RTV: Prekinuta pretplata, vlada da nađe rešenje

Radio-televizija Vojvodine saopštila je danas da je priliv prihoda od tv pretplate tokom avgusta gotovo prekinut, te zbog toga menadžment ovog javnog servisa očekuje da će Vlada Republike Srbije u najkraćem roku obezbediti rešenje kojim će se proizvodnja programa RTV osigurati pod istim uslovima kao i u Radio-televiziji Srbije.

Radio-televizija Vojvodine saopštila je danas da je priliv prihoda od tv pretplate tokom avgusta gotovo prekinut, te zbog toga menadžment ovog javnog servisa očekuje da će Vlada Republike Srbije u najkraćem roku obezbediti rešenje kojim će se proizvodnja programa RTV osigurati pod istim uslovima kao i u Radio-televiziji Srbije.

Povodom vesti objavljenje u današnjim medijima da RTV od 1. septembra 2013. godine prekida emitovanje redovnog programa, rukovodstvo tog javnog medijskog servisa saopštava da se krajnjim naporima i zalaganjem zaposlenih održava kontinuitet emitovanja i radijskog i televizijskog programa.

U saopštenju se ukazuje da je ova kuća danas u najtežoj finansijskoj situaciji od njenog nastanka, ali da se, i pored toga, program emituje po utvrđenim planovima, a slušanost i gledanost i dalje rastu.

Jakovljev: RTV mora da opstane

Predsednik odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je da je stav ove institucije da Radio-televizija Vojvodine (RTV) mora da opstane i nađe način da radi kvalitetnije nego do sada.

"Nedvosmislen stav poslaničke većine je da mora da se pronađe način da ovaj javni servis opstane i da se reše problemi koji su stari koliko i takozvani 'Miloševićev ustav' donet devedesetih, kada je i počeo sunovrat ove medijske kuće", rekao je Jakovljev.

On je kazao da je Skupština Vojvodine uputila Vladi Vojvodine sugestije i predloge o tome kako da se ova dramatična situacija RTV-a reši u razgovorima sa Vladom Srbije, te da im "ostaje samo da čekaju odgovor".

Novinarska udruženja: Hitno pomoći RTV-u

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) "zahtevaju od republičke vlade da pod hitno pronađe modus i obezbedi urgentnu pomoć Javnom servisu Vojvodine koji se nalazi u katastrofalno lošoj finansijskoj situaciji".

"Ukoliko ovaj medijski javni servis, zbog ogromnih dugova koji su posledica nebrige državnih organa, drastično redukuje program od 1. septembra kako je to najavljeno – to će biti ne samo udarac na medijsku scenu i manjinska prava, nego i poraz države", ukazuju NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vlade Srbije i Vojvodine da bez odlaganja finansijski pomognu RTS-u i RTV-u i da što pre bude donet zakon koji će obezbediti finansijsku nezavisnost javnih servisa. UNS smatra da u uslovima besparice javni servisi srljaju u tzv. "grčki scenario" (gašenje javnih servisa pa osnivanje novih) što ne bi bilo dobro rešenje, pa očekuje da Vlada zajedno sa menadžmentima RTS-a i RTV-a na vreme obezbedi socijalni program za višak zaposlenih.

  • ns time

    28.08.2013 16:01
    Kakav kukavicluk zaposlenih u RTV-u!
    Niko se ne usudjuje da kaze sta ce nekadasnji urednici Radio Beograda II programa u RTV-u i cime su se kvalifikovali da vode ovu kucu?Svi cute i kad se pojavi bivsi urednik sa B 92, primi nekoliko plata i ode cim vidi pravo stanje.Sad takodje dolaze razne mustikle sa vise strana (Pink?!)i radnici RTV-a cute.Pa cutite samo.
  • 27.08.2013 07:12
    Sada na fb objavljeno da ce RTV pustati program do 01.09.2013 godine

    i onda se prosiruje Srbistan
    /ne izmislih ja taj naziv/
    neg radnik MUP-a za izdava je licnih doumena pasosa
  • da podsetim

    27.08.2013 03:08
    @Mile
    da ima svoj maticni broj i svoj ziro-racun ali NBS,kao i RTS
    a novaqc se ne rasporedjuje popdjednako

    Tijanic je sam dao izjavu da ima preko 300 radnik RTS- viska,
    ali NE MOZE da ih otpsti u ovoj krizi

    novac od pretlpate RTV bi bila samo RTV-a, a ne i RTS-a



Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti