Takmičenjem pisaca počinje sezona u Novosadskom pozorištu

Tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca danas počinje nova sezona u Novosadskom pozorištu. Tri grupe glumaca okupljene oko tri reditelja sinoć su počele rad na predstavama koje će publika pod zajedničkim naslovom "Izveštaj iz zemlje vila" - društvena dramoleta, videti večeras od 19 sati.

Tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca danas počinje nova sezona u Novosadskom pozorištu.

Kako najavljuje vd direktorka Kata Đarmati, moto ove sezone biće tolerancija, a predstave koje će se igrati obuhvataće aktuelne teme poput depresije, zbog sve većeg broja samoubistava, ali i položaj umetnika danas. "Mislim da treba da održimo kontinuitet, da se Novosadsko pozorište bavi aktuelnim temama i zbog toga je naša sezona veoma šarenolika. Trudićemo se da u svakoj predstavi obuhvatimo teme koje su od značaja za našu svakodnevicu", navela je ona.

Takmičenje je počelo juče ujutru izvlačenjem tema iz šešira. Teme su birane iz aktuelnog broja dnevnog lista "Mađar so". Pisci su potom pisali tekst do 17 sati, a prva čitaća proba bila je dva sata kasnije. Do večeras u 19 sati nastaće tri predstave koje se igraju u nizu na tri pozorišne scene.

Pisci koji se takmiče su Đula Mirnač, Atila Sabo i Karolj Barlog, dok su reditelji Margareta Taboroši, Arpad Černek i Robert Laenard. U tri glumačke grupe su glumci iz Novosadskog pozorišta, subotičkog NP, Dečijeg pozorišta i pozorišta "Deže Kostolanji", Kamernog pozorišta iz Sente, Srpskog narodnog pozorišta, pozorišta "Jokai" iz Bekeščabe i akademci sa novosadske Akademije umetnosti.

Osim dramskog, organizovaće se i kuvarsko takmičenje, a ulaz je besplatan. (Suzana Stojićević)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti