Besplatan aikido za odbranu od nasilnika

Novosađanin Nikola Stojanović (29), majstor aikidoa, pod utiskom porasta nasilja na ulicama grada odlučio je da sugrađanima ponudi mesec dana besplatnih treninga u klubu "Aikido Ikeda dojo".
Novosađanin Nikola Stojanović (29), majstor aikidoa, pod utiskom porasta nasilja na ulicama grada odlučio je da sugrađanima ponudi mesec dana besplatnih treninga u klubu "Aikido Ikeda dojo".

Polaznici će moći da nauče osnovne tehnike samoodbrane.

- Odlučio sam se za ovaj korak jer sam zgranut eskalcijom agresije u gradu proteklih nekoliko meseci. Aikido u prevodu znači "put ljubavi" i uči nas očuvanju balansa i samokontrole, što doprinosi razvitku ličnosti pojedinca - kaže Stojanović. U proseku se u Novom Sadu u toku jednog dana počini 38 krivičnih dela, a Stojanovića je skorašnje maltretiranje Igora Sakača (19) inspirisalo da ponudi besplatno treniranje u oktobru.

- Aikido nije takmičarska veština već se osoba koja trenira nadmeće sa svojim egom. Ne postoji protivnik već asistent u izvođenju tehnike. I Uke ili asistent i Tori, odnosno onaj koji izvodi tehniku, neophodni su za realizaciju čime se podstiče svesnost o drugom, a ne samo o sebi - objašnjava Nikola.

Pored osnova samoodbrane i koordinacije, polaznici će dobili i preko potrebno samopouzdanje pa neće morati da se "dokazuju" na ulici. - I ranije smo se susretali sa agresivnim polaznicima koji samoinicijativno dođu na trening. Dešavalo se da odmah napuste, dok većina ipak ostane i unapredi sebe - kaže Nikola.

Do sada klub je omogućio mladima iz Dečjeg sela besplatne treninge. Starosni minimum za polaznike je pet godina i najmlađima se kroz igru približava istočnjačka veština. Dostupno je pet nedeljnih treninga, a svi zainteresovani se mogu prijaviti u džudo sali na prvom spratu Spensa ponedeljkom, sredom i petkom od 16.15 do 17.30 ili utorkom i četvrtkom od 21 do 22 sata.

  • Marko

    02.10.2013 19:28
    @BI
    Vidi se da malo znas o Aikido-u, ali eto dozvoli...
    Ova vestina je bas izmedju ostalog i nastala od vestine baratanja samurajskim macem.
    Ova vestina je samurajima sluzila da savladaju naoruzanog protivnika na bojnom polju.
    Prema tome i te kako je efektivna protiv maceta i ostalog hladnog oruzija.
  • Maxa

    02.10.2013 19:24
    @Anonimus
    Sta te briga ako je reklama za klub ili ne?
    Ako ti neko nudi besplatni trening na mesec dana?
    Ajde za promenu TI nesto volontiraj pa onda serkaj okolo po drugima.

  • 02.10.2013 10:16
    Reklama za klub
    Ideja bi bila lepa da nije ustvari skrivena i besplatna reklama za klub. Mesec dana besplatnog treninga je jeftinije nego da se plati oglasavanje. Steta, posto cim ovaj klub ima toliko termina na Spensu sigurno nije u losoj finansijskoj situaciji kads se uzme u obzir koliko kosta iznajmljivanje sale.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti