Za cev od deset metara, Vodovodu plaća 300.000 dinara

Zahvaljujući monopolističkom položaju "Vodovoda", Novosađani vodovodne priključke plaćaju po vrtoglavoj tarifi.
Zahvaljujući monopolističkom položaju "Vodovoda", Novosađani vodovodne priključke plaćaju po vrtoglavoj tarifi, gde im se stavke često određuju potpuno proizvoljno.

Novosađanin Vojislav Janjić, koji je izgradio kuću u Karađorđevoj ulici na Salajci, dobio je od "Vodovoda" predračun u visini od blizu 300.000 dinara, kako bi njegova kuća bila povezana sa vodovodnim priključkom koji je udaljen svega desetak metara.

"U maju sam podneo zahtev za kanalizacioni priključak, da bi mi Vodovod poslao predračun u visini od 294.777 dinara, za stavke koje su, blago rečeno, smešne", kaže Janjić za 021.

Naime, u predračunu stoji da Janjić mora da plati čak 18.000 dinara za postavljanje saobraćajne signalizacije koja će vozače obaveštavati da se postavlja cev, kao i 32.000 dinara za iznajmljivanje kamiona kapaciteta od čak osam tona.

Borislava Pejanović iz "Vodovoda" objašnjava da propisi nalažu da korisnik koji želi samostalno da se priključi na mrežu plaća istu cenu za pojedine stavke kao kada se na mrežu priključuje cela ulica.

"Što se tiče ovog konkretnog slučaja, postoji mogućnost da će cena biti snižena, ali to će se znati tek kada radovi budu završeni i kada bude gotov obračun", kaže Pejanovićeva.

Grad žmuri na bahatost monopolista

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine Goran Papović kaže da je proizvoljno određivanje cene posledica monopolističke pozicije javnih preduzeća u Novom Sadu.

"Javna preduzeća više ni sama ne znaju na koji način će iscediti novac od korisnika, koji zbog monopolističke pozicije javnog sektora moraju da pristanu na ovakvu bahatost, jer nemaju kud. Grad, za to vreme žmuri na jedno oko, jer su javna preduzeća postala servis zapošljavanja partijskih kadrova, i takva postavka stvari značajno pogoršava položaj potrošača u Novom Sadu", kaže Papović za 021.

Upravo zbog toga, ogorčeni Janjić kaže da će astronomsku cenu priključka ipak morati da plati, jer ne može da se useli u kuću bez vode.

"Platiću, a ni sam ne znam kako. To je deset prosečnih plata u Srbiji", kaže on. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • 22.08.2013 08:09
    Max
    Због таквих ратујем са ЈКП "Водовод и канализација". Предложили су градској власти, а ови донели одлуку да се септичке јаме празне само два пута годишње.
    Испоручују ми 10-20 кубних метара воде месечно, наплаћују као да имам канализацију, а празне септичке јаме само два пута годишње.
    Значи по њиховим условима, ја сам за породичну кућу у којој живи четворочлана породица, требао направити септичку јаму од 100 метара кубних. Опет би и тад било питање да ли би толико испразнили у та два пута годишње.
    На све прозивке, жалбе и представке, одговарају да немају техничких могућности, да септичке јаме нису урађене како треба, итд. За то време, њихови радници у ванрадно време, врше услуге пражњења септичких јама, али преко пруватних фирми и дебело наплаћују.
    Следеће питање је и питање притиска у водоводној мрежи. Исти је неадекватан, али немамо коме да се жалимо.
    Да ли ће неко у ЈКП "Водовод и канализација" одговарати и радити коначно свој посао, а не само да нас пљачкају на све могуће начине.
  • 11.08.2013 12:54
    mindjusa
    To je pretpostavljam bila cena za mindjusare, da
    je nema bila bi mnogo manja.Ako se ima za mindjuse ima se i za prikljucak tako vele stari ljudi
  • @Joja - Toplana

    10.08.2013 12:41
    Bice da neko lagi
    Nesto u tom Vasem komenbatu nece moci da bidne, osim ako Vam tako neko nije nesto naredio.
    Prikljucenje na toplovod za 2500 Evra, skoro da bi se moglo nazvati realnim, mada niste napisali koliko dugacak prikljucak je u pitanju.
    A podstanicu od 2500 Eura uzimajte odmah. Nikad i nigde jeftinije necete naci (mada to Toplana i ne nudi, a mogla bi da je srece i pameti). Naravno ukoliko se radi o podstanici koju treba izgraditi ako se direktno prikljucujete na toplovod. Ako se pak radi o podstanici koja bi se prikljucila na neku postojecu, onda ste Vi Joja zlnamerno izneli Vas slucaj koji sa celom ovom pricom nema veze.
    Posto oni nisu izneli stavke onda ih Vi iznesite da bar sa Vama budemo na cisto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.