Apel da se nađu pare za proslavu jubileja Njegoša

Odbor za proslavu 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša danas je javno apelovao na uticajne pojedince i državne organe da se što pre pronađu sredstva za dostojno obeležavanje ovog jubileja.
Odbor za proslavu 200. godišnjice rođenja Petra II Petrovića Njegoša danas je javno apelovao na uticajne pojedince i državne organe da se što pre pronađu sredstva za dostojno obeležavanje ovog jubileja.

Odbor su osnovale Matica srpska, Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, sa ciljem da se tokom 2013. realizuje bogat program posvećen velikom srpskom pesniku, vladiki i vladaru Crne Gore, članu Matice srpske i Društva srpske slovesnosti.

Odbor za proslavu "Dva veka Njegoša", sa sedištem u Matici srpskoj, blagovremeno je, krajem 2012. godine, izradio Program proslave i počeo da se obraća nadležnim republičkim organima da bi se pribavila sredstva za realizaciju proslave, navodi se u saopštenju iz Matice srpske.

"Uprkos upornim obraćanjima svim nivoima vlasti, od predsednika Republike, predsednika i prvog potpredsednika Vlade pa do nadležnih ministara, Odbor nije dobio finansijsku podršku za realizaciju Programa proslave", ukazuje se u saopštenju i dodaje da su dragocenu verbalnu podršku pružili patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i prethodni ministar kulture Bratislav Petković.

Odbor obaveštava javnost da je samo neznatan deo Programa javno predstavljen.

"Preostalo je veoma malo vremena da se u jubilarnoj godini ostvare programski sadržaji i posebno naučni skup (sa 100 prijavljenih učesnika iz zemlje i inostranstva). Apelujemo na uticajne pojedince i državne organe da se što pre pronađu sredstva za dostojno obeležavanje 200. godišnjice Njegoševog rođenja", ističe se u saopštenju.

  • 10.09.2013 11:47
    Za Novaka
    Dundjerski je matici srpskoj ostavio dvorac fantast sve sa ergelom i predicevim slikama u crkvi i 300 hektara zemlje oko istog da se napravi poljoprivredna skola ili fakultet za Srpski narod .
    Komunjare od kojih i ti potices su sve to otele a njihov naslednik Canak pokusao da proda crnogorcu Nicovicu
  • Nesto se mislim

    06.09.2013 23:53
    kako bi bilo
    Ajde da beogradski aerodrome nazovemo, na primer, Vasa Carapic (ili Karadjordje ili koji god je lokalni srbijanski junak iz I srpskog ustanka bio tu najblizi). Nema veze koliko bi bio poznat ostalima, van beogradskog vilajeta. A da onog likotu posaljemo lepo u njegovo selo! I neka tamo autobusku stanicu u Smiljanu nazovu njegovim imenom. Svakoga u svoj budzak I da se ziv nije cuo! Pis!

    Da se razumemo. Nemam absolutno nista protiv lokalnih zasluznih likova. Ali neki likovi su daleko prerasli svoj kraj. Tesla je naravno veci od Njegosa. On je svetski. Njegos je srpski.
    I ne sumnjam da ce crnogorci da obeleze Njegosevo rodjenje. Za njihove pare. Normalno.
  • Novak

    06.09.2013 12:18
    ...
    Dundja nije bio dobrotvor, vec je njegova imovina nacionalizovana, pa sad svi misle wow zaduzio je Novi Sad. I ne svojatamo mi nista tudje, vec je tuga srpske nacije da u znacajnom broju zivi u 5 razlicitih i suverenih drzava - Srb, Mne, BiH, Cro i Mkd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti