorne garniture u 21. veku koriste Nemačka, Velika Britanija, Austrija, Danska, Australija, Južna Koreja, itd. a proizvode se u Nemačkoj (Siemens), Kanadi (Bombardier), Španiji (CAF, beogradski novi tramvaji), Rusiji (Metrovagonmaš)... Čemu lupetanje? Evo, obrazuj se: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%96BB_Class_5022

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.