I mala Zoja dobila krila anđela

Na Gradskom groblju u Novom Sadu danas je sahranjena Zoja Mirosavljević, osmogodišnja devojčica koja je bila bolesna od Batenove bolesti.

Na Gradskom groblju u Novom Sadu danas je sahranjena Zoja Mirosavljević, osmogodišnja devojčica koja je bila bolesna od Batenove bolesti.

Srce male Novosađanke prestalo je da kuca u utorak u 5 ujutro.

Pre Zoje bitku sa ovom opakom bolešću izgubili su Luka, Andrijana i Miloš. Kod porodica čija deca boluju od Batenove bolesti postao je običaj da, kada neko dete izgubi svoju bitku, dobije krila - krila anđela.

U Srbiji ima još nekoliko mališana obolelih od Batenove bolesti. Zahvaljujući donacijama građana, deca povremeno idu u Kinu na tretmane matičnim ćelijama. Leka za ovu bolest nema, a država ničim ne pomaže porodice obolele dece kako bi ublažila njihove muke.

Porodica pokojne Zoje je nedavno dobila spor protiv Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje jer je ta ustanova uskratila pravo porodice da svoju teško obolelu ćerku o trošku države leči u inostranstvu. Zojina majka Bojana je doživela da joj u RFZO kažu: "Nije dovoljno profitabilno da se dete šalje na lečenje u inostranstvo kad će svakako da umre".

Iako je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, uoči obeležavanja Međunarodnog dana retkih bolesti, 28. februara, obećala roditeljima i deci koji se bore protiv Batenove bolesti da će najkasnije za 20 dana moći da konačno besplatno dobijaju tečnu hranu, neophodnu za lečenje dece, to se do danas nije dogodilo. Peticija kojom se traži od države status roditelj-negovatelj za sve one koji imaju decu sa teškim hendikepom i dalje čeka da stigne na dnevni red Skupštine Srbije.

Ukoliko želite da pomognete ostaloj deci oboleloj od Batenove bolesti - Tei, Aleksandri, Strahinji, Aleksi,…. možete to učiniti tako što ćete poslati:
SMS sa tekstom ZIVOT, na broj 2131 (VIP i TELEKOM)
SMS sa tekstom ZIVOT, na broj 5959 (TELENOR)

ili uplatom na žiro račun:
EUROBANKA EFG
250-2010000045760-16 (DIN)
250-2010000075970-81 (EUR)

Batenova bolest je teška i fatalna bolest usled koje deca posle treće godine prestaju da govore i hodaju, gube vid, svakodnevno se suočavaju sa epileptičnim napadima i postepeno gube mentalne i fizičke sposobnosti. Od ove bolesti deca umiru između osme i dvanaeste godine života. (S. Krajnović)

  • Dragana

    10.08.2013 08:19
    Zbogom mala Zoja
    Hvala ti na hrabrosti. Sa tvojim drugarima pokrenula si dobro u ljudima.
    Počivaj u miru mali anđele.
  • Bilja

    08.08.2013 11:48
    Moje saucesce porodici,Zoja neka te andjeli cuvaju.
  • 08.08.2013 09:38
    Kako nikada ne čujem saopštenje SPC na ovakve vesti? Mogli bi i oni da pripomognu, kad vide da država ne vodi računa. A žao i njima da uzalud troše pare...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.