Za požar u "Kontrastu" krivi - miševi?

U nastavku suđenja četvorici optuženih za požar u diskoteci "Kontrast", u kojem je nastradalo šestoro mladih, svedočili su veštaci Instituta za preventivu, bezbednost i protivpožarnu zaštitu.
U nastavku suđenja četvorici optuženih za požar u diskoteci "Kontrast", u kojem je nastradalo šestoro mladih, svedočili su veštaci Instituta za preventivu, bezbednost i protivpožarnu zaštitu.

U ime tima, dr Julije Cinkler je predočio da su prihvatili nalaz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP, da je uzrok požara u „Kontrastu“ u noći između 31. marta i 1. aprila 2012. godine, varničenje do kojeg je došlo zbog osam kratkih spojeva, pet primarnih i tri sekundarna.

Po njegovim rečima, budući da nije utvrđeno šta je prouzrokovalo oštećenje izolacije na kablovima, dozvoljena je i mogućnost da su to učinili glodari. Ne prihvatajući stav da su prskalica ili manji otvoreni plamen mogli da oštete izolaciju na provodnicima na pet mesta, on je rekao, da u slučaju da izolacija nije bila oštećena, ne bi došlo do kratkog spoja.

Govoreći o uzroku požara, dr Cinkler je pred krivičnim većem Višeg suda kojim predsedava sudija Zora Jamušakov, kazao da je vatra buknula zbog varničenja izazvanog kratkim spojevima ispod bine, što je takođe prihvaćeno iz nalaza Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra MUP.

Odgovarajući na pitanja branilaca optuženih, ovaj svedok je kazao da su vatrogasci mogli da dođu do toaleta na spratu, gde su pronađena tela nekoliko žrtava, da su ušli na drugi, evakuacioni izlaz. Njihova obaveza je, kazao je dr Cinkler, bila da obiđu objekat i provere da li u blizini ima zapaljivih objekata i materijala, a tu verovatno spada i provera da li ima drugih izlaza.

Glavni pretres se nastavlja u utorak saslušanjem preostalih sudskih veštaka.

  • nsnn

    11.09.2013 10:15
    A DA LI JE IKO U OVOJ DRZAVI ZADUZEN I ODGOVORAN DA PROVERI NEKAD TE INSTALACIJE I IZOLACIJE I SVE STO MOZE BITI OSTECENO A TIM OSTECENJEM UGROZITI ZIVOT STOTINE LJUDI?

    ako vec nece vlasnici na moralnoj bazi nisu odgovorni, zakonom su itekako odgovorni, a inspekcije su zakonom odgovorne da provere da li su vlasnici ispunili te svoje obaveze, i nateraju ih da ih ispune.
    nisu ti misevi pojeli na 5 mesta kablove za 1 dan sigurno, treba to vremena, a to da je subotu pre ove kobne 3 puta iskakala sklopka se nigde ne spominje, niti je bilo kome u lokalu to bilo pokazatelj da nesto ne valja sa strujom ? takodje oni prepravljani, na naravno jace osigurace od propisanih, ni to se vise ne spominje, a i mozda su zaposleni lokala duzni da otvore taj 2. IZLAZ ZA EVAKUACIJU da ljudi izadju kroz njega, a ne da se cekaju vatrogasci da ga nadju da bi usli kroz isti
    i kako ovde pojedince nije sramota da vatrogasnu brigadu koja sa 1/3 ljudstva i prastarom i nedovoljnom opremom rizikuju svoj zivot svaki dan za nekih bednih 45 000 ? u americi bi na takav pozar izaslo oko 20-tak vozila i jedno 60-70 vatrogasaca, novi sad ih ima 80 u 4 smene i 11-12 vozila sve ukupno
  • 10.09.2013 15:44
    vatrogasci
    ja mislim da ih treba ukinuti kad nisu sposobni da obave svoj posao kako treba pa to se samo u srbiji moze desiti bre dali ste vi normalni uopste sad jos nek donesu odluku da vam plate odstetu sto ste sedeli u corku i nadoknade izgubljen novac treba nas streljati sto to trpimo uopste
  • 10.09.2013 15:02
    ma kak'i misevi, slepi misevi i to u glavi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti