Odluka grada obara cene treniranja u privatnim klubovima

Iznajmljivanje fiskulturnih sala u osnovnim školama ubuduće će kontrolisati grad, a prednost pri dobijanju termina imaće klubovi koji deci naplaćuju manje.
Iznajmljivanje fiskulturnih sala u osnovnim školama ubuduće će kontrolisati grad, a prednost pri dobijanju termina imaće klubovi koji deci naplaćuju manje.

Kako za 021 kaže član Gradskog veća zadužen za omladinu Predrag Svilar, cilj prebacivanja ingerencija za izdavanje sala sa škola na gradsku upravu je uvođenje reda, ali i obaranje previsokih cena treniranja u privatnim klubovima.

"Osnovni parametri prema kojima će se odlučivati o tome ko će dobiti termine biće rezultati koje klubovi imaju iza sebe, kvalitet trenerskog kadra, ali i cena članarine. Klubovi koji deci naplaćuju manje imaće prednost, i na taj način želimo da oborimo cene članarina, koje su poprilično visoke, zbog čega brojna deca nemaju mogućnosti da se bave sportom", kaže Svilar za Novosadski informativni portal.

Zamisao gradskih otaca je da termini po završetku nastave, od 19 do 22h, budu rezervisani samo za školarce i sekcije, bez plaćanja nadoknade, dok će privatni klubovi za termine koji preostanu morati da konkurišu.

Svilar navodi da će ovaj sistem zaživeti od početka narednog polugodišta, jer je neophodno da grad najpre bude upisan kao vlasnik školskih fiskulturnih sala. Škole su već obaveštene da ne sklapaju nove ugovore za zakup sala, kao i da ispoštuju postojeće ugovorne obaveze sa klubovima koji plaćaju zakup. (M.S. - miodrag@021.rs)

  • Nenad

    18.09.2013 04:10
    Besplatno i kvalitetno?
    Navalite u javne kuhinje, BESPLATA KLOPA!

    Ozbiljan sportski klub, a takvih takođe ima!...mora da bude registrovan ili kao sportsko udruženje ili kao privredno društvo. Mora da ima angažovane sportske stručnjake u radnom odnosu ili honorarno (PIO + zdravstveno i porez na prihod). Mora da ima obezbeđen prostor odn. fiskulturnu salu. Mora da bude učlanjen u Nacionalni granski savez gde plaća godišnju članarinu, sudijske licence, trenerske licence, trenerske nacioanalne i internacionalne seminare koji su često obavezni za obnavljanje trenerske licence. Zatim mora da ima ovlašćenog knjigovođu koga takođe plaća,i sve ostale troškove koje se odnose na registrovano pravno lice... Često se od kluba traži da dodatno plaća čišćenje sale i/ili domara koji zaključava salu itd. Klub koji pripada Nacionalnom granskom savezu mora da podnese Godišnji program rada sa svim selekcijama (pionirskom, kadetskom, juniorskom i seniorskom), što znači da mora svakako da zakupi ne 2 x po 45 min. nedeljno, neko svaki dan 3 - 4h. (npr.:18h nedeljno x 4 ned. x 1000 din.(zakup sale po satu) = 72000 din. - mesečnog zakupa). Kvalitetan sport podrazumeva rad sa malim brojem dece na jednom treningu koji traje svakako duže od 45 min. i to svakodnevno, uz prisustvo bar dva stručna trenera + redovna testiranja, zdravstvene preglede, pripreme, takmičenja, i sl.) Sve ostalo što se u gornjem članku spominje je vrlo nekvalitetna sportska rekreacija, a koja je svakako bolja nego da se baš ništa ne radi odn. ne vežba. Ima načina da i kvalitetan sport bude besplatan ali to je široka tema za ovaj tekst i spada u isti koš sa npr. temom povećanja nataliteta u Srbiji... primer rešenja: Svakoj ženi koja rodi troje dece, sleduje od Države bar prosečna plata i penzija doživotno... što takođe postoji u mnogim Evropskim zemljama (i ne tako bogatim), a kod nas se na žalost, nikada neće desiti. Pozdrav svim pravim :) trenerima, klubovima, njihovim članovima i naravno roditeljima!
  • Na ledjima zakopcan

    10.09.2013 23:44
    Anonimus je negacija svega pozitivnog
    Anonimus-zasto i jedan tvoj komentar nema plus,pohvalu,konstruktivnost,nadogradnju,itd?Pa sta sada fali ovom predlogu g-dina Svilara?Koliko sam razumeo cilj ovog predloga je sprecavanje privatnih dilova direktora sa ko zna kime.Zasto nikada ne pises o terminu 6.casa u O.S."Prva vojvodjanska brigada" koji se naplacuje roditeljima od strane dva zaposlena nastavnika fizickog vaspitanja?Da li o tom sramnom dilu treba ista vise reci!?
  • 07.09.2013 19:59
    pametni roditelji
    pametni roditelji, kada se vi odreknete svojih plata i kada se odreknete svojih diploma koje ste mozda u zivotu stekli, svi mi treneri cemo se odreci svih zarada koje ostvarujemo. PO PRINCIPU: ponudjen ko pocascen. niko vas ne tera da placate sport, ako ste toliko pametni i humani, trenirajte decu sami. odlican predlog za besplaten termine, ali se kasni nekoliko godina, jer ima puno klubova koji tako vec funkcionisu, samo sto pametni roditelji to ne znaju, jer nemaj vremena za to, pa pametuju samo o parama i radu trenera. pitam se samo sto ne trazite i vodu i hleb za dzabe, jer je i to zdravo za vasu decu ili mozda mleko???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti