Velika pobeda roditelja - sređuje se zapušteno dvorište škole na Novom naselju

U osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju počeli su radovi na sanaciji dvorišta koje je propadalo godinama i bilo jedno od najružnijih u Novom Sadu.

U osnovnoj školi "Prva vojvođanska brigada" na Novom naselju počeli su radovi na sanaciji dvorišta koje je propadalo godinama i bilo jedno od najružnijih u Novom Sadu.

Sve klupe su bile razvaljene, česma i koš polomljeni, trava zapuštena, komadi betona odvaljeni.... Sem toga dvorište više nije bilo bezbedno za decu.

Radovi su počeli zahvaljujući upornosti grupe roditelja koji su konstantnim pritiscima i akcijama ubedili nadležne da pronađu sredstva da se dvorište sredi, a ovog leta su u tome konačno uspeli.

Članica Saveta roditelja Jelena Desnica kaže za 021 da je akcija praktično počela u maju kada se aktivirala grupa roditelja kako bi za preko 1.500 dece pokušali da obezbede normalne uslove za boravak u školi.

- Aktivirali smo se, saznali ko je za šta nadležan i krenuli u akciju. Pokazalo se da je trebalo samo malo dobre volje, povezivanja, razgovora i pozitivne energije da se ovako nešto desi. Zato je moja poruka roditeljima: Nemojte sedeti skrštenih ruku, možete i sami pomoći svojoj deci - kategorična je Desnica.

U ovoj nekada elitnoj školi i jednoj od najvećih u Novom Sadu useljenoj još 1980. godine, postojao je problem sa odvodom atmosferske vode, pa je dvorište bukvalno plivalo u vodi i blatu kad god je malo jača kiša. Prema rečima arhitekte iz ZIG-a, Vere Golubović, taj problem je sada rešen pošto je urađena nivelacija terena.

Trenutno se asfaltiraju staze oko škole i popločavaju platoi ispred službenog i ulaza za đake i ti radovi će biti gotovi do početka školske godine. Golubovićeva za 021 dodaje da će se postaviti nova česma (moguće slična onoj na Štrandu, sa senzorima), ali i napraviti nadstrešnica za roditelje koji čekaju decu.

U planu je i zamena postojećeg mobilijara, ozelenjavanje, te gradnja male teretane na otvorenom i dva dečija igrališta, za decu do 10 godina i za one malo starije i to će se takođe sve nalaziti u dvorištu. - Želimo da postavimo standard za budućnost i nivo ispod kojeg se neće ići - kaže Golubovićeva.

Inače, za ove radove ZIG je izdvojio 12 miliona dinara.

Ono što je ostalo nerazjašnjeno je zašto se tako dugo čekalo da se uradi nešto što je godina unazad bilo preko potrebno i od koristi za čitavu zajednicu. Umesto traženja odgovornih, Jelena Desnica poručuje:

"Pozivam sve roditelje da se udruže i da shvate da sve mogu samo ako hoće. Lako je reći to neko drugi treba da radi, to nije moj posao. Mi nismo tako hteli. Mi smo rekli: Ja hoću da uradim, da vidim šta i koliko mogu. Dakle, ne ko će, nego ja hoću. I to je način da se pomogne i da se nešto uradi".

Kako saznajemo, po uzoru na novonaseljsku školu uskoro će početi sređivanje dvorišta i u OŠ "Jožef Atila" na Telepu, ali u skromnijem obimu. (S. Krajnović)

  • Anonimous

    19.10.2013 08:15
    Mala otvorena teratana u dvoristu
    Zanima me kada će biti gotova mala taretana u dvoristu skole? Samo se nadam da direktor i političari nisu pokrali sredstva! Hvala unapred! :)
  • ns time

    13.08.2013 09:55
    U ovoj prici nista nije kako spolja izgleda:dogovor,malo dobre volje koja kosta 12 miliona necega,raspolozeni roditelji,bla ,bla.Ko jos veruje u kvazi price, neka slobodno veruje, a zna se kako je novac obezbedjen ,kako se doslo do ove price,kako se prave karijere sa imenom.Nastavite samo da verujete, slobodno,ali nas koji znamo sta se dogadja,ne uvlacite u ovu slatku pricicu o direktoru koji ne radi i radno sposobnim roditeljima sa planom ,parijskom knjizicom koja ima ime,profilima po facebooku sa gradonacelnikom Vucevicem u glavnoj ulozi "prijatelja".Nasedajte slobodno,ali ne povlacite ostale(naivne) za nos.
  • Autohton

    11.08.2013 19:04
    Molim pitajte nadlezne zasto nije napravljen bazen na Bistrici,radovi poceli pre 15-20 godina i tako stoji dan-danas!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.