Novosađanki savetovali da se razvede kako bi dobila knjižicu

Radnici preduzeća "Estetika 001", već tri godine ne mogu da dobiju zdravstvenu knjižicu, jer se kao vlasnik još uvek vodi mrtav čovek.
Radnici preduzeća "Estetika 001", čiji je gazda Milinko Ilić izvršio samoubistvo na spratu jedne od zgrada koje je podizao, već tri godine ne mogu da dobiju zdravstvenu knjižicu, jer se kao vlasnik još uvek vodi mrtav čovek, koji ne uplaćuje doprinose.

Kako za 021 kaže Tijana Jovanović, supruga glavnog majstora u "Estetici", nejasna situacija oko vlasništva dovela je do velikih problema. Da situacija bude gora, Tijana je nezaposlena, i vezana za osiguranje svog supruga.

"Moj suprug se vodi da još uvek radi u toj firmi, koja mu duguje tri godine neplaćenih doprinosa i poreza, kao i redovne plate u iznosu od 600.000 dinara. Pošto sam ja supruga zaposlenog lica u toj firmi, samim tim nisam u mogućnosti da napravim i overim svoju zdravstvenu knjižicu, i da se prijavim kao nezaposleno lice. Suprug takođe ne moze da se odjavi i prijavi u nekoj drugoj firmi jer nisu plaćeni doprinosi", priča za 021 Tijana Jovanović, dodajući da se u istovetnoj situaciji nalazi još barem troje bivših radnika "Estetike".

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao 021, sporni doprinosi su uplaćeni, ali ostavinska rasprava još uvek nije gotova.

Kada je rešenje pokušala da pronađe u Socijalnom, na šalteru su joj "prijateljski" savetovali da se razvede, jer je to jedini način kako može da se prijavi kao nezaposlena.

"Tražila sam da razgovaram sa njihovom pravnom službom, međutim, na šalteru mi je rečeno da nemam drugi izlaz nego da se razvedem. Ostala sam zaprepašćena. Ne pada mi na pamet da se razvodim od muža, ali, zar to uopšte treba da bude opcija?", pita se Tijana.

Očajna Novosađanka uputila je zahteve za pomoć raznim institucijama, od inspekcije, preko Ministarstva rada, do zaštitnika građana Novog Sada.

Međutim, iz kancelarije gradskog ombudsmana joj je saopšteno da je njen poziv u pomoć odbijen zbog "nenadležnosti". (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • vliki

    30.07.2013 13:19
    predlog
    Ne razumem kako muz ne moze da se odjavi i prijavi na drugom mestu. Osoba se moze odjaviti i prijaviti bez obzira jesu li doprinosti placeni ili nisu.

    A ako je u pitanju to sto mrtav covek ne moze da potpise dokumente, pa neka ih potpise neko drugi, socijalno ce osobu odjaviti ako ima potpise navodnog zastupnika i radnika.

    Ili ako oce bas po pravilu neka porodica coveka koji se ubio trazi da se ovlascenja firme prebace na njih i neka naprave ugovor o raskidu...

  • Cakana

    29.07.2013 16:55
    isti slučaj
    To je i moj problem... Ali ja sam ozbiljno razmišljala da se razvedem, čak sam to i predložila mužu (možete misliti dokle je došlo) jer kao razvedena imam brojne povlastice, a ko da bi neko znao da li sam udata ili razvedena?! Ne piše nam na čelu ni jednom ni drugom, a niko ne mora ni da zna da li imam taj papir ili ne, zar ne?! Sistem u kome živimo, sa potpuno narušenim moralnim vrednostima, nas tera na takve i tome slične postupke... Ali kad stignu računi, obaveze vezane za dete... niko te ne pita da li imaš ili nemaš, već samo DAJ!!! Nemam pojma šta je pametno,a šta ne, ni kako da vaspitavam dete... Ludnica! :-p
  • Tijana Jovanovic

    29.07.2013 15:53
    Odgovor svima koji nisu razumeli tekst....
    Kao prvo vidim da se svi lomite oko toga sto ja ne radim....Nezaposlena sam jer sam hronicni bolesnik sa povredjenom kicmom i polu-pokretnim stopalom....Nisam ja na "vasem" budzetu pa da "vi" meni dajete nesto niti na teretu drzave, vec sam na teretu SVOG supruga i njegove plate koju nije primio do dana danasnjeg. Poenta cele ove price i mog problema je da mi NE mozemo da overimo i izradimo nove zdravstvene knjizice jer nismo odjavljeni iz stare firme, koja postoji i posluje, a vlasnik je pokojni.Moj suprug ne moze da se zaposli u nekoj drugoj firmi (sto ne znaci da je ne radnik i da nije u stanju da brine o porodici)jer NIKO ne moze da ga prijavi kao radnika jer nije odjavljen od strane DOO Estetika 001. Nadam se da vam je sad malo jasnija situacija...procitajte dobro tekst novinara pa tek onda komentarisite i osudjujte.
    Tijana Jovanovic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.