U obračunu države sa Šarićem najviše ispaštaju radnici

Četiri godine nakon što je država preuzela privatizovana preduzeća od osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, stanje u većini njih gore je nego dok im je on bio vlasnik i uglavnom se nalaze na ivici opstanka.
Četiri godine nakon što je država preuzela privatizovana preduzeća od osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, stanje u većini njih gore je nego dok im je on bio vlasnik i uglavnom se nalaze na ivici opstanka.

"U peroidu kada je država preuzela vlasništvo nad kapitalom 'Mitrosrema', mi imamo samo propast i ništa više", kaže Stevan Jovanović, predsednik sindikata radnika "Mitrosrema", dodajući da država nema ideju šta da radi sa tim preduzećem.

Osim "Mitrosrema" iz Sremske Mitrovice, Šarić i njegovi saradnici su između 2006. i 2010. godine kupili još sedam privatizovanih preduzeća.

Zbog sumnje da je novac za kupovinu preduzeća stečen krivičnim delima, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde i državne uprave Republike Srbije zaplenila je šest preduzeća od kojih su dva kasnije otišla u stečaj: "Jedinstvo" iz Gajdobre i "Palić" iz Subotice.

Članovi sindikata i dugogodišnji radnici "Mitrosrema" pričaju da preduzeće danas radi značajno smanjenim kapacitetom. Broj radnika se u odnosu na period pre privatizacije smanjio sa 969 na 520 – koliko ih je bilo na kraju 2012. godine. Računi preduzeća su od 2010. sa kraćim prekidima blokirani, zbog čega se celokupno poslovanje odvija preko računa Veterinarske službe "Radinci", koja je u vlasništvu "Mitrosrema".

Stevan Jovanović, predsednik sindikata, kaže da su pogoni u funkciji, ali da u njih nije bilo ulaganja od kad je Direkcija preuzela upravljanje.

Preduzeće je krajem decembra 2006. godine kupio biznismen Zoran Ćopić. On je prošlog četvrtka u Bosni i Hercegovini osuđen na 4,5 godine zatvora zbog pranja novca za Darka Šarića. U Srbiji se protiv njega vodi pet postupaka zbog šverca cigareta, zloupotreba u privatizacijama i pranja novca.

Osim "Mitrosremom", Direkcija trenutno upravlja još i preduzećima "Putnik" i "Vojvodina" iz Novog Sada te "Bratstvom" iz Preševa.

Svi radnici postali portiri, čuvaju prostorije

Finansijski izveštaji i izveštaji revizora pokazuju da je i "Jedinstvo" iz Gajdobre u ozbiljnim problemima – od privatizacije posluje sa gubicima. Prema izveštaju Agencije za privatizaciju, "Jedinstvo" je u vreme kupovine imalo 128 radnika. U finansijskim izveštajima za 2012. godinu navodi se da je u firmi ostalo pedeset i dvoje ljudi. Većina su portiri u praznim prostorijama, na različitim lokacijama u Gajdobri.

Vladimir Ćeklić, načelnik odeljenja za stručne poslove Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, kaže da je jedini zadatak Direkcije očuvanje imovine preduzeća do okončanja postupaka, kako se ne bi umanjila njihova vrednost.

Objašnjava da radnici greše kada misle da su ponovo postali državno preduzeće jer država njima samo upravlja – i dalje su u vlasništvu ljudi protiv kojih se vode postupci, zbog čega ne mogu računati na pomoć iz državnih fondova.

"Mladi Borac" iz Sonte, koji je vlasnik 1.600 hektara zemlje u Vojvodini je, prema navodima optužnice, advokat Radovan Štrbac zakupio od države 2009. godine u ime svog klijenta Darka Šarića, a danas njim upravlja Agencija za privatizaciju. Ovo preduzeće nalazi se u restrukturiranju.

"Bratstvo" iz Preševa, još jedna od Šarićevih bivših firmi, koja se zvanično bavi trgovinom na malo, se takođe danas nalazi u lošoj situaciji. Nju je država preuzela od Šarića maja 2012. godine, a Ćeklić iz Direkcije kaže da je ovo preduzeće u nezavidnoj situaciji zbog velikih dugova i da opstaje tako što iznajmljuje svoju imovinu.

U preostala dva preduzeća – "Forum-plasman" iz Novog Sada i "Mladi borac" iz Sonte – udele Šarića i njegovih saradnika preuzela je Agencija za privatizaciju Republike Srbije, piše CINS.

  • Pacijent

    26.07.2013 08:45
    NERAZUMEM
    Znaci dok je Saric bio gazda firme radile.Radnici cutali,ali od kako ih preuze drzava haos.Uzatvor dozivotni i Saric i oni koji mu prodase sve te silne firme.Sta uradise sa tim silnim novcima?AAAstecajni upravnici koje postavi drzava su tek prica za sebe.
  • alisa

    25.07.2013 16:14
    sta je tu novo..
    Jasno je kao dan da u svim skoro privatizacijama su ispastali radnici..i to je veliki problem..A sto se Sarica rice ja bih oduzela svima pare i oni bi morali da plate radnike koji su mu i prodali te firme...Pa on je najvise u Vojvodini kupovao ili tacnije uzimao za dzabe..
  • Optimista

    25.07.2013 14:32
    Umesto zakljucka
    Treba vratiti sarica?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.