Pajtić: DS bi pobedila na vanrednim izborima za Novi Sad

Aktuelna vlast u Novom Sadu nije napravila nikakav pomak napred i građani bi to umeli da kazne na eventualnim vanrednim lokalnim izborima, kaže za 021 zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić.
Aktuelna vlast u Novom Sadu nije napravila nikakav pomak napred i građani bi to umeli da kazne na eventualnim vanrednim lokalnim izborima, na kojima bi Demokratska stranka ponovo pobedila, izjavio je zamenik predsednika Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pajtić je u intervjuu za Novosadski informativni portal rekao da bi DS, ako bi se dogodilo da u Novom Sadu budu raspisani vanredni lokalni izbori, itekako bila spremna da izađe na njih i pobedi kao i na izborima 2012. godine.

Veliki revolt građana je izazvala činjenica da je ova nova skupštinska većina napravljena od stranaka koje su izgubile izbore, posebno iz razloga što veliki deo vladajuće koalicije čine odbornici Romske demokratske stranke za koje je Srpska napredna stranka pre stupanja u koaliciju tražila da budu pohapšeni zbog navodne krađe glasova. Sada takvih optužbi više nema i očito je da SNS sada tih 6 odsto glasova koje je dobila RDS smatra legitimnim, iako u Novom Sadu nema ni blizu 6 odsto Roma ni po jednom popisu.

S druge strane, vlast je formirana tako da su se na krajnje neprincipijelan način u njoj našla tri odbornika sa liste Lige socijaldemokrata Vojvodine i dva sa liste DS-a, jer je očito da birači ovih stranaka nisu glasali za SNS i vladajuću koaliciju. To je politički nelegitimno ponašanje i sa sobom ne može da nosi dobro funkcionisanje grada. Setimo se da je i Socijalistička partija Srbije čak i javno bila uterivana u takvu koaliciju i sve je to zajedno napravilo atmosferu u gradu u kojoj nemamo nijednu novu investiciju, ne postoji novo zapošljavanje na nivou grada, osim masovnog stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima i administraciji, rekao je Pajtić.

Zamenik predsednika DS-a je naveo i da je, uz sve gorepomenuto, Novi Sad danas možda najnebezbedniji grad u zemlji, s obzirom na broj pucnjava i incidenata koji se dešavaju, a ne preuzima se ništa da bi se nešto sprečilo ili rešilo.

Očigledno je da je nasilje postalo matrica ponašanja u ovom gradu, jer se i preuzimanje nekih institucija, kao što je Luka Novi Sad, odigrava sa privatnim obezbeđenjima i ljudima koji se očigledno bave fizičkim preuzimanjem i čuvanjem objekata. Sve je to zajedno dovelo Novi Sad do neprepoznatljivosti, što nikada ranije nije bio slučaj, i jako je tužno na šta danas liči jedan po svim svojim karakteristikama srednjeevropski grad.

Lično mi je bilo veoma čudno kako je jedan grad, koji je prekriven kamerama, pre nekoliko meseci osvanuo oblepljen plakatima "Smrt Bojanu Pajtiću", a da to nijedna kamera nije registrovala. Bez logistike iz grada takvim plakatima nije bilo moguće oblepiti ceo grad. Sve to govori da većina koja upravlja ovim gradom nije dorasla da ga vodi ni na elementarno kvalitetan način, smatra Pajtić.

Među strankama se govori da nije pravi momenat za raspisivanje republičkih izbora. Da li bi lokalni izbori doneli nešto novo i da li je DS spreman da već sutra izađe na gradske izbore?

DS može i sutra da izađe na lokalne izbore u Novom Sadu. Podsećam da je DS pobedio i na prethodnim izborima, ali je nasilnim uterivanjem SPS-a i kroz krajnje sumnjiv prelazak odbornika sa liste DS-a i LSV-a neka većina skrpljena. Mnogo je političkih i kvazipolitičkih subjekata koji su podelili upravljanje javnim preduzećima u gradu i gradskom upravom i najblaže rečeno se ponašaju nedomaćinski prema odgovornostima koje su preuzeli.p

Najgora stvar koju neko može sebi da dozvoli ko se bavi javnim poslom je da potceni građane i da poveruje da je način na koji se ponaša za građane nevidljiv. Ovde se sve zna, ko i na kakav način čuva interese grada.

Pomenuli ste neke nove stranke koje su ušle u gradski parlament i poveren im je velik deo lokalne vlasti. Postavlja se pitanje da li to potencijalno može biti opasno za svaku narednu vlast koja bude u budućnosti upravljala Novim Sadom? Da li mislite da bi po građane bilo bolje da je SNS uzela kompletnu gradsku vlast u svoje ruke?

Ja nijedan politički subjekt u gradu ne bih odvajao od SNS-a, jer je on tvorac i stožer gradske vlasti. Sve što se čini u Novom Sadu je pre svega odgovornost SNS-a. Kao što su se iz sve snage i grčevito borili da, uprkos izbornom porazu, predlože gradonačelnika i konstituišu većinu, tako iz sve snage nose i odgovornost za sve ono što se danas u gradu dešava.

Vi ste nakon izbora konstituisali vlast koja je sastavom odgovarala prethodnoj vlasti u Novom Sadu. U međuvremenu je došlo do promene vlasti, a desile su se i promene na čelu Gradskog odbora DS-a. Da li je po vama dobro što je došlo do tih izmena u DS-u i da li će nova ekipa na čelu sa Ilijom Ćosićem stvoriti novu sliku o stranci u gradu?

Stranka u Novom Sadu je veoma solidna, kao što je i pokrajinska organizacija stranke veoma solidna i stabilna. Na izborima za predsednika Gradskog odbora, što je inače i karakteristika za DS u odnosu na druge stranke, imali smo tri kandidata, a izabran je jedan od najuglednijih profesora Univerziteta u Novom Sadu, koji je dugo bio i dekan Fakulteta tehničkih nauka i kao takav omiljen među studentima i profesorima. On je jedna od najzaslužnijih osoba što je Novi Sad doživeo bum u IT sektoru jer je nekoliko desetina preduzeća formirano zahvaljujući profesorima i saradnicima FTN-a. Danas je izvoz IT sektora Novog Sada veći od izvoza ovog sektora u Beogradu i zaposlen je velik broj mladih inženjera koji su listom rešili da ostanu u ovoj zemlji.

Dakle, iza imena Ilije Ćosića stoje velika dela i ogroman ugled i mislim da su članovi DS-a njegovim izborom održali lekciju velikoj većini političkih organizacija u Novom Sadu. Sličan je i sastav gradske organizacije DS-a i ja se njime ponosim kao zamenik predsednika stranke. Siguran sam da bi DS ostvario ponovo pobedu na lokalnim izborima u Novom Sadu.

Kako bi po vašem viđenju izgledali ti izbori. Da li bi došlo do grupisanja stranaka koje su ranije sa DS-om činile gradsku vlast u jednoj zajedničkoj kampanji za rušenje aktuelne gradske vlasti?

Nakon vanrednih izbora mi bi sigurno ušli u koalciju sa strankama koje su naši tradicionalni partneri i programski su nam bliske. Mislim da se vidi velika razlika u periodu u kom je ovaj korpus vodio grad od perioda u kom imamo nacionalne, a u nekim slučajevima i nacionalističke političke strukture koje se nalaze u gradu koji je po definiciji istorijski multietnički.

Samim tim i ova činjenica već predstavlja problem za sam grad, tako da mi ne vidimo druge i nove partnere, ali vidimo veliku želju građana da se ova vlast promeni. Građani ne primećuju nikakav pomak napred. Naprotiv, pomaci su isključivo unazad. (Darko Šper)

  • табла

    01.08.2013 10:17
    Овај виц је за вас обезбедио Бојан Пајтић.
  • Непријатно

    30.07.2013 06:57
    Ал' морам да питам
    Г. Пајтићу, где је наша/ваша RBV?
  • che guevara

    29.07.2013 14:27
    par reci
    jel to dragi pajticu dizes glas zato sto su ti uzeli luku, gde se talis dugo godina,sta je sa nama smrtnicima koje si zez... pa nam natovario ove na vlast,zasto ne dignes glas zbog nas(e ovo se rimuje) rodni samo sto nas nije tukao a ovi ce nas pokopati razmislite malo ko jos ima vere u vas....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.