Poskupljuje pijačarina u Novom Sadu

Pijačarina na novosadskim pijacama će od narednog meseca da poskupi za 3,5 odsto, što je prvo poskupljenje u polednje dve godine, kazao je direktor "Tržnice" Miloš Tubić, obrazlažući povećanje cena kao neminovnost zbog većih cena goriva, vode i struje.
Pijačarina na novosadskim pijacama će od narednog meseca da poskupi za 3,5 odsto, što je prvo poskupljenje u polednje dve godine, kazao je direktor "Tržnice" Miloš Tubić, obrazlažući povećanje cena kao neminovnost zbog većih cena goriva, vode i struje.

Uprkos lošoj ekonomskoj situaciji, koja se u velikoj meri odražava na pijačnu delatnost, direktor ovog preduzeća smatra da će pijace uvek živeti. Kako kaže, "Tržnica" se trudi da kroz razne besplatne sadržaje na pijacama, poput otvorene dečje igraonice na Detelinarskoj pijaci, privuče kupce.

Prema rečima Tubića za devet meseci ove godine, zahvaljujući često organizovanim licitacijama i uvođenjem elektronske naplate pijačarine, naplata je povećana za 15 odsto, a ukupni prihodi preduzeća za 10 odsto.

Predsednik Udruženja pijačnih trgovaca Sadrija Murati kaže da se poskupljenje pijačarine neće odraziti samo na zakupce, već i na krajnje korisnike, odnosno na kupce. On napominje da podizanje cena pijačarine povlači poskupljenje poljoprivrednih i drugih proizvoda koji se prodaju na pijacama.

"Građani nemaju novca ni režije da plate, zaista je niska ekonomska moć, pa nam dodatna poskupljenja nikako ne idu u korist. Mnogi trgovci ne mogu ni da izmire dug prema "Tržnici" sa onim što zarade na pijaci. Na primer, ja plaćam mesto na Najlonu 3.500 dinara mesečno, a kada izmirim tu obavezu, ostane mi svega pet do šest hiljada", kazao je Murati koji ukazuje da je Najlon pijaca poluprazna, naročito u delu za prodaju automobila.

Udruženje pijačnih trgovaca je osnovano 2004. godine i broji oko 400 članova. Trenutno skupljaju 7.500 dinara za preregistraciju Udruženja, a onda će, navodi Murati, da se obrate Upravi "Tržnice" kako bi razgovarali o postojećim problemima.

  • Osoba M

    18.09.2013 07:04
    Poskupljuju zato sto su stvari na pijacama ponekad i duplo jeftinije nego u prodavnicama. Pogotovo stvari koje se dovoze iz, recimo, Madjarske. Nekome to neodgovara, pa hajde da poskupimo pijacarinu, morace i pijacari da povecaju cene.
  • ZoranNS

    17.09.2013 13:00
    Игор
    Računica ti je dobra, samo sa logikom šantaš, pijačarina je možda niža, ali su naša primanja za isto vreme niže za 60 posto, stoga te molim ne brani neodbranjivo, pogotovo što je u Tržnicu zaposleno 20 suvišnih za par meseci.
  • Limanac

    17.09.2013 12:29
    Da li treba namiriti sve zaposlene
    @Sale NS
    Ne zaboravi da nova vlast u Tržnici nije otpustila nikog od zaposlenih što ih je LSV naprimao. Koliko ono imaju PR-ova i pravnika u Tržnici?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti