Ni dinar za popravku oštećenih spomenika u Novom Sadu

Za nove spomenike i popravku oštećenih ove godine, ni nakon rebalansa gradskog budžeta, nije izdvojen nijedan dinar.
Za nove spomenike i popravku oštećenih ove godine, ni nakon rebalansa gradskog budžeta, nije izdvojen nijedan dinar.

Sa druge strane, pojedini spomenici u Novom Sadu su ruinirani - statui balerine Marine Olenjine ispred Srpskog narodnog pozorišta još pre godinu i po dana odvaljeno je stopalo.

Autor skulpture Laslo Silađi kaže da je za rekonstrukciju potrebno 80.000 dinara, ali taj iznos grad nije opredelio za ovu godinu.

"To je trebalo odavno uraditi, jer spomenik propada i biće teže popraviti oštećenje", navodi ovaj vajar.

Pored spomenika balerini, oštećen je i spomenik "Porodica" na Keju, na kom je primećena velika naprslina.

Đorđe Srbulović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture kaže da se čeka da stručnjaci Akademije umetnosti urade procenu oštećenja, kako bi se tačno zalo koliko je spomenik oštećen.
  • Konzervator

    29.07.2013 12:33
    -sve kulture blamaže gradske vlasti
    Ta,kad je 'naki konkurs za dodelu sredstava u oblasti kulture proš'o, kad je 'naka stručnjakinja od ministarke za istu oblast ostala da se kiseli i diže plate i talove od naši' novaca, kada se tako agilno, stručno i marljivo spremamo za inicijativu za dobijanje kandidature EU prestonice kulture,stopalo balerine i majčina slabina,čine gotovo samo jednu celu nogicu,koja će ih valjda jedared,kada nas sve dobrano istresu iz džepova za njin ćeif i nablamiraju sebe za sve naše novce,šutnuti na smetlište poroka i gadarija,tolikih da ih više nikada nakon ovolikih svakodnevnih blamaža,ne vidimo ni da gvire kroz kapidžike i pendžere domova im,a nekmoli da prošetaju gradom koji su doveli do kulturocida nezapamćenog od Slobina vakta.
  • @ Skamija

    29.07.2013 11:40
    "Ta izvinte molicu lepo,da li je isti "umetnik nacinio" spomenik J.Balazu,kanda i ovu "balerinu".
    Ako jeste,ne zamerite mu,mozda je covek kratkovid."

    Negde je pisalo da je spomenik Janiki uradjen u prirodnoj velicini doticnog. Secam se Janike, kao klinac sam ga vidjao na ulicama grada, ali nikada nije imao volovsku glavu kakva je na spomeniku. Jos nesto. Ako spomeniku Janiki pridjeta sa njegovih ledja i pogledate tamburicu videcete da u ruci drzi penis. Umetnik je bas upravo tako izvajao vrat tamburice.
    Sto se tice spomenika Pupinu izgleda kao nabacana gomila blata na siluetu coveka. Jedina slicnost sa pravim Mihajlom Pupinom su naocare, nista vise. Kada bi se na spomenik dodao rudarski slem taman bi mogao da se postavi ispred Kolubare ili zelezare u Zenici. Neodoljivo podseca na prikaze udarnika iz vremena socijalistickog samoupravljanja Josipa Broza.
  • Паја Патак

    29.07.2013 11:03
    Павличићвил
    Нико не спомиње онај несрећни дечији покушај представљања Михајла Пупина!!! Ту неуспелу вежбу полуталентованих предшколаца хитно треба склонити да се не бламирамо. "Споменик" изгледа као да га је Павличић лично сам извајао, а ова несрећна здепаста балерина је бар за класу боља од те срамоте! На жалост још од врло штреберске верзије чика Јове Змаја Нови Сад има серије промашених споменика, врло недаровитих, досадних и свакако не на понос...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.