Danas Kritična masa posvećena školarcima

Tema 18. Kritične mase, koja će se održati danas od 17 časova, jeste povratak u školu, nakon dugog i lepog letnjeg raspusta.
Tema 18. Kritične mase, koja će se održati danas, 27. septembra, od 17 časova, jeste povratak u školu, nakon dugog i lepog letnjeg raspusta.

Kako bi se školarcima olakšao taj događaj, učesnici Kritične mase odlučili su da prođu pored što više škola u 12 kilometara dugoj vožnji. Na ovaj način će skrenuti pažnju mladima da je na biciklu sve lepše, pa čak i povratak u školske klupe, pa će ulice biti pune biciklista i biciklistkinja, od kojih će neki nositi marame za prvake, školske torbe i svima dobro poznati blok 5.

Novosadska Kritična masa se održava svakog poslednjeg petka u mesecu, sa početkom u 17 časova u Limanskom parku. Ruta vožnje se menja iz meseca u mesec i sami učesnici su odlučili da se ovog puta vozi do Klise - dela grada koji je nepravedno zapostavljen kada su u pitanju događaji.

Vožnja će se završiti na Najlonskoj pijaci, gde je planirano da se u saradnji sa JKP Tržnicom i drugim organizacijama održi Najlon Fest – druženje za mlade u cilju promovisanja zdravih stilova života. Pozivaju se i svi građani Klise da se pridruže festivalu.

Za vreme ovih aktivnosti, volonteri NSBI i zainteresovani mladi će naučiti kao se pravi stalak za samopopravku bicikala, popularno nazvan "ciklokrp" koji će kasnije biti postavljen u blizini Riblje pijace i biće besplatan za upotrebu svim građanima.

Termin Kritična masa potiče iz San Franciska, gde je usvojen kao metaforični naziv za ponašanje biciklista koje je uočeno u kineskom saobraćaju - kada ih se skupi dovoljno, oni samoinicijativno kreću kroz raskrsnicu, jer nalaze "bezbednost u brojevima". Ovaj neprofitan i nestranački pokret se održava u preko 350 gradova sveta. Pokret je sve popularniji i u Srbiji, pa osim u Beogradu i Novom Sadu, prisutan je i u Valjevu, Šapcu, Pančevu, Senti i Bačkoj Palanci.

Rutu za ovaj mesec možete pogledati OVDE.

  • NS Sljaker

    27.09.2013 21:19
    Vreme odrzavanja?!
    Svaki put se ovo odrzava petkom u 17h,veoma nezgodno vreme, jbte ne rade svi u drzavnim firmama da mogu pobeci sa posla, pomerite dogadjaj za viked pa ce biti mnogo vise mase, videli ste koliko je ljudi bilo u proslu nedelju.
  • Huncut

    27.09.2013 19:07
    Rec biciklo je engleska rec i znaci...jebem te glupavog !
  • @Star

    27.09.2013 09:53
    sta znaci biciklo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti