Nezakonito trošen novac u Radosnom detinjstvu?

Gradska budžetska inspekcija podnela je tužilaštvu prijavu protiv odgovornih za nezakonito trošenje novca u "Radosnom detinjstvu".
Gradska budžetska inspekcija podnela je tužilaštvu prijavu protiv odgovornih za nezakonito trošenje novca u "Radosnom detinjstvu" od 2006. do 2009. godine.

Inspekcija je utvrdila da je, kršenjem propisa o javnim nabavkama, tadašnja uprava Predškolske ustanove neracionalno trošila novac dobijen iz budžeta grada. Blic navodi da je nenamenski potrošeno više od 80 miliona dinara.

Gradonačelnik Miloš Vučević potvrdio je da je prijava stigla do tužilaštva, ali kaže da nema podataka o istrazi.

Bivši direktor "Radosnog detinjstva" Borislav Samardžić za 021 tvrdi da je budžetski novac trošen isključivo namenski. On kaže da je iz medija saznao za tvrdnje da je novac nenamenski potrošen za isplatu zarada i navodi da su godinama upozoravali na problem isplate plata za zamene vaspitačicama koji su na bolovanju, a da to do danas nije rešeno.

"Grad priznaje 1.953 radna mesta, a Predškolska ustanova i dan danas ima oko 2.200 radnika. Ta razlika broja zaposlenih koji su faktički zamene u grupama, koji rade sa decom, večiti je problem na koji Grad nikada nije odgovorio", kaže Samardžić.

Dodaje da je drugi problem cena boravka dece u vrtićima, jer je Grad tek pre nepunih godinu dana odobrio povećanje cene, koja nije menjana od 2008. Samardžić navodi da je upozoravao Grad i Upravni odbor na dugovanja, ali da reakcije nije bilo, kao i da postoje dokumenta da je sve rađeno po zakonu.

Račun i dalje u blokadi

Podsećamo da je zbog duga Poreskoj upravi nastalog u periodu od 2007. do 2012. godine, zbog neplaćanja poreza i doprinosa za zarade zaposlenih, koji je zbog kamata dostigao skoro 300 miliona dinara, blokiran račun Predškolske ustanove, koja, uz ostala potraživanja, ukupno duguje 710 miliona dinara.

Direktor Marko Grgurović rekao je Dnevniku da će im Poreska uprava deblokirati račun, ali da će Grad tražiti da se prva rata dugovanja plaća od oktobra, a ne od septembra.

Roditelji duguju 15 miliona

Grgurović kaže da su roditelji toj ustanovi trenutno dužni 15 miliona dinara. Najčešće vrtić ne plaćaju mame i tate čija deca idu u pripremne, odnosno predškolske grupe.

"Roditeljima dece mlađih grupa zakonski možemo da ispišemo decu ukoliko mesecima ne plaćaju, a kada uplate, opet im primimo decu. Međutim, decu predškolskog uzrasta ne možemo da ispisujemo, jer oni po zakonu moraju da idu u pripremnu grupu", kaže direktor Radosnog detinjstva.

  • Inspekcijooooo

    31.07.2013 20:38
    Hej inspektore
    ja cuo da je bivsi direktor i dalje na platnom spisku. Oli to neko proverit?!! ili nema potrebe... I da mu i nova zena radi negde i to ni manje ni vise nego kao glavni vaspitac. Bas vole da su glavni!
  • nss

    29.07.2013 11:16
    istina je da se u vrticu broji do 10 ali za ovaj lopovluk dovoljno je i 1+1 a to je jednako zatvaranje ociju svih u nizu do vrha,sve se znalo i zna se i danas jedino niko nikog ne proziva jer su se svi talili,nije bora sve to mogao sam,ajmo dalje...ko ga je cuvao i zasto i ko ga jos cuva i zasto
  • Gorki

    28.07.2013 06:29
    Svi, svi.....
    Radosno detinjstvo, Toplana, Vodovod,.....samo kad bi se češljalo, joj šta bi tek tu isplivalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.