U Agenciji za izvoz nestalo 30 miliona evra

U Agenciji za osuguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) davanjem nenaplativih kredita nestalo je čak 30 miliona evra.
U Agenciji za osuguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) davanjem nenaplativih kredita nestalo je čak 30 miliona evra.

Ovaj podatak iznela je direktorka ove državne agencije Ana Malešević, koja je navela da je u toku prošle godine plasirano 60 miliona evra kratkoročnih kredita, a "ispravka vrednosti" iznosi polovinu pomenute sume.

"To znači da se polovina ovih plasmana može smatrati nenaplativim, što umanjuje kapital Agencije za istih tih 30 miliona evra", navodi se u dopisu Ane Malešević, koji je dostavila svim članovima Skupštine i Upravnog odbora Agencije.

Interesantno je da je ova AOFI registrovana kao akcionarsko društvo, i kao takva, nikada nije bila predmet kontrole Narodne banke Srbije ili Državne revizorske institucije, bez obzira na to što obavlja bankarsku delatnost. Maleševićeva u svom dopisu navodi kako je to omogućilo kredite bez obezbeđenja.

"Najveći deo plasmana Agencije je neadekvatno obezbeđen, jer su se kao sredstva obezbeđenja najčešće uzimale menice koje nemaju nikakvu vrednost kada se korisnik kredita nađe u problemima. Svega 15 odsto kreditnog portfolija ima adekvatno sredstvo obezbeđenja", navela je ona.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović, između ostalog, najavila je istragu o poslovanju AOFI, kao i ostalih državnih institucija koje su bile pod kontrolom Ujedinjenih regiona Srbije.

  • alf

    07.08.2013 12:00
    tako da nešto prizemno niti vide niti čuju
    Ove komentare niko u vlasti ne čita,
    a neće se uopšte najediti jer se oni bave veoma visokim ciljevima ,
    tako da nešto prizemno niti vide niti čuju niti ih interesuje.
  • Yunior

    07.08.2013 11:15
    Ime ove drzave trebalo bi da glasi Republika Lopovija .
  • ZoranNS

    07.08.2013 11:12
    Dinkić i klapa, jednog dana ćemo se
    Dinkić i klapa, jednog dana ćemo se iščuđavati I JU ZAR I ONI, masa para koje je Dinkić okrenuo preko svoje ruke tokom njegovog finansijskog avanturizma, se lako isparavaju, a Dinkić je finansijski stručnjak, a ti su najopasniji. Samo kada je nestao dušebrižnik Vojvodine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.