Pokrajina neće pomoći školi u Stepanovićevu

Školski odbor Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu najavio je blokadu puteva ka ovom naselju ukoliko 7. avgusta dođe do licitacije školske imovine.  
Školski odbor Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu najavio je blokadu puteva ka ovom naselju ukoliko 7. avgusta dođe do licitacije školske imovine.

Ova škola je, zbog izgubljenog sudskog spora sa nastavnikom fizičkog vaspitanja, dužna da mu isplati oko 800.000 dinara. Direktor škole Đorđe Ivanović rekao je da će se celo selo organizovati i da "tog dana neće moći ni muva da uđe u mesto", jer su svi stali u odbranu škole i njene imovine.

"Niko nam se do sada nije obratio od nadležnih ni iz Grada, Republike i Pokrajine. Najmanju odgovornost u ovoj celoj priči snosi resorno ministarstvo, a najveću Grad. Republika duguje mnogo manje para u odnosu na Grad koji je dužan da isplati preko sedam miliona dinara, a to su neisplaćeni putni troškovi za 30 meseci. Nekadašnja vlast je ovo započela, a sadašnja samo nastavlja, pa sam zbog toga tužio neke ljude iz prethodne, ali i iz ove vlasti", navodi Ivanović.

Prema njegovim rečima, bez obzira na celokupnu situaciju, đaci će u septembru neometano krenuti na nastavu. "Grad nam je zavrnuo slavine i za užinu i higijenu, a član Gradskog veća za socijalnu zaštitu Bela Kurina obećao je da će uplatiti dva miliona, ali do toga takođe nije došlo. Sve sama pusta obećanja", rekao je direktor za "Dnevnik".

S druge strane, načelnik Uprave za obrazovanje Branko Novaković odbacuje tvrdnje da Grad duguje na ime putnih troškova. Ponovio je da Grad nije u mogućnosti da pomogne školi niti ima tu nadležnost. "Novac je već raspoređen za škole, a za ovu školu Grad niti ima para, niti može zakonski da ih da. U slučaju škole iz Stepanovićeva, nadležna je Pokrajina, odnosno Republika", ponovio je Novaković.

Povodom ovog problema oglasilo se i resorno ministarstvo - da su upoznati sa dešavanjima  u Osnovnoj školi "Aleksa Šantić" u Stepanovićevu, te da traže najbolje rešenje za prevazilaženje nastale situacije.

Ništa od pomoći Pokrajine

Potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli rekao je da je  postavljeno pitanje ko snosi troškove u takvim situacijama, i da je čitajući šta su o tome mediji pisali, mogao da dođe do zaključka da tu ima dosta međusobnog upiranja prstom.

"Sredstva za zarade i druga lična primanja, kao što su doprinosi za osiguranje, kao i otpremnine za prosvetne radnike, na račun pokrajinskog sekretarijata stižu u vidu tzv. transfernih sredstava iz republičkog budžeta", rekao je Deli. "To praktično znači da se sredstva za te namene obezbeđuju u budžetu Republike Srbije. Prema obračunima škola, dva puta mesečno, ta sredstva se prenose na račun Pokrajinskog sekretarijata. Ta sredstva smo mi dužni da u roku od 24 sata ’transferišemo’ prema osnovnim školama. Pošto Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa da se plate planiraju u budžetu Srbije, logično je da se i izgubljene zarade tretiraju na taj način. Nažalost, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, u ovom slučaju, nije u mogućnosti da ’transferiše’ sredstva školama, bilo da je reč o školi u Stepanovićevu, ili nekoj drugoj školi, koja nisu planirana i nama nisu prebačena iz republičkog budžeta."

Deli kaže da ih je škola iz Stepanovićeva obavestila o svom problemu, i da je obaveštenje prosleđeno Ministarstvu prosvete.

"Nažalost, zbog postojeće pravne regulative, pokrajinski sekretarijat za obrazovanje nema pravnog osnova da planira u budžetu AP Vojvodine sredstva za - da ih tako nazovemo - vanrednu pomoć školama u vezi sa zaostalim primanjima, otpremninama i slično. Zbog ovakvih odredbi zakona, mi nemamo mogućnost da samostalno planiramo i predvidimo budžetsku stavku za takve namene", rekao je Deli.

Deli je još dodao: "Uveren sam da će nadležni organi pronaći modus i rešenje ovog pitanja, ne bi li omogućili osnovnoj školi u Stepanovićevu da školska godina krene bez zakašnjenja, odnosno da se ne ugrozi izvođenje nastave."

  • nije rec koja je stranka

    26.07.2013 08:09
    nego da je predstavnik BG stranke
    Ima komentart koji kaze
    "Staje pesnik hteo da kaze"

    Gospodin Pajtic moze mnogo toga da odradi, jer je ipak visoki funkcioner stranke DS iz Beograda i predsednik Vlade Vojvodini
    i kao gakav trebao bi da se zalaz i za Vojvodinju, vec je vreme
  • Istinica

    26.07.2013 05:01
    Za @ Anonimusa
    Gospodine ''Anonimus'' pobrkali ste malo lončiće... Republički ministar obrazovanja je čuveni Žarko Obradović iz SPS-a pa bi ste trebali malo njega da prozivate za netransferisana sredstva
  • @Slavujka

    26.07.2013 04:38
    Gle, gle
    I Vi ste, slavujka, procvrkutali. Samo Vam nesto cvrkut ne odzvanja kako ste ocekivali? Vrlo verovatno je da ste nesto hteli, samo je pitanje sta to? Mada ja mislim da ni Krkobabic nije nevin u ovom slucaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.