Istraga o medicinskom otpadu u Domu u toku

Istraga povodom snimaka na kojima se vidi kako štićenici Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku golim rukama kopaju medicinski otpad je u toku i o slučaju su obaveštene sve nadležne službe.
Istraga povodom snimaka na kojima se vidi kako štićenici Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku golim rukama kopaju medicinski otpad je u toku i o slučaju su obaveštene sve nadležne službe.

Direktor Doma Zoran Arbutina potvrdio je medijima da su nadležne republičke i pokrajinske službe obaveštene o tom slučaju i da je istraga u toku.

Za video snimak otkopavanja otpada Arbutina je rekao da se to desilo pre više od 10 godina. "Ne postoji govor o nebezbednosti dece zbog toga što se to desilo u momentu kada su vaspitači koji su radili kao dežurni radnici ipak poveli računa da pomere sve korisnike koji su mogli da se inficiraju. To je, doduše, nešto što je bila nadležnost zdravstvene službe", dodao je on.

Direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da je bitno da se istina o snimcima što pre rasvetli i da se vidi ko je odgovoran za nastalu situaciju.

Suzana Paunović je rekla da osobe sa invaliditetom zaslužuju posebnu pažnju i brigu države i društva, pogotovo ako se nalaze na smeštaju u institucijama. "Bitno je da se istina o ovim snimcima što pre rasvetli, da se vidi da li je i ko je odgovoran za nastalu situaciju, kako javnost ne bi bila uznemiravana na ovakav način, a kako bi, pre svega, korisnici koji žive u institucijama bili zadovoljni, odnosno, njihova prava bila zadovoljena na odgovarajući način", rekla je Suzana Paunović.

U kancelariji pokrajinskog ombudsmana kažu da su primili nekoliko predstavki korisnika doma u Vererniku, ali da se one nisu odnosile na iskopavanje medicinskog otpada.

"Mi ćemo ispitati ovaj slučaj od institucije koja brine o deci, tražićemo odgovore. Videli smo snimak koji postoji, naravno da je on uznemiravajući, cela javnost je uznemirena. Kao institucija, brinemo o bezbednosti dece, a ovde su potencijalno ugroženi život i zdravlje korisnika, a to su deca", kazala je zamenica pokrajinskog ombudsmana za prava deteta Marija Kordić.

U novosadskoj policiji su potvrdili da su slučaj prosledili tužilaštvu, od kojeg se uskoro očekuje odgovor.

  • djura

    10.10.2013 17:19
    butina
    jel ovaj direktor ikad za nesto odgovoran....
  • Pacijent

    06.08.2013 10:27
    Znamo svi
    Kako ova drzava brine o deci,pogotovo bolesnoj.Nemojte vise tolko da brinete zabolece nas glava od tolike brige.
  • novosadjan

    06.08.2013 07:43
    lepo zataskavanje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.