Aparat za zračenje na Institutu ponovo radi

Aparat za zračenje na Institutu za onkoligiju u Sremskoj Kamenici, koji nekoliko dana nije radio, sinoć je popravljen i ponovo je u funkciji, a broj pacijenata kojima je neophodan takav vid terapije, postepeno će se povećavati, kažu u toj instituciji.
Aparat za zračenje na Institutu za onkoligiju u Sremskoj Kamenici, koji nekoliko dana nije radio, sinoć je popravljen i ponovo je u funkciji, a broj pacijenata kojima je neophodan takav vid terapije, postepeno će se povećavati, kažu u toj instituciji.

Udruženje "Pravo na zdravlje" saopštava da se na listi čekanja nalazi oko 800 pacijenata sa predviđenim vremenom čekanja od 10 meseci.

"Nijednom pacijentu, i pored zakonom propisanog prava i obaveze, nije izdata potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana, kako bi svoje pravo na lečenje od raka ostvarili negde drugo", navodi se u dopisu, koje je to udruženje uputilo Ministarstvu zdravlja.

Udruženje za zaštitu prava pacijenata "Pravo na zdravlje" zatražilo je danas od Ministarstva zdravlja Srbije da proveri navode da u Institutu za onkologiju Vojvodine ne postoji nijedan ispravan aparat za radioterapiju obolelih od raka. Traži se i provera navoda da zaposleni u Institutu za onkologiju Srbije rade u Crnoj Gori, na štetu pacijenata iz Srbije.

"Po nama dostupnim informacijama, na listi čekanja (u Institutu za onkologiju Vojvodine) nalazi se oko 800 pacijenata, sa predviđenim vremenom čekanja od 10 meseci. Nijednom pacijentu, i pored zakonom propisanog prava i obaveze, nije izdata Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana, kako bi svoje pravo na lečenje od raka ostvarili negde drugde", navodi se u dopisu upućenom Ministarstvu zdravlja.

Dodaje se da u Srbiji nema dovoljno radiologa, što je, uz nedostatak opreme, osnovni uzrok da polovina pacijenata obolelih od raka umre ne dočekavši lečenje, a s druge strane radiolozi Instituta za onkologiju Srbije godinu dana svakog utorka imaju "dopunski rad" u Podgorici, na štetu pacijenata iz Srbije.

"Molimo da proverite navedene tvrdnje, hitno pokrenete zakonom predviđeni postupak izdavanja Potvrda o nemogućnosti lečenja u roku od 30 dana pacijentima obolelim od raka i sankcionišete nezakoniti i nesavesni rad odgovornih u zdravstvenim institucijama Srbije", navodi se u dopisu.

Pre nekoliko dana, saopšteno je da je aparat za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine ponovo van funkcije, zbog učestalih kvarova, kao i da će ovih dana biti saopšteno kada će ponovo proraditi.

Predsednik Udruženja radiologa Srbije Miloš Lučić upozorio je u novembru 2012. godine da u Srbiji nema dovoljno radiologa. "Školovanje radiologa je skupo i dugotrajno, a značajan broj onih koji se iškoluju i obuče za radiologe u Srbiji, potom odlaze da rade u inostranstvo", rekao je Lučić.

Preporuka za razrešenje direktora

U Agenciji za borbu protiv korupcije u maju mesecu ove godine izrečena je preporuka za razrešenje doktora Dušana Jovanovića sa mesta direktora Instituta za onkologiju Vojvodine, zbog odgovornosti u slučaju takozvane trgovine listama čekanja na zračnoj terapiji.

Prijavu protiv Jovanovića, zbog nezakonitog organizovanja dopunskog rada i ubacivanja stranih državljana na listu čekanja preko reda, podnela je doktorka Bojana Bokorov, koja je od Agencije dobila status uzbunjivača.

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju saopštio je tada da će dr Jovanović uložiti žalbu na rešenje Agencije.

  • 13.09.2013 10:50
    Zašto niste snimili aparat za zračenje ako je već počeo da radi?
  • 13.09.2013 08:13
    @Sami
    Bilo je rečeno da će biti pregledan tokom vikenda, pregledan je tokom vikenda... šta je tu "naprasno"?
  • Lily

    13.09.2013 06:54
    ponovo radi bioskop
    sramota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti