Skuplje studiranje

Osam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povećalo je cene školarina do deset odsto na pojedinim studijskim programima.

Osam fakulteta Univerziteta u Novom Sadu povećalo je cene školarina do deset odsto na pojedinim studijskim programima.

Među njima su Ekonomski, gde će školarina biti skoro 97.000 dinara, umesto dosadašnjih 88.000. Veći troškovi očekuju i buduće pravnike, veterinare i tehnologe. Fakultet za fizičku kulturu povećao je školarinu za osam i po hiljada dinara.

Cene nisu menjali Fakultet tehničkih nauka, Filozofski, Prirodno-matematički, Akademija umetnosti, Pedagoški fakultet u Somboru kao i Učiteljski.

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković kaže da je do poskupljenja došlo jer cene nisu korigovane tri godine i na pojedinim smerovima su bile vrlo niske. "Rasporedom finansijskih obaveza prema studentima mislim da ćemo im to maksimalno olakšati", smatra Vesković i dodaje da se na pojedinim "potrošnim" smerovima, kao što je hemija, troškovi moraju nekako kompenzovati.

Studenti koje smo anketirali uglavnom smatraju da su školarine već bile visoke i ističu da su im troškovi studiranja generalno veliki, bez obzira na to da li su na budžetu ili samofinansiranju.

Troškovi polaganja prijemnog ispita, kao i troškovi upisa, ostali su na približnom nivou kao što su bili ranije. Prvi konkursni rok za upis na osnovne studije trajaće od 23. juna do 15. jula. Rok za upis na master i doktorske studije biće 15. oktobar. Od ukupno 13.925 mesta, na budžet će u novoj školskoj godini moći da se upišu 4.664 studenta.

  • sosa

    20.05.2010 20:36
    Sale, ne da je jednostavno nego je savrseno!
  • SALE

    20.05.2010 19:12
    JEDNOSTAVNO 2
    ZABORAVIO SAM DODATI,DA STRANI STUDENTI-BIH I CRNA GORA-TAKODJE TREBA DA PLACAJU I PUNU CENU ZDRASTVENE ZASTITE KAO I SVI STRANCI A NE DA BUDU IZJEDNACENI SA NASOM DECOM,POSTO POREZE I DOPRINOSE NECU DA PLACAM ZA NJIH.
    AKO NISU U MOGUCNOSTI-NEKA TO PLATE NJIHOVE DRZAVE.
    ps-POJEDNOSTAVITE VEC JEDNOM ANTI SPAM POSTO JE NECITAK.
  • ivana

    20.05.2010 18:19
    sugestija
    Mislim da bi u ovakvim tekstovima trebalo skrenuti paznju citaocima da ovu skolarinu placaju tzv samofinansirajuci studenti, znaci oni koji su se nakon prijemnog ispita nasli "ispod crte". Ako oni uprkos tome zele da studiraju, onda to i treba sami da plate. S drige strane, studenti koji su na budzetu tj njihovo studiranje placa drzava, imaju takodje dosta troskova ali o ovome se nedovoljno pise. U svakom slucaju, i znanje mora nesto da kosta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti