FOTO: Nestvarni prizori Jevrejske ulice bez automobila

U centru Novog Sada juče je u jednoj od najprometnijih ulica održan Dan bez automobila.
U centru Novog Sada juče je u jednoj od najprometnijih ulica održan Dan bez automobila.

Jevrejska ulica izgledala je nestvarno, ali uprkos masovnosti ovakvog događaja u svetu, on nije izazvao puno pažnje novosadske javnosti.

Moguće i zbog toga što su oni koji su nedelju odlučili da provedu napolju s porodicom bili na keju na aeromitingu od 12 do 15h, pa posle otišli na nedeljni ručak.

Kako bilo, oni koji su došli uživali su na prostoru koji zauzimaju autobusi i automobili. Bio je organizovan biciklistički piknik, polo, trka puževa, nožni tenis, bacanje frizbija, itd. Za animiranje novosadskih biciklista pobrinula se Novosadska biciklistička inicijativa, uz pomoć Biciklističkog saveza Vojvodine. Ulica je bila zatvorena od 14 do 18 sati, a skup je obezbeđivala saobraćajna policija.

U organizaciji biciklističkog kluba "Fruškogorac", održana je i jednostavna promotivna vožnja, u skladu sa sloganom Dana bez automobila "Čist vazduh - ti si na potezu". Biciklisti i bicklistkinje su od Trga slobode, preko Podbare, Salajke, zatim Futoškom ulicom do ulice Cara Dušana odverglali do Ribarskog ostrva, gde su se odmorili uz pasulj, a učesnici svojim potpisima potvrdili posvećenost očuvanju životne sredine.

Svetski dan bez automobila se obeležava skoro 20 godina u svetu, a pokrenut je na Islandu i u Velikoj Britaniji.
  • Belaj

    25.09.2013 06:54
    @Miodrag
    Nalupeta se ti baš svašta. Ajmo redom:
    'ne znam zasto mislis da imas vece pravo od deteta'
    -ne pravi se lud i ne patetiši sakrivanjem iza deteta; ne mere se moja i njegova prava, nego moj prolaz i tvoja lenjost i komocija.
    'ako ono moze da ide peske, mozes i ti'
    - pretpostaviću da te je u ovom delu komentara lupila sunčanica pa lupetaš svašta.
    'drugo, sve da si u pravu da je deci mesto u parku, a zivotinjama u zoo vrtu, kako mislis da dodjemo do parka (helikopterom)'
    - prvo patetika, pa onda tema za Centar za socijalni rad. Ako svoje dete od recimo 3 godine teraš da peške ide od kuće sve do parka, užasan si roditelj. Pravo je čudo da ga već nije recimo udarila neka mama sa kolicima. Znaš, sa onim čime drugi roditelji prevoze malu decu.
    'trece, ako su te dve ulice pesacka zona, onda neka bude pesacka zona'
    - ovo je jedini validni argument; jedino što je 'pešačka zona' ranije, kao i svugde drugde u svetu, u našem centru podrazumevala pešake i bicikliste. Donošenjem onog sakatog zakona, kao i natrpavanjem bašti, odjednom su biciklisti problem; slažem se da to što radim nije po propisu (očigledno je da me je baš briga), samo molim bez patetike o jadnoj deci i biciklistima ubicama.
    'cetvrto, da li smatas da roditelji dece uzrasta od 1 do 3 godine nemaju pravo da popiju kafu'
    - još malo patetike u savu prvoboraca dečijeg odgajanja. Lepo sam ti već objasnio: pijte kafu koliko hoćete, ali kad vodite decu u šetnju, valjda je prioritet da je pored kafića park ili igralište, a ne ko će vas videti u Zmaj Jovinoj. A ako baš moraš da smestiš guzicu u sred centra, onda stisni to malo petlje i suoči se sa surovom stvarnošću; znaš, onom surovom stvarnošću u kojoj je skor sitne dece povređene od strane biciklista u centru ravan nuli.
  • miodrag

    24.09.2013 21:55
    @Belaj
    ne znam zasto mislis da imas vece pravo od deteta, svi smo isti i imamo ista prava pa dakle i to dete, ako ono moze da ide peske, mozes i ti

    drugo, sve da si u pravu da je deci mesto u parku, a zivotinjama u zoo vrtu, kako mislis da dodjemo do parka (helikopterom)

    trece, ako su te dve ulice pesacka zona, onda neka bude pesacka zona

    cetvrto, da li smatas da roditelji dece uzrasta od 1 do 3 godine nemaju pravo da popiju kafu

    mislim, stvarno ...

  • Belaj

    24.09.2013 10:59
    @miodrag
    Kao što je već nebrojeno puta rečeno ovde, malecnoj deci je najmanje mesto u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj. Za to služi Dunavski i ostali parkovi, dvorišta i igrališta - jedini razlog zašto bi iko pri zdravoj pameti vodio svoje dete da trčka po prepunoj, prljavoj i bučnoj ulici nije da bi 'pokazalo svoje prve korake', nego da bi mogao istovremeno da se baškari u kafiću posred centra, a dozvolićete, ne vidim kako nečija potreba da kafeniše dok šeta dete ima prioritet nad mojom potrebom da pet puta dnevno prođem svojim poslom kroz grad. Kako god okreneš ovu priču, meni se čini da je poplava bašti najveći problem: centar treba da bude uređen prvo za pešake, pa za bicikliste, pa tek onda za ugostitelje; a roditelji, izvol'te sa decom u park, vremena za kafu će biti drugi put.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti