Sukob zaposlenih i uprave u Novosadskom pozorištu zbog izbora direktora

Glumci Novosadskog pozorišta, ugledni teatrolozi i pozorišni kritičari uputili su otvoreno pismo Skupštini grada u kom traže da ne prihvati predlog UO ovog teatra i Nacionalnog saveta Mađara da se za novog direktora izabere Valentin Vencel.

Glumci Novosadskog pozorišta, ugledni teatrolozi i pozorišni kritičari uputili su otvoreno pismo Skupštini grada u kom traže da ne prihvati predlog UO ovog teatra i Nacionalnog saveta Mađara da se za novog direktora izabere Valentin Vencel, glumac koji živi i radi u Mađarskoj.

Glumački ansambl traži da na tom mestu ostane Kata Đarmati jer smatraju da je zaslužna što je Ujvideki sinhaz postao jedan od najznačajniih teatara u Srbiji.

"Program Kate Đarmati garantuje razvoj i usavršavanje strategije koja je ovo pozorište pretvorila u jedno od najznačajnijih u zemlji", navodi se u pismu koje su potpisali Dejan Mijač, Kokan Mladenović, Ivan Medenica, Darinka Nikolić, Oto Tolnai, Arpad Vicko, Janoš Banjai, i drugi. Glumci navode da članovi UO pozorišta nisu ni razmotrili program i kandidatutu koju je predala Đarmati, a razlog je taj što je diplomirala u Mađarskoj a diplomu nije nostrifikovala u Srbiji.

Kata Đarmati je na mesto vd direktora došla u februaru nakon što se iz zdravstvenih razloga povukao Šandor Laslo. Diplomirala je dramaturgiju na Pozorišno- naučnom institutu u Vespremu, a u ovom teatru, s jednim prekidom koji je koristila za usavršavanje u Budimpešti, radi već deset godina.

Konačnu odluku o izboru direktora donosi Skupština grada.

  • Terkin

    11.08.2013 05:43
    Opet nameštaljka!
    Biće kao i sa direktorima svih novosadskih JKP. Nema nikakve veze sa strukom i znanjem, bitno je da je njihov. Stranački!
    Pogledajte ko je direktor u Kanalizaciji, ko u Urbanizmu, ko u Zelenilu, ko u Luci (istoričar, geograf, stočar, lekar...)... I tako redom. Sve nameštaljkama postavljeni!
    Da l' oni stvarno misle da će sa takvim izborom biti bolje na duže staze? Ako misle, onda su stvarno, da ne kažem šta!
    Na sve, onaj geograf iz Urbanizma, do skoro je bio neopevan, a sada je još i opevan (da i ovde ne kažem šta!).
  • @Sale NS - Ne mogu da verujem

    10.08.2013 22:17
    Objasni ti nama
    Moram priznati da moji potencijali ne dobacuju toliko daleko da shvatim sta je to Sale NS zeleo da kaze.
    Otkud Tebi uopste zakljucak da oni ne shvataju "da danas kvalitet ne prolazi"?
    A sta meni Vama tu nije jasno ostaje tema za tebe, mada sam u svom prvom komentaru napisao sta mi nije jasno.
    Ipak, ponovicu pa mi ponovo objasni.
    Da li su trebali da cute i da se ne obrate svojim pismom onima kojima su se obratili? To je moja dilema i od tebe, i svih ovih sto udaraju ove minuse, ocekujem odgovor na to moje pitanje.
    Da li "st.ka" koja nam trenutno vlada gradom zaista ništa ne zna to ja ne znam. Pre bih rekao da nece da zna i ono malo sto zna, ali nikako da shvatim gde su sad ovi ljudi sto znaju i sto su uradili to sto su uradili treba da shvate?
  • Sale NS

    10.08.2013 16:24
    Ne mogu da verujem ?!
    @Sta treba da shvate ....prosto ne verujem da niste shvatili moj komentar - NEVEROVATNO !? Ali ipak da Vam obajsnim, oni koji ne shvataju da danas kvalitet ne prolazi su potpisnici otvorenog pisma. Šta Vama tu nije jasno zaista ne znam ? Javili su se kasno ili uzalud jer st.ka koja nam trenutno vlada gradom zaista ništa ne zna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Pozorište mladih nagrađeno u Mostaru

Ansambl predstave "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih osvojio je nagradu za kolektivnu igru na 4. Međunarodnom festivalu lutkarske umetnosti - FLUM, koji je od 21. do 25. septembra održan u Mostaru.