Uhapšen i Vojislav Gajić, pre njega Matijević i Novaković

Vlasnik "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić, uhapšen je danas nakon intenzivne potrage.  

Vlasnik "Aleksandar gradnje" Vojislav Gajić, uhapšen je danas nakon intenzivne potrage.

Ranije danas uhapšeni su i Petar Matijević i Borislav Novaković.

Petar Matijević je vlasnik Industrije mesa "Matijević", dok je Novaković aktuelni šef poslaničkog kluba DS u pokrajinskom parlamentu. Oni su osumnjičeni da su od 2007. do 2010. godine Industriji mesa "Matijević" pribavili protivpravnu imovinsku korist od oko 2.5 miliona evra i "Aleksandar gradnji" korist od oko 500.000 evra. Budžet grada Novog Sada oštećen je u ovim malverzacijama za 1.3 miliona evra.

Prema tvrdnjama Kurira, navodno je sve njih do sada štitio Bogdan Pušić, zamenik načelnika UKP.

Privedeno je i troje nekadašnjih Novakovićevih saradnika iz ZIG-a Tatjana Gašović, Milan Sučević i Svetlana Bajić, generalni direktor Industrije mesa "Matijević" Milan Jozanov, kao i bivši direktor firme "Aleksandar gradnja" Zoran Ćulum koji je trenutno direktor regionalnog centra Rajfajzen banke.

U krivičnoj prijavi se terete za spornu realizaciju Ugovora o davanju "ostalog neizgrađenog građevinskog zemljišta" u zakup na rok od 80 godina, za vreme Novakovićevog mandata na čelu ZIG, od 2008. do 2011. godine. Reč je o parceli površine 1.174 metara kvadratnih, koja se nalazi na uglu Futoškog puta i Bulevara Evrope, gde je Gajić izgradio hotel "Holidej in".

Ugovor je sklopljen između Zavoda kao zakupodavca i "Matijevića" radi izgradnje tržnog centra, sa mogućnošću izgradnje hotela "shodno regulacionom planu područja Telep". Sporno je sklapanje aneksa navedenog ugovora 2010. godine, kojim je pravo zakupa preneseno na DOO "Aleksandar gradnja".

Petar Matijević je vlasnik Industrija mesa "Matijević", koja je nastala 1994. od zanatsko-trgovačke radnje MIM. Matijević danas ima 25 kompanija i jednu fondaciju, 2.400 zaposlenih i godišnji prihod od 20 milijardi dinara. Smatra se za jednog od pet najvećih zemljoposednika u Srbiji. Novosađanima je poznat i kao vlasnik hotela "Centar" koji se nalazi preko puta SNP-a, ali i kao vlasnik TC "Bazar" kojeg je kupio od Miškovića pre dve godine. Vlasnik je poljoprivrednih, ugostiteljskih i trgovačkih poduzeća širom zemlje. U žiži javnosti bio je pre 12 godina kada mu je otet sin Bojan, za čije oslobađanje je otmičarima isplatio oko milion maraka.

Vojislav Gajić je vlasnik preduzeća "Aleksandar gradnja", robne kuće "Nork" i hotela "Aleksandar". U Novi Sad se doselio 1991. godine iz sela Bobota, kod Vukovara. Postao je poznat nakon što je izgradio čitavo stambeno naselje u delu Grbavice kod policijske stanice, prepoznatljivo po zelenoj boji i visokom kvalitetu gradnje. Kao graditelj oprobao se kasnije i sa višespratnicama, pa je tako na Bulevaru oslobođenja sagradio "Bulevar centar", a od Holanđana je preuzeo "Park siti". Protiv njega su inače ranije  vođeni  krivični postupci vodi pred Opštinskim sudom u Novom Sadu  zbog nelegalne izgradnje. Jedno vreme bio je i predsednik FK Vojvodina.

Borislav Novaković je dugogodišnji član Demokratske stranke, još od 1990. godine, a nakon petooktobarskih promena izabran je za predsednika Skupštine grada Novog Sada. Na direktnim izborima za gradonačelnika pobedila ga je 2004. godine Maja Gojković. Karijeru nastavlja u Skupštini Vojvodine na mestu potpredsednika, a potom od 2008. do kraja 2011. obavlja funkciju direktora Zavoda za izgradnju grada. Obavljao je više značajnih funkcija u stranci, a široj javnosti je ostao poznat zbog "afere Solun", odnosno glasanja o Zakonu o radu 2001. kada je opozicija tvrdila da nije bio u sali i da je neko koristio njegovu poslaničku karticu, dok je bio na službenom putu u Solunu.

Komentari 190

  • Srđan Klisa

    28.09.2013 19:49
    Dolijali konačno. Nakon svake promene vlasti padnu ovakva hapšenja i otkriju se malverzacije. Videćemo da li će hasiti naprednjake, mada lično, verujem da neće kao žute kojih nema nijedan pošten. Takve su oterali prljavim rabotama.
  • Profa

    27.09.2013 11:44
    http://www.njuz.net/stranka-unapredila-lupaca-minusa-u-autora-komentara/
  • Ђуро

    26.09.2013 22:45
    ZOKI NS - ovde fale
    Сале сда има других преокупација.
    Сконцентрисао се на подршке, мада му нису покупили све омиљене ликове.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti