Veliko je srce sportiste - golman Vojvodine daje preostali iznos za operaciju Stojana Kolarova

Mladi golman Vojvodine, Matej Delač, odlučio je da uplati kompletnu sumu novca koja nedostaje za operaciju kojoj će u Parizu biti podvrgnut Stojan Kolarov iz Novog Sada.

Mladi golman Vojvodine, Matej Delač, odlučio je da uplati kompletnu sumu novca koja nedostaje za operaciju kojoj će u Parizu biti podvrgnut Stojan Kolarov iz Novog Sada.

Stojan boluje od retke bolesti, mukopolisaharidoze koja zaustavlja rast i vezuje čoveka za invalidska kolica, ali ga to ne sprečava da bude na svim utakmicama Voše.

Tako je bilo i sinoć protiv Šerifa, a na tribinama prepunog Karađorđa ponovo je prikupljan novac za operaciju Kolarova. Akciju je nedavno pokrenula navijačka grupa "Firma 89" kako bi mu bilo omogućeno da otputuje u Francusku i podvrgne se hiruškom zahvatu.

Na poslednja dva evropska meča koja su Novosađani igrali u Novom Sadu protiv Burse i Šerifa prikupljeno je skoro 2.000 evra, a mladi hrvatski reprezentativac će uplatiti preostalih oko 6.000 evra. Podsetimo, Delač je u julu došao na pozajmicu iz Čelsija i već se istakao odličnim odbranama i postao ljubimac navijača.

Podsetimo, Kolarovu je operacija potrebna kako bi se zaustavilo dalje oduzimanje funkcija udova i unutrašnjih organa, a naknadnim fizikalnim vežbama Stojan bi prema procenama lekara bio ponovo pokretan. "Osnovno je da bih imao kvalitetniji život i mogao da radim u svojoj struci", kaže Kolarov za 021, koji je i pored teške bolesti sa kojom se bori ceo život uspeo da diplomira veb dizajn na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu.

"U našem zdravstvu uslovi su na izuzetno niskom nivou i naši lekari nemaju iskustva sa kostima mog sastava. To je razlog slanja mojih snimaka u Pariz, jer je istooboleli Novosađanin, koji se leči u Parizu, imao istu ovakvu operaciju koja je bila uspešna. Veliki mi je problem da sam finansiram operacije u inostranstvu, jer naše zdravstveno osiguranje ne želi da plati troškove", navodi Kolarov.

Stojanu Kolarovu je za operaciju i lečenje u Parizu bilo potrebno oko 25.000 evra, a kada Delač uplati potreban novac moći će da zakaže termin i da ode u prestonicu Francuske. On inače živi sa ocem koji je invalidski penzioner od 2003.godine, kada je imao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj mu je poginula majka.

Stojan Kolarov je od 2004. godine, kada je imao 16 godina, u invalidskim kolicima, a do tada je bio pokretan i vozio bicikl bez pomoćnih točkova. Njegova bolest je takva da organizam ne proizvodi enzime koji raznose mukopolisaharide i kalcijum, što uzrokuje nepravilan razvoj koštanog, zglobnog i mišićnog aparata.

Da sportisti, a ne prebogati političari i direktori daju novac onim kojima je preko potreban nije nikakva novost. Podsetimo kako je skoro košarkaš Darko Miličić dao 50.000 evra za transplantaciju srca Slađani Benke iz Čuruga i organizovao humanitarni koncert za decu obolelu od Batenove bolesti kada je prikupljeno 30.000 evra. (S. Krajnović)

  • ex-navijač FKV

    25.08.2013 06:29
    Hrvat-golman zbunio Firmu
    Joj, šta je sad u glavama naci-firmaša... Al će kompleksi da rade kad Delije zapevaju da FKV ima golmana "ustašu", kako biti veća Srbenda od Delija i Grobara, važno je pitanje za ekipe za grafite Firmaša....
  • 24.08.2013 12:47
    liman 2
    Hvala ti sto pokazujes da su nacionalisti najobicnije barabe koje od svoje pakosti mrze i druge i sebe ...Zahvaljujuci TEBI jos jedan mladi covek dobija sansu da zivi kvalitetnije i dostojanstvenije.SRAMOTA ZA POLITIKU NA VISOKOM NIVOU I MINISTARSTVA SVA REDOM.
  • 23.08.2013 15:09
    Kad neko ima veliko srce ..
    Svaka cast!!
    Mogla bi i uprava kluba da se ugleda na ovog decka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti