Oštećen spomenik mađarskim žrtvama

Spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu, koji je finansirala Srbija, a u junu svečano otkrili predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić, oštećen je.
Spomenik nevinim mađarskim žrtvama stradalim 1944. i 1945. godine u Čurugu, koji je finansirala Srbija, a u junu svečano otkrili predsednici Mađarske i Srbije Janoš Ader i Tomislav Nikolić, oštećen je.

Julija Teleki iz Bečeja čiji je otac 1945. godine streljan, a prošle godine rehabilitovan, izjavila je da je ovo šamar tek postignutom pomirenju dva naroda. "Videla sam da fali oreol, koji je posle vraćen. Ipak, još uvek fali Isusova glava. Ovaj spomenik trebalo bi da ostane zauvek, a ne da bude oštećen. Možda je neko video ko je skinuo oreol i naterao ga da vrati ga vrati nazad. Ali to treba obelodaniti da bi krivac bio kažnjen", rekla je Julija Teleki.

Predsednica Saveta Mesne zajednice Čurug Vesna Stjepanović rekla je da ih ni građani, ni policija nisu obavestili o oštećenju spomenika. "U ime svih sugrađana molila bih da se ne doturaju lažne informacije da naši sugrađani oštećuju spomenik. Nikome nije u interesu da spomenik bude oštećen, jer znamo kakav značaj ima pomirenje dva naroda u našem mestu", rekla je Vesna Stjepanović.

Da fali deo spomenika potvrdili su televiziji i mališani koji žive u neposrednoj blizini rekavši da skoro svake noći vide grupu mladih koji sede i piju na klupama ovog spomen obeležja.

  • Metuzalem

    19.08.2013 06:21
    @Aleksandra - A ko moze da dokaze da su krivi...
    Aleksandra dete, citas li ti ista. Jesi li cula da su "odgovorni" za "raciju", osudjeni, i pogubljeni neki u Jugoslaviji (izruceni na zahtev), a neki u Madjarskoj. Cini mi se da si jako licemerna. Po tebi su dzelati 1944-45, kao i dzelati novog doba (Mladic i ostala banda) "junaci".
    Zar je posle zlocina u Srebrenici trebalo doci u Srbiju i pobiti nekoliko sela, kao odmazdu.
    Sram te bilo, ako tako razmisljas
    Znaci, ako sam te dobro razumeo, hoces da kazes da kad Srbi kolju i ubijaju, oni to rade "opravdano" i bez potrebe da se ista dokazuje.
    Domaci zlocini se vrlo vesto zataskavaju vec decenijama (u njima nisu stradali samo Madjari i Nemci nego i Srbi).
    I dok ima takvih kao ti pomirenje je stvarno daleko, a ti si jedan od dokazanih sovinista i nacionalista u najgorem smislu te reci.
  • НиколаНС

    18.08.2013 12:57
    Зашто је битан национални предзнак
    "Свим невиним жртвама фашистичког терора" је сасвим довољна формулација. Можда је циљ да неко буде рехабилитован за злочине које је починио.
  • Petar

    16.08.2013 03:53
    Video svojim očima
    http://www.curug.info/curug/čurug-grom-pukao-u-spomenik-madjarima-pored-stare-tise-tajna-skrivana-od-javnosti-vise-to-nije.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti