Traže pravo na apsolutnu samoodbranu za maloletnike

Udruženje građana "Stop nasilju nad decom" iz Kaća traži izmenu Krivičnog zakona kako bi se maloletnicima dalo pravo na apsolutnu, nekažnjivu samoodbranu od lica bilo kojeg uzrasta, upotrebom bilo kojeg oružja.  
Udruženje građana "Stop nasilju nad decom" iz Kaća traži izmenu Krivičnog zakona kako bi se maloletnicima dalo pravo na apsolutnu, nekažnjivu samoodbranu od lica bilo kojeg uzrasta, upotrebom bilo kojeg oružja.

 

Da bi nacrt zakona koji predlažu ušao u proceduru, potrebno im je 30 hiljada potpisa. Ukoliko im nadležne institucije ne odgovore, najavljuju mirne proteste jer smatraju da apsolutna samoodbrana ne može da bude kažnjiva.

Po rečima jednog od članova udruženja "Stop nasilju nad decom" Vasilija Milosavljevića, prošle godine se K. V. (15) iz Kaća suprotstavio dvojici starijih nasilnika, a njegov pokušaj samoodbrane završio se optužnicom za pokušaj ubistva, a da pri tom nije podignuta optužnica protiv dvojice punoletnih napadača.

"Čini se da će se slučaj K. V. loše završiti po njega iako je, u stvari, on žrtva višemesečnog maltretiranja i iznuđivanja, dok su napadači izuzeti od odgovornosti. Promene koje predlažemo imaju za cilj stvaranje bezbednog okruženja za decu u školama i van nje", rekao je Milosavljević.

Podsećamo, petnaestogodišnji K. V. iz Kaća prošle godine u novembru u holu Mašinske škole nožem je izbo dvojicu starijih mladića koji su ga mesecima maltretirali. Njemu je potom određen pritvor, ali je nakon pokretanja peticije i protesta, on pušten da se brani sa slobode.

 

  • Maxa

    02.10.2013 04:13
    Da se ne zezamo
    Mogu da uvode zakone koje god zele, ali ako mene napadne maloletnik sa nozem u ruci....
    Prvo nece biti potrebe za policijom i sudstvom...
    Drugo, telo necete nikada pronaci.......
  • 01.10.2013 20:01
    zivkovic
    Predlog je u najmanju ruku nezreo, kao da ga je neko dete smisljalo, a ne odrasli ljudi. Ne moze nikad biti u redu da neko dodje u skolu sa revolverom i izreseta dva klinca zato sto su ga maltretirali. To je divlji zapad.

    Ovde je odgovorna skola i staratelji maltretiranog decaka. A odgovorni iako nisu krivi bi trebalo i da odgovaraju - zato se zovu odgovorni a ne samo kad treba da se primi plata, - mislim na osoblje skole sa direktorom na celu.
  • Brus Vilis

    01.10.2013 19:52
    Budale
    Ima ljudi koji ne kapiraju da ako hoćeš da razgovaraš s budalom ne moraš i ti da budeš budala da bi te ovaj razumeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti