Novosađanin napravio klima uređaj za 300 dinara

Jedan novosadski penzioner uspeo je svojim rukama da napravi klima uređaj, a taj poduhvat koštao ga je samo 300 dinara.
Jedan novosadski penzioner uspeo je svojim rukama da napravi klima uređaj, a taj poduhvat koštao ga je samo 300 dinara.

Novosađanin Isak Građin, nekadašnji hemijski tehničar, patentirao je uređaj koji sobnu temperaturu može da snizi od pet do 10 stepeni.

"Prosečan građanin ove zemlje svoje intelektualne kapacitete napregne tek kad ga muka stisne. Mi inače ne pravimo i ne proizvodimo kao svi drugi, ali se dosetimo kada je nevolja" kaže ovaj inovator.

Isakov patent počinje ispod zemlje, u dvorišnom bunaru, nastavlja se u podrumu. Jedna cev do hidropaka, jedna do kupatila i - umesto više od 30 hiljada dinara, njegov klima uređaj koštao je samo 300.

"Hladnjak sam dobio od automehaničara, ventilator sam imao, kupio sam creva neka za 300 dinara, eto to mi je sav trošak bio. A 30 hiljada dinara, priznaćete, za klimu, nema svako danas da da, to je veliki trošak" dodaje Građin.

Ovde ne košta ni voda, jer stiže iz bunara, a čak je nekoliko stepeni hladnija od one iz gradskog vodovoda. Dobra izolacija cevi čini da u prostoriji bude efekta, mada bez estetike, dodaje Isak, koji svakako planira da poradi i na vizuelnom efektu svoje inovacije.

"Ima crevo odvodno i dovodno, ono je sve do ove sprave izolovano da ne gubi, a to je najbitnije - da se ne izgubi ta hladnoća, da ne bi otišla temperatura gore. A preko odvodnog creva odlazi u kupatilo. Mene ta voda ne košta ništa" objašnjava Isak Građin.

Klima uređaj uz pomoć vode iz bunara nije jedini Isakov patent, mada je njemu najdraži, pre svega zbog toga što je njime omogućio svom dvogodišnjem unuku Vladimiru da spava tokom velikih letnjih vrućina.

  • 27.08.2013 07:56
    jos jedna laksa ideja...
    Zamrznite flase sa vodom i okacite ih na ventilator, takodje je efikasno :3
  • Steva-NS

    26.08.2013 09:33
    Ne bih dočekao svaki napis na nož.Objašnjeno je,kako je uradio od onog što je dobio i imao.Nikoga nije prevario,nikome nije oteo.Pozdravljam svaku ideju,koja može pomoći običnim smrtnicima.Onima,kojima je "bljak",neka ne čitaju!
  • 26.08.2013 09:25
    Ideja da se vazduh rashlađuje (ili zagreva) na osnovu cevi sa hladnom (toplom) vodom nije nova, nju je promovisao naš poznati pronalazač Veljko Milković , još davnih dana, pre više od 20 god, u sklopu ekološke samogrejne kuće.
    http://www.veljkomilkovic.com/EkoKuca2.htm

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti