DS ostala bez još jednog odbornika

U Novosadskoj skupštini došlo je do novog preletanja odbornika.
U Novosadskoj skupštini došlo je do novog preletanja odbornika.

Kako saznaje 021, odbornica Demokratske stranke Jelena Čović (1981) iščlanila se iz partije, ali se zvanično još nije učlanila u neku drugu stranku. Ova gradska odbornica, zaposlena u ZIG-u, bila je dugogodišnji član demokrata. Kod profesije, odnosno zanimanja na sajtu skupštine grada i na sajtu DS-a stoji joj "stručni saradnik".

Demokrate su nakon gubitka vlasti prošlog septembra, ovog proleća napustili odbornici Jelena Batajić i Zoran Nikoletić i prešli u Novu Srbiju. Prema informacijama Radija 021, DS će u Novom Sadu uskoro ostati bez još jednog odbornika.

Golubova uvek ima na izbornim listama

Preletanja odbornika nisu novost, štaviše, sve su učestalija. Odbornici su od pre nekoliko godina vlasnici svojih mandata, a po mišljenju Ustavnog suda mandat predstavlja odnos između birača i njegovih predstavnika u skupštinama. "Nosioci mandata su građani koji tu svoju suverenost, odnosno vlast, obavljaju neposredno ili preko izabranih predstavnika", kaže Ustavni sud.

U praksi se pokazalo da to nije tako i da odbornici koji bi trebalo da brinu o interesima građana brinu pre svega o svojim ličnim interesima. Odbornicima je tako omogućeno da lakše trguju mandatima i bez njegove saglasnosti mandat mu ne može oduzeti Skupština grada.

Najčešći razlozi za preletanje iz jedne u drugu političku partiju su zaposlenje za sebe ili članove porodice i napredovanje u karijeri, a u vrhu motiva nalazi se i zaštita od odgovornosti pred pravosudnim organima. Stručnjaci kažu da se ovaj fenomen može ublažiti profesionalizacijom u sferi politike i promenom izbornog sistema.

U najvećem broju slučajeva preletači napuštaju stranku koja je izgubila vlast i odlaze u trenutno vladajuću. Ideološki razlozi skoro ni u jednom slučaju nisu odlučujući u trenutku prelaska.

Pijaca radi non-stop, pa ko da više

Kada je Nikoletić prešao iz Demokratske stranke u Novu Srbiju, mediji su tada pisali da se nudio i drugim odborničkim grupama, a zauzvrat tražio zaposlenje. Nakon što je ovaj trgovac po zanimanju prešao u partiju Velje Ilića, on i njegova supruga dobili su posao u JP "Održavanje i usluge". Ubrzo je u NS prešla i Ljiljana Batajić, koja je dobila zaposlenje u istom preduzeću u kojem su plate skoro duplo više od proseka.

Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da je "preletanje" poznat fenomen, nešto što govori o pragmatskom i manipulativnom delovanju u sferi politike i jurišu velike većine na radna mesta u javnoj upravi. On kaže da je to osnovni razlog zbog kojeg nakon izbora masa pojuri u pobedničku stranku.

- Jedino što Agencija može da uradi jeste da prati tokove novca i da ukrsti podatke o prilozima političkim strankama u kampanji sa onima koji se nakon toga tiču dobijanja posla političkim posredovanjem - navodi Stojiljković. (Slobodan Krajnović)

  • 12.09.2013 07:30
    KO je dao vise? Velja ili Palma? Ili mozda cigani?
    Stvarno je vreme za izbore u NS da se vidi ko je ko
  • Letačica

    12.09.2013 06:45
    Leti
    Možda i do Bele Kurine?
  • partijski bot

    12.09.2013 06:05
    Pa dobro, sta ima veze sto je napustila, ne moze vise (!@#$%^&*+_), nasla je boljeg poslodavca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti