Novosadski Jevreji u sredu obeležavaju Novu godinu

Novosadski Jevreji u sredu obeležavaju Novu godinu, Roš Hašanu, a predsednik Jevrejske opštine Goran Levi pozvao je sve Novosađane, bez obzira na veroispovest, da u sredu dođu u Sinagogu.
Novosadski Jevreji u sredu obeležavaju Novu godinu, Roš Hašanu.

Novosadski Jevreji u sredu obeležavaju Novu godinu, Roš Hašanu. Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi pozvao je sve Novosađane, bez obzira na veroispovest, da dođu u 18:30h u Sinagogu i prisustvuju obeležavanju jedne od najvećih svetkovina ove verske zajednice

"Služba traje oko sat vremena, i u Sinagogi će, tradicionalno, muškarci sedeti sa desne, a žene sa leve strane. Vernici i znatiželjni posetioci umočiće praznični hleb i voće u med, što simbolizuje želju da naredna godina bude slatka i uspešna", kaže on za Novosadski informativni portal.
Levi navodi da je proslava jevrejske Nove godine jedan od retkih dana kada se u novosadskoj Sinagogi održavaju verski sadržaji. "Hoš hašanu će u Novom Sadu služiti subotički hazan Stevan Lanji, jer će jedini rabin u Srbiji, Isak Asiel, praznik obeležiti u Beogradu. U Novom Sadu, zbog malog broja vernika i činjenice da nemamo svog rabina, već dugo nema verske službe, ali se trudimo da obeležimo najveće praznike", navodi Levi.

Proslava Nove godine označava i odbrojavanje do najvećeg jevrejskog praznika Jom Kipura, koji se ove godine obeležava 13. septembra.

  • Stanko

    02.09.2013 20:04
    Srecna nova godina
    Samo se4 bunimo sto Srbi slave svoju Novu godinu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti