Protest protiv GMO danas u Novom Sadu i Beogradu

Protestni skupovi, na kojima će se tražiti zabrana uzgoja genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji - "Zaustavimo GMO u Srbiji", održaće se danas u Beogradu i Novom Sadu u organizaciji grupe "Građani imaju moć".
Protestni skupovi, na kojima će se tražiti zabrana uzgoja genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji - "Zaustavimo GMO u Srbiji", održaće se danas u Beogradu i Novom Sadu u organizaciji grupe "Građani imaju moć".

Protesti će se održati na novosadskom Trgu slobode i beogradskom Trgu republike u 17.30, navodi se u saopštenju i podseća da je do sada 78 lokalnih samouprava u Srbiji usvojilo deklaraciju kojom se na njihovoj teritoriji zabranjuje uzgoj GMO.

Na skupovima će se govoriti o ekonomskoj šteti od GMO, ekološkim opasnostima zbog GMO i negativnom uticaju GMO na biološku raznovrsnost. Biće reči i o uzgoju tradicionalne soje u podunavskim državama kako bi GM soja bila istisnuta sa tržišta Evrope (DunavSoja inicijativa), organskoj proizvodnji kao alternativi i predlozima za poboljšanje tradicionalne poljoprivrede i revitalizaciju sela.

Organizatori ističu da je koncepcija skupa isključivo naučna, a cilj je da se argumentovano i naučnoistraživačkim radovima opovrgnu tvrdnje onih koji hoće GM hranu u Srbiji.

Najavljeno je da će govoriti profesori sa domaćih fakulteta, predstavnici nevladinih organizacija i asocijacija koje se bave zaštitom životne sredine, organskom proizvodnjom i zaštitom potrošača.

  • JK

    24.09.2013 19:28
    Agronomu sa sela
    ''A ja sejem ono šta mi puni džep!!!'', reče Agronom Sa Sela. Ja sam sa sela, učio sam engleski i naučili su me da samo u naslovu mogu da se koriste sva velika slova, a u srpskom nikako.

    I ja se sejem ono što mi puni džep. Ni prošle, ni ove, pa ni prethodnih godina ga baš i nisam napunio, ali ne mislim da treba da sejem GMO. Neka mi i dalje džep bude prazan, ali ne želim da trujem ni takve kao što su Agronom Sa Sela i Anonimus. Čudnog li nadimka, zašto li ga je odabrao??? To bi mogli da prokomentarišu psiholozi.
  • JK

    24.09.2013 19:16
    Opet za ''obrazovane''
    Da ne bude zabune, ni lubenice se više ne selekcioniraju da budu kao lubenice, a pogotovo paradajz ne treba da bude kao lubenica. Nađi negde Novosadski jabučar i zaboravićeš šta su holandski hibridi, a kamoli GMO. Kada je reč o semenima, nije problem samo u tome da ću ja biti osuđen da kupujem Monsanto semena i da im plaćam neka intelektualna prava. Plaćam to isto i NS seme-nu ili ZP ili bilo kojoj drugoj semenarskoj kući. Gde će biti ovi pomenuti kada se bude sejao samo Monsanto. Gde će raditi svi ti naučnici, traktoristi, magacioner....? U Monsantu? Neće. Razmislite i o tome vi obrazovani.
  • JK

    24.09.2013 18:52
    Opet za ''Obrazovane''
    Opet za obrazovanog. Tačno je da su kukuruz ubacili gen koji ga štiti od štetočina, ali ne poredi to sa penicilinom. U slučaju kukuruza ili neke druge biljke su ubačeni životinjski ili geni nekih drugih organizama, a to priznaćeš nije baš prirodno.Kukuruz je zdrav i sve je OK, ali šta je sa okolinom. Tu štetočinu bi, da nema GMO, pojela npr. buba mara, nju vrabac, a njega lisica ili soko. E sada, pošto si ti obrazovan, a ja seljak, šta će se dogoditi kada nestanu buba mare? Ostaće nam vrapci sokoli i lisice. Neće, ali ti to sigurno znaš, obrazovan si, a ja sam samo seljak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti