Noćas prvi protest kafedžija zbog predloga o novom radnom vremenu kafića

Ugostitelji će u ponoć, danas i sutra ugasiti muziku u lokalima i u tišini od desetak minuta pokušati da objasne gostima šta donosi novi predlog Nacrta odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Ugostitelji će u ponoć, danas i sutra ugasiti muziku u lokalima i u tišini od desetak minuta pokušati da objasne gostima šta donosi novi predlog Nacrta odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

- Ugostiteljstvo je široka grana privrede i mnoge delatnositi ostvaruju prihod od ugostiteljstva. Neće biti zakinuta zarada samo kafedžijama, broj zaposlenih će biti smanjen, a turistička ponuda Novog Sada oštećena. S druge strane, prihod grada će biti tanji, jer ugostiteljstvo učestvuje sa 40 odsto novca u punjenju gradske kase - kaže predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Dragan  Stanojević.

On dodaje da će ugostitelji svakog vikenda imati u lokalima neki vid protesta u nameri da se nađe kompromis s gradom. - Naš cilj je da se ustanovi tačna mera za sve koje obuhvata nacrt o radnom vremenu. Svesni smo činjenice da ne može svako da bude u ovom poslu, ali treba i shvatiti da do narušavanja javnog reda i mira ne dolazi zbog toga što kafići rade noću - navodi Stanojević za Dnevnik.

Noćni klubi, koji su u zoni stanovanja trenutno mogu da budu otvoreni do tri sata iza ponoći petkom i subotom. Nova  odluka predviđa da takvi klubovi mogu da rade non stop, ali van stambene zone, to jest izvan grada. U Ulici Laze Telečkog, najprometnijoj u gradu, čak 80 odsto lokala   registrovano je kao noćni klub.

U predlogu nacrta je navedno i da kafići radnim danom i nedeljom rade do 22 časa , a ne kao sada do 23 sata. Petkom i subotom nova odluka predviđa da se radi do jedan sat iza ponoći. Konačna verzija predloga Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji u Novom Sadu trebalo bi da se u septembru nađe na dnevnom redu Skupštine grada.

Tokom javne rasprave na ovu temu, predstavnici udruženja građana su insistirali na što restriktivnijim merama prilikom donošenja pomenute Odluke, navodeći da je jedan od glavnih uzroka velikog broja krivičnih dela u noćnim satima upravo radno vreme ugostiteljskih objekata. Nasuprot njima, predstavnici strukovnih udruženja zatražili liberalniji pristup tom problemu ističući da se eventualni problemi, koji su uglavnom vezani za buku, mogu mnogo efikasnije regulisati na druge načine, a ne ograničenjem radnog vremena.

  • 12.08.2013 17:53
    Kafedžije prduckaju
    Ajde kafedžije odrešite kesu , spremite gajbe piva i sokova pa na Trg da vas pomognemo, ipak vama ovo najviše znači.A vi se stisli kao neke babe, pa mislite da će vam pasti nešto sa neba .
  • iguman

    10.08.2013 09:35
    protest kafedzija
    Ovako bogatom privrednom razvoju grada,pod hitno dodati I nekoliko kupleraja.
  • mrva

    09.08.2013 20:13
    moja greska,priznajem
    Menjao sam tekst vise puta da bih bio blazi,sada vidim i ja gresku.
    Razmak posle zareza je slucajan.
    Sustina ostaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.