FOTO: Ekološka katastrofa na Podbari

Tridesetak domaćih i divljih pataka uginulo je u dvorištu Novosađanke Dragice Žikić, kako se pretpostavlja, od posledica trovanja teškim metalima sa obližnje pumpe.
Tridesetak domaćih i divljih pataka uginulo je u dvorištu Novosađanke Dragice Žikić, kako se pretpostavlja, od posledica trovanja teškim metalima sa obližnje pumpe.

U jezerce koje je pre trinaest godina izgrađeno u dvorištu porodične kuće Žikićevih u Tekelijinoj ulici, svakodnevno su sletale divlje patke sa obližnjeg Dunava. Međutim, idila parkića u bašti Žikićevih prekinuta je prošle nedelje, kada se na vodi pojavio vidljiv sloj nafte, a patke počele da oboljevaju.

"Videla sam da su patke izlazile iz jezera, teturale su se, i vrlo brzo uginule. Tada sam shvatila da je u vodi problem. Tada sam brzo izdvojila nekoliko preživelih pataka u ograđen prostor, ali i one su vrlo loše. Najgore je što su divlje patke sa Dunava navikle da dolaze kod mene, pa i dalje sleću u jezero", kaže Žikićeva.

Veterinarski zavod isključio je mogućnost zaraze, ali nisu mogli da navedu razlog uginuća, jer, kako kažu, to nije u njihovoj nadležnosti. Žikićeva sumnja da je zagađenje došlo kontaminacijom podzemnih voda sa obližnje pumpe.

"Na tridesetak metara od jezera nalazi se pumpa, i pošto sam po zanimanju hidrolog, znam da se zagađena voda kapilarno prenosi. Zagađenje koje udišemo je jedno, a ono što nas truje iz zemlje možemo da vidimo tek ukoliko postoji ovakvo jezerce kao što je moje", kaže ova Novosađanka.

Direktor Departmana za biohemiju novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Božo Dalmacija kaže da je kontaminacija podzemnih voda teškim metalima sa pumpi moguća, ali samo ukoliko pumpe ne poštuju uredbe o zaštiti životne sredine.

"Svaki rezervoar mora imati dupli plašt pod pritiskom, gde se zahvaljujući azotu koji se nalazi između slojeva, registruje pad pritiska ukoliko se rezervoar probuši. Sve nove pumpe se tako prave", kaže Dalmacija za Novosadski informativni portal.

Odredba prema kojoj sve pumpe moraju obavezno posedovati separator za atmosfersku vodu i pijezometar za uzimanje uzorka vode uvedena je pre četiri godine, otprilike u vreme kada je izgrađena pumpa (lokacija - slika dole).

Međutim, od nadležnih iz kompanije u čijem je vlasništvu benzinska pumpa nije bilo moguće dobiti odgovor na pitanje da li su obližnja imanja zaštićena od opasnih materija kojima rukuju. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Salajka

    13.09.2013 21:47
    Najproblematicniji deo grada u Novom Sadu. Preko celog dana tutnje kamioni Partizanskom ulicom, o zagadjenju izduvnim gasovima da i ne govorim, a sad i ovo, totalna ekoloska katastrofa.U krugu od 5 km. ima najmanje 5 benzinskih pumpi. Ova je najbliza.Posto zivim u okolini desava mi se da se nocu probudim od neobicnog mirisa, rekla bih isparenja i da moram zatvoriti sve prozore.Zavod za zdravlje je sprovodio anketu o zagadjenju, al mislim da su to stavili u arhivu.Od kada je ulica prosirena,mi zitelji izgubili smo na kvalitetu zivljenja.U Novom Sadu na kilometar i po od centra,mi imamo TRANZIT.Iako postoji plan izmestanja tranz.vec vise od 2o god.po tom pitanju nista nije uradjeno.Gospoda sede po javnim preduzecima i cekaju 1. svakog meseca.
  • prijatelj

    13.09.2013 15:11
    za anonimusa
    brate,bolje se uvati lopate i posla,ceo dan gluvaris na kompu i samo nesto pametujes.
  • 13.09.2013 11:20
    ??
    Na više fakulteta u NS se studira ekologija, ima puno nezaposlenih ekologa, puno raznih inspektora, puno patr(j)iota - baš me zanima da li će se, i kada će se razotkriti uzrok ovoj katastrofi, ko je za nju odgovoran i kako li će ga kazniti, te kako će se sanirati šteta i preduprediti sličan akcident. Ili je nama još jedino ćirilica preostala od zdravog razuma i poštovanja/saosećanja jednih prema drugima i državi u kojoj nam je ipak dom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti