SNS i DS se dogovorili da više neće ulaziti u koalicije s kupcima glasova

Gradska vlast i opozicija formiraće zajedničku radnu grupu koja će se baviti restruktuiranjem javnih i javno-komunualnih preduzeća, dogovoreno je na današnjem sastanku u Gradskoj kući.  
Gradska vlast i opozicija formiraće zajedničku radnu grupu koja će se baviti restruktuiranjem javnih i javno-komunualnih preduzeća, dogovoreno je na današnjem sastanku u Gradskoj kući.

Kako za 021 kaže predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke, Ilija Ćosić, javnom sektoru se moraju smanjiti subvencije, a taj novac neophodno je preusmeriti na otvaranje novih radnih mesta.

"Radna grupa biće sastavljena od ekonomista, pravnika i inženjera, koji bi trebalo da sprovedu ozbiljnu rekonstrukciju. Iako će ona biti bolna, ukoliko bude uspešna, omogućiće javnim preduzećima da budu konkurentna na tržištu, a ne da žive na teretu građana", rekao je Ćosić.

Iz kabineta gradonačelnika je tim povodom saopšteno da je Demokratska stranka podržala inicijativu Miloša Vučevića za formiranje stručne radne grupe koja bi za cilj imala donošenje i razmatranje predloga restruktuiranja javnog sektora u Novom Sadu, a koju bi činili intelektualci i stručni ljudi predloženi od strane svih gradskih parlamentarnih stranaka.

Dodaje se da su se dve strane usaglasile i oko namere da se subvencionišu privatni vrtići, ukoliko postoji pravni i finansijski okvir, jer je to neophodno zbog broja zainteresovane dece. Takođe, jedan od predloga koji su obe strane prihvatile jeste da se deca što više usmeravaju na sport i kulturno umetničke aktivnosti, i da se kao krajnji rezultat treba izgraditi strategija rada sa mladima, jer su škola i porodica kao institucije zakazali.

Jedna od tema ticala se bezbednosti, a obe strane su saglasne da Novom Sadu hitno treba više policajaca, redovnih, kvartovskih i školskih, kao i načelnik policije. Tu je Vučević zamerio opozicionim strankama što se jedino u Novom Sadu pitanje bezbednosti posmatra kroz prizmu stranačkih interesa umesto da se svi zajedno bore protiv protiv tog problema koji je mnogo kompleksniji i nadstranački.

"Predložili smo uređenje mesta na kojima se okupljaju mladi, što između ostalog podrazumeva i krečenje navijačkih grafita i zatvaranje prodavnica oko kojih se maloletnici skupljaju i konzumiraju alkohol", objašnjava Ćosić. Usaglašeno je i da se nastavi projekat postavljanja video nadzora u svim školama.

Interensatno je da su se obe strane obavezale da će potpisati dokument kojim garantuju da neće stupati u koaliciju sa strankama koje su kupovale glasove. Interensatno zbog toga što su i demokrate i naprednjaci posle majskih izbora ulazili u koaliciju sa organizatorima, ali i onima koji su u njihovo ime kupovali glasove. Ujedno su i jedni i drugi, dok su bili u opoziciji, suprotnu stranu optuživali da ulazi u koaliciju sa kriminalcima.

Jedan od predloga opozicije koji gradski čelnici nisu prihvatili jeste raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Upućen je i zahtev da se ispita i utvrdi krivična odgovornost Maje Gojković i njenih saradnika za nastalu štetu u budžetu Grada u visini  od 400 miliona dinara, a na osnovu pravosnažne odluke Vrhovnog kasacionog suda u sporu protiv Grada u vezi sa ATP Vojvodina.

Sastanak u Gradskoj kući delegacija SNS i DS održan je na inicijativu predsednika GO demokarata Ilije Ćosića. Ovo je ujedno prvi zvanični sastanak vlasti i opozicije u Novom Sadu. (V. Kešelj)

  • Plovak

    20.09.2013 09:09
    Bokan i SPO i leteci cirkus Trece Srbije su kamen oko vrata Vucevicu, pored ovih likova kojima se okruzio i koji su sada prvaci stranke a koji su sramota da se igde pojavljuju. Sve sto oni prave snosice SNS i Vucevic. U kampanji necete moci da se vadite nismo mi oni su. VI ste kirivi jer ste im omogucili vlast a podneli krivicne prijave protiv njih. Gradonacelnik samo skuplja kriminalce. Nego naprednjaci stvarno mislite da imate kapacitet da iznesete izbore? jeste se malo edukovali po to pitanju ? Nije MZ isto sto i izbori
  • dr. Jakil

    19.09.2013 16:29
    Konačno neka lepa vest.Danas nije često da pročitamo da su se vlast i opozicija o nečemu dogovorili i usaglasili,pogotovo u bitnim stvarima,kao što je ovo danas.Dobro je što je gradonačelnik otvoren za savete i da čuje drugačija mišljenja i kritike,to je za svaku pohvalu,a takođe,je lepo od Ćosića što je rešio da bude konstruktivna opozicija,ako ispoštuje ovo što su se dogovorili.
  • Lux

    19.09.2013 15:13
    Ne verujem dok ne vidim
    Ovoj gospodi na celu grada licno nista ne verujem, jer nesposobnije vlasti i veceg nereda u Novom Sadu nije bilo u blizoj istoriji grada...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti