Vlasniku menjačnice krivična prijava za pokušaj ubistva

Odbrana od pljačkaša mogla bi skupo da košta Novosađanina Radoja Obradovića koji je preksinoć pucao da bi spasao suprugu i sebe.
Odbrana od pljačkaša mogla bi skupo da košta Novosađanina Radoja Obradovića koji je preksinoć pucao da bi spasao suprugu i sebe.

Drama koja se, u utorak odigrala u Ulici vladike Ćirića na Novom naselju, mogla bi da bude kobna za žrtve.

Naime, protiv Radoja Obradovića (53) koji je, braneći suprugu Lidiju (51) i sebe, ranio jednog od napadača, podneta je krivična prijava za pokušaj ubistva. Tako je odlučilo novosadsko Više javno tužilaštvo, što je u novosadskoj policiji koja je izvršila uviđaj i uhapsila ranjenog napadača, nezvanično, protumačeno kao loša poruka javnosti, odnosno ohrabrenje kriminalcima.

S druge strane, kod Obradovića i njegove supruge izazvalo je najpre zaprepašćenje, a potom i ogorčenje. - Još se nismo oporavili od užasa koji smo u utorak uveče doživeli i preživeli, a stigla nas je ovakva optužba - kaže Obradović, vlasnik menjačnice "Rakoni" u Ulici Novosadskog sajma.

Upravo iz te menjačnice on se, u pratnji supruge koja se još oporavlja od ozbiljne operacije, u utorak uveče vraćao u njihov dom u Novom naselju, kad su ih, na samom ulazu, presrela trojica maskiranih napadača. Jedan je Lidiju isrpskao sprejom sa suzavcem po licu i oborio je na zemlju, vukući je za kosu i udarajući je.

- Druga dvojica su skočila na mene, u oči su mi takođe naprskali sprej, a jedan me je pištoljem koji je imao u levoj ruci, udario u predelu rebara. Pokušao sam da se zaštitim rukom, ali su mi povređeni rebra i prsti. Sve vreme su vikali: "Dajte pare ili ćemo vas pobiti", pokušavajući, istovremeno, da mi otrgnu torbicu koju sam imao oko pojasa i u kojoj je bio dnevni pazar iz menjačnice - priča Radoje.

U tom gušanju, on je uspeo da izvuče magnum 35, kratke cevi, koji je držao za pojasom i koji je, mada ima dozvolu za njegovo držanje, ali ne i nošenje, te večeri ipak poneo iz menjačnice. - Bio sam uznemiren zbog svih ovih tuča i drugih nemilih događanja u gradu i odlučio sam da, uprkos Lidijinom protivljenju, ponesem pištolj i to nam je, siguran smo, spasilo živote. Najpre sam ispalio jedan hitac u vazduh, ali to nije delovale na napadače. Štaviše, onaj na zemlji je nastavio da tuče Lidiju, a ova dvojica su i dalje nasrtala na mene. Tada sam ispalio još dva metka - kaže Radoje.

Jedan od njih je pogodio jednog od napadača u predelu očne duplje, a drugi u levu butinu. Tek posle Obradovićevih hitaca, razbojnici su se dali u bekstvo.

- Najpre sam pomogao Lidiji, a onda krenuo da vidim gde su. Ranjeni je pretrčao desetak metara, a onda se, jaučući, sručio na zemlju, dok su se preostala dvojica izgubila u mraku. Pokušao sam da zovem policiju, ali nisam uspeo, pa sam nazvao svog kuma koji ih je o svemu obavestio. Kao i Hitna pomoć koja je ranjenika prebacila u bolnicu, stigli su na lice mesta vrlo brzo.

Olivera Budakov, advokat Obradovića, kaže da ni u činjeničnom stanju ni u izveštaju PU Novi Sad nema elemenata zbog kojih bi njen klijent mogao da bude osumnjičen za pokušaj ubistva. - Ovo je klasičan primer nužne odbrane. Da je tužilaštvo izrazilo sumnju da li je ona prekoračena i pokrenulo takvu istragu, možda bi to i moglo da se razume, sumnja za pokušaj ubistva zaista ne može - kaže Budakovljeva.

Novosadska policija sinoć je uhapsila tridesetčetvorogodišnjeg Nedeljka M, drugog od trojice razbojnika koji su napali Obradovića, i njemu je određen dvodnevni pritvor. Iz policije poručuju da se intenzivno traga za trećim počiniocem ovog razbojništva, a da će o rezultatima istrage javnost će biti blagovremeno obaveštena.

  • Iz Drugog Ugla

    21.09.2013 01:08
    @Osoba M - @Iz Drugog Ugla
    Ma hajde, pa i ja sam isto slobodar covek...daj i meni oruzje u ruke ako vec njemu dajes za pravo...samo onda ce hteti svi.
    Problem nastaje kad ja pisem jedno a vi citate drugo,kako se vama svidja.Onda ne vredi ni da sam nacrtao.
  • 20.09.2013 09:03
    Aleksandra
    Poznajem čoveka i baš me ovo potreslo... Dajem mu svu podršku zbog ovoga što je učinio...Branio je sebe i svoju ženu.. Nekada sam u kolima držala bezbol palicu, dok me policija nije zaustavila, izvela iz kola kao najvećeg kriminalca i očitali mi "bukvicu" kako ne smem da je držim u kolima jer je to "hladno oružje".. Sada sam je ostavila u stanu, ali sa sobom nosim nož.. Ako me neko napadne uradit ću isto što i on.. BRANIT ĆU SVOJ ŽIVOT I SVOJIH BLIŽIH...
  • Osoba M

    20.09.2013 08:05
    @Iz Drugog Ugla
    Mozda covek ceni i voli slobodu, pa zato odbija da se povinuje cinjenici u kakvom drustvu zivimo i spreman je brani tu svoju slobodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti