Škole uprkos zabrani i dalje naplaćuju upis učenika

Iako je Ministarstvo prosvete strogo zabranilo školama da prilikom upisa traže novac od roditelja, te da odluku o donaciji koja mora biti na dobrovoljnoj bazi, može doneti isključivo Savet roditelja, pojedine škole i ove godine su od roditelja zahtevale uplatnicu za upis.
Iako je Ministarstvo prosvete strogo zabranilo školama da prilikom upisa traže novac od roditelja, te da odluku o donaciji koja mora biti na dobrovoljnoj bazi, može doneti isključivo Savet roditelja, pojedine škole i ove godine su od roditelja zahtevale uplatnicu za upis.

U novosadskim srednjim školama je, čak na nivou Aktiva direktora srednjih škola, doneta odluka da roditelji plaćaju 2.500 dinara za đake koji upisuju stručne škole, odnosno 3.000 dinara za gimnazije, pišu Novosti.

Međutim, roditelji su se i ove godine žalili i prosvetnoj inspekciji i medijima, što ih u upravi škola uslovljavaju, tvrdeći da taj novac moraju da uplate, bez obzira što se on vodi kao dobrovoljan prilog.

"Kad sam upisivao sina u gimnaziju Laza Kostić, na šalteru mi je službenica tražila potvrdu o uplaćenoj donaciji. Nisam ni znao da mi to treba, pošto na sajtu škole, među dokumentima potrebnim za upis, ta stavka nije postojala", priča Nikola F. i dodaje da mu je tada rečeno da bez te uplatnice ne može da upiše sina, o čemu je obavestio inspekciju.

Međutim, predsednik Aktiva direktora srednjih škola Stanko Matić tvrdi za Novosti da se "đački dinar" nikako ne može podvesti pod uslovljavanje, već da se samo od roditelja traži da napismeno obrazlože zbog čega ne žele da doniraju novac za svoju decu.

"Svesni smo da ima onih roditelja koji su samohrani ili bez posla, te ne mogu da doniraju novac, što im se naravno ne uzima za zlo. Međutim, odluka o dobrovoljnom đačkom, to jest, roditeljskom dinaru, doneta je zajedno sa Nastavničkim većem, Školskim odborima i Savetom roditelja, i taj novac je svim školama od izuzetnog značaja", objašnjava Matić.

Prema njegovim rečima dogovoreno je da se uplaćuje 2.500 dinara za stručne škole, a 3.000 za elitne gimnazije.

  • dragana

    21.08.2013 21:11
    Karlovacka gimnazija
    i ja sam sa cerkom isla na upis u Karlovacku gimnaziju al nismo mogli da se upisemo dok nismo u posti uplatili 3,000.00 dinara kao donaciju, Receno nam je da se ne možemo upisati dok ne uplatimo i ako je dete polozilo prijemni i ta odlicno.
  • cityNS

    21.08.2013 19:36
    na sta se trosi djacki dinar
    U jednoj skoli zbog prousta gradska prethodne vlasti i cuvenog ministra pare nisu legle na racun skole pa su svi racuni osim one za plate bile ili su jos uvek blokirani i sve pare su skinute sa njih pa i one koje su se pokupile preko donacija roditelja. tako da dece nista za te pare nisu dobila, ni je se toalet obnovio, nije bilo papira u skoli za spremanje radova i nastave...... strasno a ministarstvo cuti li cuti samo cuvaju fotelje i svoje guzice....
  • nema veze

    21.08.2013 11:32
    dalekooo
    http://school.familyeducation.com/slideshow/school-fundraising/38482.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti