Moguće subvencije privatnim vrtićima od januara

Moguće je da od januara Grad počne sa sufinansiranjem boravka dece i u privatnim vrtićima.
Zbog velikog broja neupisane dece i preopterećenosti grupa u obdaništima "Radosnog detinjstva", Grad razmatra mogućnost sufinansiranja boravka dece i u privatnim vrtićima.

Ako dogovor bude postignut, Grad bi već od januara plaćao 80% od pune cene, a roditelji 20% cene boravka svog deteta kod privatnika.

Ova inicijativa donela bi višestruku korist, kaže Miljka Baka iz Udruženja privatnih vrtića. - Lakše bi se upisala deca koja su sada na listi čekanja pošto u privatnim obdaništima trenutno ima više od 700 slobodnih mesta. S druge strane, otvorila bi se mogućnost zaposlenja 80 radnika koji su višak u Radosnom detinjstvu - kaže Baka.

Da bi ideja zaživela neophodno je utvrditi kriterijume, plan i način sprovođenja ove pomoći koja bi bila od 110 do 150 miliona budžetskih para. Grad u ovom slučaju ne bi subvencionisao plate, troškove za energente, odnošenje smeća, itd.

Podsetimo, do sredine decembra trebalo bi da bude završen vrtić u Radničkoj ulici, kao i nadogradnja obdaništa u Petrovaradinu, nakon čega će još 700 mališana koji su se sada našli ispod crte, u drugom polugodištu biti upisano u objekte "Radosnog detinjstva". Ove godine upisano je ukupno 14.600 mališana, ali se kao i ranije određeni broj našao na "listi čekanja", njih 1.200.

Zbog toga bi sufinansiranje boravka mališana i u privatnim vrtićima verovatno rešilo dugogodišnji problem s listama čekanja. Cena boravka u privatnim obdaništima je od 150 evra pa naviše, u zavisnosti od vrste usluge, a koja bi bila cena u slučaju subvencija nije poznato.

  • Sandra

    25.10.2013 19:35
    nepravda!
    Dagi moji ja se sa ovim potpuno slazem i nije me briga ko ce i koliko para uzeti bitno mi je da moje dete ide u vrtic!Naime dete mi ima 4 godine,nad prosecne je inteligencije i za nju bi bilo najbolje da ide u vrtic da bi sto bolje napredovala.Ona u vrtic nije primljena ustvari lazem primljena je u vrtic koji se nalazi 19 km od nase kuce!U blizini nase kuce precnika 5 km ima 6 vrtica ali ni u jednom nema mesta jer su uglavnom upali svi preko veze ja vezu nemam a nemam ni para za privatni vrtic nisam zaposlena jer nema ko da je cuva...Pa sad vi meni recite da li bi vam bilo bitno ko?gde?sta? radi i planira ili bi ste raymisljali kao ja.Ne smatram da deca koja vec idu u privatne vrtice ce biti diskriminisana i da treba da se i njima ebundira jer oni vec idu a samim tim znaci imaju para za tako nesto,smatram da je moje dete diskriminisano u odnosnu na tu decu!Upisite mi dete u drzavni vrtic ali da ne moram da je vodim dalje od 5 km i ja cu biti zadovoljna ili mi refundirajte!ajde prijatno i svako dobro.
  • Bravo

    16.09.2013 07:19
    Tako treba
    SPS Novakovic napokon uspeo da izgura pricu za svoju zenu.
    Citavu ovu pricu pokrenuo je nacelnik za obrazovanje Novakovic SPS (stara skola), jer mu zena drzi lanac vrtica po gradu, pa bi "malo" da namakne para.
    Resenje je da se od razvojnih banaka i zaplenjenih prostora, napustenih kasarni i objekata poslovnog prostora koji stoje prazni naprave vrtici jer ovako grad ima da pukne. Cena vrtica u radosnom detinjstvu je oko 3000 dinara a u privatnom 10000, sto znaci da grad nece dobijati 3000 nego ce placati 7000 po detetu.
  • BLOK

    15.09.2013 07:02
    Vrlo težak zadatak
    Šta znači: "grad bi plaćao 80% a roditelji 20% od pune cene"? Koja je to puna cena? Ni svi privatni vrtići nemaju istu cenu, a kamoli privatni i državni. Da li bi se cena boravka dece u svim vrtićima izjednačila? Ako se para građana izdvajaju za neku namenu onda bi bilo logično I da znaju kako se te pare troše. Još logičnije bi bilo da se primenjuju i zakoni i ostala podzakonska akta vezana za predškolsko vaspitanje (kriterijumi za upis dece,.....). Nije baš pametno to pitanje svesti na 80% - 20%.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti