Ipak nužna odbrana, a ne pokušaj ubistva?

Nakon naknadnog balističkog veštačenja, postoji mogućnost da će se prvobitna kvalifikacija dela - pokušaj ubistva tokom postupka izmeniti u korist vlasnika menjačnice.
Nakon naknadnog balističkog veštačenja, koje je obavljeno na zahtev branioca vlasnika menjačnice okrivljenog zbog ranjavanja jednog razbojnika, postoji mogućnost da će se prvobitna kvalifikacija dela - pokušaj ubistva tokom postupka izmeniti.

Kako se nezvanično saznaje, veštačenje balističara je pokazalo da se jedan od dva metka koje je, prethodno se otrgavši dvojici razbojnika dok je treći za to vreme tukao njegovu suprugu Lidiju (52), ispalio Radoje Obradović (53), prvo odbio od zida zgrade, odnosno rikošetirao, a tek onda u oko pogodio jednog od napadača, Igora D. (37) iz Kaća, koji je od ranije poznat policiji. To bi moglo ukazati da cilj okrivljenog za pokušaj ubistva nije bio da ubije, nego da odbrani suprugu i sebe, odnosno da je reč o nužnoj odbrani.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević kaže za Dnevnik da je u našem pravu "nužna odbrana definisana kao mogućnost da se neko ko je preduzeo nešto da od sebe otkloni neke teže posledice, oslobodi krivične odgovornosti, ali je primene tog instituta u praksi neodgovarajuća". Antonijević ukazuje na to da ceo koncept nužne odbrane u sudovima mora biti primenjen na drugačiji način.

Što se tiče pucanja na napadače vlasnika menjačnice, Antonijević napominje da su to "neki ekstremni slučajevi", ali da i tu sud mora imat sluha za ono što se događa, šta građanin štiti u tom trenutku  i da li to zavređuje da se skine krivična odgovornost, da ne bude odgovoran zbog posledica, ili ne.

Nužna odbrana mora mnogo šire da se posmatra

Advokat Toma Fila ocenjuje da se kod nas previše usko primenjuje termin nužne odbrane, koja je, kakao navodi, veoma rastegljiv pojam. "Taj koncept iz komunističkog vremena nije dobar, jer ispada da, ako vam neko upadne u kuću, pre nego što pokušate da se od njega odbranite, treba da ga pitate da li je došao da vas opljačka, iz nekog drugog razloga ili da vas ubije, a samo u tom trećem slučaju ste u nužnoj odbrani", smatra on, dodajući da nema dileme da nužna odbrana mora mnogo šire da se posmatra.

Krivičar Slobodan Stojanović kaže da ne pamti da je u skorije vreme kod nas neko oslobođen zbog nužne odbrane.

Podsetimo, trojica naoružanih razbojnika su Radoju Obradoviću i njegovoj supruzi, ispred njihovog stana u Ulici vladike Ćirića, pokušali da otmu dnevni pazar menjačnice čiji su vlasnici. On je, braneći se, iz svog "magnuma" ispalio tri metka, navodno prvi u vazduh, a preostala dva prema njima. Jednim je Igor D. pogođen u oko, a drugim u butinu. On se, posle operacije, oporavlja u Kliničkom centru Vojvodine, a u međuvremenu policija je uhapsila još jednog aktera tog napada, Novosađanina Nedeljka M. (34). Za trećim napadačem se i dalje  traga.

  • -

    21.09.2013 12:56
    -
    i sta sam vam ukucao-nece grom u menjacnice.

    da li ovo znaci da necemo morati na miting podrske onom detetu koje se suprotstavilo nasilju ili onom tipu iz bg-a koji je ubio provalnika?

    ili su za njih drugaciji arsini?
    ili smo napokon ovim dobili zeleno svetlo za pocetak sezone lova na provalnike?
  • poznanici policija i kriminalc

    21.09.2013 03:39
    @podatk
    Da tacno, ali tada moze odgovarati samo zbog nezakonitog nosenja oruzja a ne upokusaj ubistva
  • example

    20.09.2013 21:02
    @Strasno...
    ""
    odlicno, sad ovaj sto je pogodjen u oko moze da trazi od osiguranja naknadu stete za povredu na radu. ""

    To sve pod uslovom da je redovno placao zdravstveno i socijalno osiguranje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti